Drikke
Kultvin fra Australia til knallpris

Kultvin fra Australia til knallpris

Denne rødvinen konkurrerer med mange chateauneuf-du-paper når det kommer til eleganse og kompleksitet.
Aase E. Jacobsen
16 Januar 2014 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Men den superlekre Ochota Barrels The Green Room Grenache Syrah 2013 (9479)med sin nydelige frukt og gode konsentrasjon koster mindre enn de franske klassikerne. Og det til tross for at den er en vin med kultstatus laget i et veldig lite antall. Av totalt 2500 flasker har hele 640 funnet veien til Norge, så det burde blir muligheter for en smak for alle som er nysgjerrige på den nye australske bølgen.

Les om andre «nyveiv»-produsenter

Bølgen går ut på å vende ryggen til det kommersielle inntrykket verden har av Australia ved å vise fram det store potensialet som har vært der hele tiden, men som ikke har fått den samme backingen i form av markedsinvesteringer som de store varemerkene.

Gamle vinstokker

Mange av dem som står bak denne bølgen er unge vinmakere som har reist mye rundt i verden, både for å jobbe eller bare for å oppleve. Vel tilbake i hjemlandet har de kanskje tilfeldigvis kommet over en skatt i form av en vinmark med steingamle vinstokker som ingen vil ha. Som folkene bak Ochota Barrels.

Eller rettere sagt, Taras og Amber Ochota bestemte seg for å finne slike skatter etter å ha turnert USAs vestkyst med vinglass og surfebrett i 2000.

Beste produsent i 2013

De ville lage såkalt «super premium wines» - altså viner i det absolutte toppsjiktet. Det er lett å bifalle Sydney Morning Herald/ Melbourne Age Good Wine Guide i at de har lyktes. Ochota ble nemlig Best New Australian Winery i 2013.

Vinene er laget etter naturlige metoder med mye håndarbeid. Under gjæringen dyttes «hatten» som dannes av skallene ned for hånd. Siden hver klase vurderes separat, og først plukkes når den er perfekt moden, er det ofte at (de modne) stilkene får bli med i gjæringen. Druene tilsettes ingenting, heller ikke gjær. Men fatmodning må til, mener Taras som er vinmakeren av de to, og som for øvrig har jobbet i blant annet Italia med å lage volumvin for det svenske markedet.

Jobber fortsatt for andre

Og ikke minst sammen med en rekke av både Australias og Californias hotteste produsenter som henholdsvis Two Hands og Nepenthe og Kunin, Bonnacorsi, Arcadian, Schrader, Outpost samt ikke minst Hartley-Ostini Hitching Post, kjent fra filmen Sideways. Men det var før 2008 da de etablerte Ochota Barrels. Fortsatt tar Taras på seg oppdrag for andre produsenter som Revenir.

For til sammen eier paret bare en halv hektar med veldig gamle vinstokker som ligger like ved vinkjelleren i Lenswood, rett utenfor Adelaide, og tilhører dermed McLaren Vale vinområde. Men de kjøper også druer annet sted fra. Druene til The Green Room kommer fra en «hemmelig» vinmark i den vestre delen av McLaren, med 65 år gamle ekstremt lavtytende vinstokker.

Les mer om McLaren

Det kjennes på smaken. Jeg kan nesten ikke vente på fortsettelsen. Og den kommer allerede i mai med A Forest Pinot Noir 2013, Fugazi Grenache 2013 (vinmark plantet i 1947) og Slint Chardonnay 2013 fra en vinmark nær vinkjelleren som for øvrig ligger ved 550 m.o.h.. Alle tre vil koste rett under 300 kroner. Og det er faktisk det samme som i USA.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike julekaker har du kanskje ikke bakt før?
Julemat
Oppskrifter julekaker

Slike julekaker har du kanskje ikke bakt før?

Vil du ha virkelig suksess med julebaksten i år, skal du gå for julekaker som får bein å gå på. Her er oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul
+
Tester
Julens beste portviner madeira og andre sterkviner

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul

Utvalget av portvin både i bestillingsutvalget og i polhyllene er som aller best nå. Du kan gjøre mange gode kjøp blant de 200 sterkvinene vi har vurdert for deg - bare se her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag
Dagens rett
Kveite med safranbuljong

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag

Villkveite som bader i safranduftende buljong er en lekker kombinasjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike julekaker har du kanskje ikke bakt før?
Julemat
Oppskrifter julekaker

Slike julekaker har du kanskje ikke bakt før?

Vil du ha virkelig suksess med julebaksten i år, skal du gå for julekaker som får bein å gå på. Her er oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten
Annonse

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten

Høsten er lik god mat og drikke og stemningsfull musikk. Les hva som er mat- og drikkefavorittene til artistene Gundelach og James Arthur, mens du lytter til spillelisten vi har laget til deg. «Høststemning» for nettopp perfekt høststemning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Julemat
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Skal du tjuvstarte pinnekjøttsesongen, gjør det nå
Dagens rett
Perfekt pinnekjøtt

Skal du tjuvstarte pinnekjøttsesongen, gjør det nå

Det skal godt gjøres å unngå pinnekjøttet i løpet av jula, og det er stadig flere svært så glade for. Det er likevel ikke helt opplagt hvordan kjøttet best tilberedes. Her får du gode tips og om hva du kan drikke til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul
+
Tester
Julens beste portviner madeira og andre sterkviner

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul

Utvalget av portvin både i bestillingsutvalget og i polhyllene er som aller best nå. Du kan gjøre mange gode kjøp blant de 200 sterkvinene vi har vurdert for deg - bare se her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her