Oppskrifter
Ansjos er som skapt for kveldssnacken en sommerkveld
Foto: (TATIANA FUENTES )

Ansjos er som skapt for kveldssnacken en sommerkveld

At ansjos skal være drukkenboltenes mat, og ikke gi annet enn ondt kolerisk blod og bare være til glede for vinhandleren gjelder neppe for ansjos i den sammenhengen du får den her.
Aase E. Jacobsen
14 Februar 2001 - 13:02

Påstandene om ansjos er hentet fra Henry Notakers Appetittleksikon. Mens han har vår nordeuropeiske variant i tankene, er den slett ingen ansjos. 

Ansjos er nemlig middelhavsutgaven som siden den trives best i temperert og tropisk farvann, sjelden er på visitt så langt nord som norskekysten.

Mens ansjosen fra sør er en liten fisk i nær slekt med silda med et karakteristisk spisst munnparti, er vår hjemlige ansjos laget av brisling, som vi har rike forekomster av. 

Også konserveringsmetodene er forskjellige. Søreuropeisk ansjos er saltet og lagt i olje, mens vi gjerne krydrer vår brisling rikt. Det er nok derfor den har fått en plass i julemenyen. 

Avart 

Denne tilberedningen er en konserveringsmetode gir en mykere konsistens, mindre saltsmak og større smaksbredde enn den søreuropeiske ansjosen. Og helt andre bruksområder.

Det er denne ansjosen som brukes i ansjosplettene du får oppskrift på her. Og helst skal du bruke Engelsvikens ansjos. Siden 1919 har bedriften utenfor Fredrikstad som nå drives av femte generasjon, forsynt oss med førsteklasses ansjos som de fleste dessverre bare nyter sammen med kokte egg til julefrokosten. 

Drikketilbehør 

Ansjospletter med rømme og rødløk er en utmerket lunsj- eller kveldsrett. Og en selvfølge på et koldtbord eller en tapasmeny. Som vi tradisjonen tro ville nyte øl til, og eventuelt en liten nubbe i form av akevitt. I den stadig økende mengden av overgjærete øltyper på markedet, er det innimellom ok å prøve det som de fleste drikker, nemlig butikkøl av pilsnertype, som det jo også finnes uendelig mange mer eller mindre forskjellige typer av. Noen lyse og humlepregete, andre mørke og med mer maltsmak. CB Pils (Christiandssands Bryggeri) står for den første typen. Humle i duft og smak som for øvrig er frisk med fin bitterhet i avslutningen. Et friskt og godt øl. Ringnes Pils representerer mellomkategorien, altså en noe mørkere og fyldigere pils med behagelig bitterpreg. Og tredjemann, Frydenlund Fatøl, er et enda noe mer maltpreget øl hvor også en liten sødme kommer inn i smaksbildet.

Favoritten til ansjosplettene er definitivt Ringnes-pilsen i det den har den rette balansen mellom humle og malt, mellom bitterstoffer og sødme, til å matche aromaene i retten. CB-en er i letteste laget mens Fatølet kan godt brukes.

Insisterer du på en overgjæret ølstil, er en fruktig belgiskinspirert øl men med en helt egen karakter som Wild Beer Ninkasi Saison et morsomt følge.

En lille én 

Skal det være en lille en, søker vi etter en som ikke er for kraftig. Løiten Export har mer av de klassiske akevittaromaene som karve og fatsødme, mens Arvesølvet er uten fat og mer fruktig, men likefullt med et tydelig karvepreg.

Legg rødt dødt - hvitt gjør sitt 

Begge er gode valg til ansjosplettene. Og kombinasjonen med øl er særdeles vellykket. Men siden vinhandlerne på 1600-tallet hadde glede av ansjosforbruket, må vi også teste ut den siden. Og da må det nok bli hvitt, for rødvin liker ikke ansjos i så store kvanta som dette. Enhver rødvin vil smake blekk, og bli sur og vrang.

Men det gjør ikke hvitvin så lenge den har den riktige balansen mellom syre og sødme som er nødvendige ingredienser for en god match med ansjosplettene. 

Mosel-dalen er ikke uventet stedet for denne vinstilen. Og Julian Haart Riesling 2015  byr på en besnærende friskhet, flott jordsmonnspreg og nydelig frukt og akkurat nok sødme til å balansere krydderpreget fra ansjosen. 

 
 

Ansjospletter

Ansjospletter

Fremgangsmåte

  1. Klapp de grovrevne potetene tørre med kjøkkenpapir, og la løken dryppe av seg saften før du blander med de øvrige ingrediensene.
  2. Form flate kaker som stekes i smør.
  3. Legg en klatt crème fraîche eller rømme med en skje rødløk oppå hver plett. 

Godt med silderogn på toppen og en dillkvast.

Her er rettene du skal lage til tapasbordet

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her