Billigchianti

En smak av det gode selskap får du med denne ukes vin - og det til bare kroner 99,90!
Aase E. Jacobsen
19 Januar 2005 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Querceto Chianti 2013 (47443) er den meget respekterte produsenten Castello di Querceto sitt tilbud til den som elsker chianti men som fortsatt sliter med etterdønningene etter julehandelen. Hundre kroner er nemlig i det nederste prissjiktet for vin fra hjertet av Toscana. Og selv om ikke alle druene til denne vinen kommer fra Quercetos høytliggende vinmarker i det kuperte Chianti Classico-landskapet rundt Greve in Chianti (noen av dem er kjøpt - derfor betegnelsen Chianti DOC), er den laget med samme respekt for råvarene som er denne vinprodusentens varemerke.

Ren, saftig og ganske intens kirsebærfruktighet, bløt og behagelig med god friskhet. En deilig drikkevin som også gjør god figur på matbordet, spesielt sammen med enklere retter som pasta, gjerne de litt krydrete versjonene, og selvsagt italienske forretter (antipasti) med såvel spekemat som bearbeidete grønnsaker. Dessuten til en ellers lite vinvennlig klassiker for kveldskosen, nemlig omelett - og gjerne med sopp og skinke.

For å bli kjent med Quercetos viner fra egne vinmarker må du bla opp med atskillig mer enn en hundrelapp. Vi hopper imidlertid bukk over den vanlige chianti classicoen, legger på noen tiere og kommer til neste trinn på skalaen som gir mye mer for pengene: Castello di Querceto Chianti Classico Riserva 2003 (46267). 1999 er dessuten et trygt år for investeringer i chianti og spesielt for Querceto på grunn av de perfekt modne druene. Som i riservautgaven har resultert i god fyldig bærsødme og en touch av sjokolade - godt hjulpet av oppholdet i franske fat. Disse søte tonene balanseres utrolig godt av nydelige syrer og fine tanniner. En strålende matvin laget av den viktigste druen i chiantimiksen, nemlig sangiovese med tillegg av noen dråper cannaiolo. Nyt den sammen med gode kjøttretter, også lettere vilt som hjort.

Selv om det er "blandingsvinen" chianti classico som er Quercetos hovedprodukt, har vinslottet fått mye oppmerksomhet for sine enkeltvinmarksviner, som selvsagt produseres i langt mindre kvanta. Ikke bare fordi parsellene er små, men også fordi utbyttet gjennomsnittlig er lavere. Så koster da også viner som Il Picchio, La Corte, Querciolaia og Cignale langt mer enn riservaen. I øyeblikket er de ikke tilgjengelig i Norge, men vil muligens komme i salg til høsten, og da trolig i form av 2001 som er nok et interessant chiantiår for den som satser på vin som skal ligge en stund. 1999-utgavene av disse vinene er i alle fall i øyeblikket langt unna toppen av modningskurven.

Il Picchio kommer fra vinmarker som ligger opp mot 450 m. o. h. Siden de er østvendte, blir resultatet relativt kjølig frukt, gode syrer og finkalibrerte tanniner. Elegant, relativt myk og meget innsmigrende. En vin som vil utvikle seg videre i minst fem-seks år til. La Corte kommer fra enda høyere beliggende vinmarker som er vestvendte og som har noe eldre vinstokker (30 år). Større sødme og mer stofflig men fortsatt med den rene og elegante frukten som i kombinasjon med flotte syrer og gode tanniner borger for en tilnærmet perfekt matvin som også vil utvikle seg videre i minst seks-sju år.

Med Querciolaia forlater vi de rene sangiovesevinene til fordel for en blanding med cabernet sauvignon. Hvilket gir en mer maskulin vin med større munnfølelse, tøffere tanniner og et mer uttalt fatpreg men stadig like forførende som de to andre. Den vil absolutt ha godt av å hvile seg et år til (og tåler inntil ti år) før den nytes og da til mat med en del fedme i tilberedningen.

Cignale er laget av cabernet sauvignon og litt merlot fra vinmarker opp til 520 m. o. h. med et utbytte helt nede på 25 hl/ha. Resultatet er en svært tett og stoffrik vin som trenger en del luft for å tine opp. Da stråler den til gjengjeld opp med masser av søte mørke bær, mye mørk sjokolade, mokka og eksotisk trevirke. En supertoscaner som riktignok bærer på en tung bør av nye fat men som i løpet av de neste to årene vil svelge unna en del og som vil holde i minst seks-sju år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matparadiset Kvitsøy har også en restaurant - bli med til Grøningen
+

Matparadiset Kvitsøy har også en restaurant - bli med til Grøningen

Det er når det blåser som friskest, og vinden haler og drar i både deg og båten, at det gjør ekstra godt å komme til restaurant Grøningen. Her ønskes velkommen til et eldorado av smaker og opplevelser – i et gammelt naust på en øy i havgapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matparadiset Kvitsøy har også en restaurant - bli med til Grøningen
+

Matparadiset Kvitsøy har også en restaurant - bli med til Grøningen

Det er når det blåser som friskest, og vinden haler og drar i både deg og båten, at det gjør ekstra godt å komme til restaurant Grøningen. Her ønskes velkommen til et eldorado av smaker og opplevelser – i et gammelt naust på en øy i havgapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om vin: Introduksjonskurs
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om vin: Introduksjonskurs

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 6 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her