Drikke
Billigst i butikken

Billigst i butikken

Det lønner seg opplagt å kjøpe Haandbryggeriets hveteøl i dagligvarebutikken. Du sparer 20 kroner pr flaske.
Aase E. Jacobsen
18 Mai 2012 - 07:00

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Haandbryggeriet lager to utgaver av sitt lekre hveteøl. Bavaria med gul etikett og 4,5 prosent finner du i enkelte ICA- og Meny-butikker,og Haandbryggeriet Bavaria Weizen (44585) må du på polet for å få. Forskjellen i pris, nærmere bestemt 21,50 kroner, reflekterer først og fremst forskjeller i påslag mellom dagligvare og Vinmonopol (alkoholavgiften står kun for 2,19 kroner). Og antyder veldig klart at om alt øl gikk gjennom dagligvare, uavhengig av alkoholinnhold, ville det bli billigere. Kanskje på tide at polet tar en titt på Systembolagets kalkyler som jo er latterlig lave (selv korrigert for ulikheter i avgifter)?

Bittelitt mer fylde

Begge ølene er imidlertid viet like mye oppmerksomhet gjennom hele bryggeprosessen. Navnet Haandbryggeriet forplikter jo, og det får vi håpe holder seg i den videre ekspansjonsfasen. Etter en dobling av kapasiteten fra og med i år, jobbes det nå med planer om en femdobling for å dekke fremtidig etterspørsel.

Mens butikkversjonen er fruktig og frisk med et lett og innbydende hvetepreg samt fine blomstertoner, har polutgaven bittelitt mer fylde takket være den ene ekstra alkoholprosenten. Til felles har ølene at hvetepreget er dempet, derfor er det ingen grunn til frykt for de som har angst for hveteøl.

Få med deg bunnfallet

Begge er brygget på en blanding av hvete- og byggmalt, etter tysk modell, og Haandbryggeriet bruker sin egen hveteølgjær for å få frem ølstilens karakteristiske krydder- og sitrustoner. Ølet filtreres ikke og gjærrestene er synlig som bunnfall i flasken. Ved helling i glasset vil gjæren virvles opp og ølet får et grumsete utseende. De fleste hveteølelskere sørger for å få med mest mulig av disse smaksbringende gjærrestene i glasset. Før du tømmer den siste skvetten, gi flasken noen virvelbevegelser.

Hveteøl er sjelden særlig bittert, ei heller Haandbryggeriets. Det er brukt humle av typen Styrian Goldings som gir et ganske dempet, men likevel tydelig bitterpreg og som understreker både blomster- og krydderpreget.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her