Kokkekonkurranse
Blir det finaleplass med denne oppskriften?

Blir det finaleplass med denne oppskriften?

Ruth Helen Eriksen fra Sandnes kombinerer elementer fra hav og land – surf’n turf - i sitt bidrag til NM for amatørkokk.
Aase E. Jacobsen
11 August 2015 - 16:05

Amatørkokk Ruth Helen Eriksen fra Sandnes sier hun alltid har likt å lage mat: -Selv om jeg nok heller mest mot det søte franske kjøkken og gode gamle norske desserter og kaker, så er jeg også glad i å lage god mat.

Det var bestemoren som inspirerte henne. Jeg kan ennå kjenne luktene og smakene, og huske teknikkene hun lærte meg og hvor kry jeg var da jeg endelig fikk lov til å kjevle ut lefsene, skriver Ruth Helen i en epost.

Men denne gangen er det torsk og ikke lefser det handler om. Tema for NM i amatørkokk 2015 er nemlig en av landets viktigste eksportprodukter. Hvor vi er nærmest uten konkurranse når det kommer til kvalitet.

Her er et annet bidrag til konkurransen

Apropos konkurranse. Det er ikke første gangen Ruth Helen som til daglig jobber med en helt annen eksportgren, nemlig olje, konkurrerer i smak. -Jeg har deltatt i Kakekrigen og kom ganske langt der. Og for et par år siden var jeg med i en kokkekonkurranse under Jærdagene. Da fikk jeg lære hvordan det er å lage mat på tid, forteller hun.

Det kan komme godt med om hun blir en av de to finalistene som skal kjempe om den gjeve tittelen den 12. september.

Her kan du lese alt om konkurransen og om hvordan du sender inn bidrag

Lofoten Surf & Turf - Fra hav til gård til skog

Lofoten Surf & Turf - Fra hav til gård til skog

Fremgangsmåte

Torsk:
Ha på salt og pepper før steking.  Fisken stekes bare på en side. Bruker du fisk med skinn, stek da med skinnsiden ned.

Hvalbiff:
Ha på salt og pepper. Hvalbiffstykket stekes helt til medium/rå. Deles deretter i tynne skiver.

Grønnsaker:
Rosenkål kokes et par minutt – deles i to eller fire og stekes lett i pannen.
Fennikel deles i båter og stekes i pannen til de er møre.  Det skal være litt tyggemotstand i dem.
Jordskokk skrelles og deles i terninger. Kokes i lettsaltet vann til møre. Moses med en stavmixer. Tilsett fløte. Passer pureen gjennom en sikt. Smak til med salt (gjerne Fleur de sel) og hvit pepper.

Rødvinssaus:
Rødvin og sjalottløk kokes inn til det halve. Tilsett kyllingkraft og kok inn. Tilsett worchestesaus og soyasaus. Smak til og tilsett litt gyllent rørsukker hvis sausen blir for syrlig.

Opplegg:
Legg opp retten på varm tallerken, men ikke altfor varm, da koker sausen. Bruk en stor flat hvit tallerken. Da blir det luft på tallerken.  På bildene jeg har lagt ved har jeg brukt en tallerken som er litt for dyp.

1.      Jordskokkpure

2.      Rødvinsaus rundt

3.      Rosenkål – 3 stk på hver tallerken – delt i to eller 4. Du kan også ta bladene fra hverandre.

4.      6 baconbiter på hver tallerken.  En på hver side av rosenkålen.

5.      3 biter fennikel på hver tallerken.

6.      3 biter hvalkjøtt a 20 g hver legges på hver tallerken oppå fennikelen.

7.      Garner med passende mengde tyttebær.

8.      Legg på fisken med den stekte siden opp.

9.      Pynt med en liten kvist frisk estragon.

10.   Ha på litt mer saus hvis nødvendig.

11.   Ha resterende saus i en liten mugge for dem som vil ha ekstra saus

Prøv å få litt høyde på retten.

Serveres med samme rødvin som ble brukt i sausen. 

Kokkens kommentar:
På bildet har jeg brukt en stor litt dyp tallerken, men jeg tror at retten kommer bedre fram og får med luft med en flatere tallerken.

Oppskriften er et bidrag til NM for amatørkokk 2015

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Ruth Helen Eriksen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her