Drikke
Australia slår tilbake

Australia slår tilbake

Synkende eksportvolum presser australske vinprodusenter til å tenke kvalitet framfor kvantitet, noe som ikke er gjort i en håndvending.
Aase E. Jacobsen
03 Februar 2014 - 23:44

Etter flere år med eksportnedgang, spesielt til England og USA, men nå også Kina, endte sluttsummen for 2013 på minus seks prosent.

Økende interesse for kvalitet

Salget av australsk vin gjennom Vinmonopolet hadde en svikt på 13,8 prosent i 2013. Og det er særlig rødvinssalget som går ned.

Men det er lys i tunnelen. I følge Wine Australia øker gjennomsnittlig eksportpris per flaske. Også her i Norge er det en økende interesse for mer eksklusive australske viner, men volumene er selvsagt små.

Les om nye kultprodusenter i Australia

-Vinindustrien jobber sammen for en større bevissthet om kvalitet, mangfold og regionalkarakter. Målet er å bedre lønnsomheten. Vi ser resultater, men det er fortsatt en lang vei å gå, heter det i meldingen fra Wine Australia.

Kraftig fall i drueprisene

Men stadig flere vinprodusenter og vinbønder sliter. Spesielt i områdene som kjennetegnes av store volum, som Murray Valley, den tredje største regionen i Australia. I følge decanter.com er drueprisene i Murray Valley mellom 20 og 50 prosent lavere for 2014-årgangen som nå skal høstes.

Vinbøndene i dalen har gått sammen om en protest mot de store avtakerne Treasury Wine Estates, Pernod Ricard og Accolade Wines, som de mener misbruker sin makt. De hevder at samtlige 505 vinbønder selger med tap og flere trues nå av insolvens, og mener de er blitt satt 40 år tilbake i tid.

Treasury Wine Estates på sin side hevder at lønnsomheten droppet med 50 prosent fra 2012 til 2013 og at utsiktene fortsatt ser dårlige ut. Men at det er for tidlig å si hva 2014 vil bringe også av druepriser siden det er et resultat av tilbud og etterspørsel.

Det ser dermed ikke særlig lyst ut for Australias masseproduserende vinområder.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her