Blomkålen er manges favorittgrønnsak, og du kan lage mange deilige retter med den - bare se her:
Under oppskriftene finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
Blomkålgrateng med skinke og ost
Tilberedningstid
Ingredienser
1
stk
1
stk
5
dl
1
stk
200
g
Saus
2
ss
3
ss
3
dl
3
dl
Tilbehør
Fremgangsmåte
Del blomkålhodet i store buketter. Stilk og blad kan hakkes. Grovhakk løken. Kok dette i vann tilsatt buljongterning til det såvidt er mørt. Sil av og ta vare på kokevannet.
Bland blomkål og løk med røkt skinke og ha dette i en ildfast form. Varm stekeovnen til 230-250 grader.
Saus:
Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Rør inn mel og la dette frese sammen i ett minutt, men uten å ta farge. Spe med varm melk under omrøring, justér så med kokekraften fra blomkålen til du får en jevn saus. La den småkoke i et par minutter. Trekk kjelen av varmen og rør inn osten litt ad gangen til denne er smeltet. Smak sausen til med salt, pepper og eventuelt muskat.
Hell sausen i formen og la den stå midt i ovnen til sausen bobler og begynner å få farge.
Tips:
Gratengen blir selskapsfin og ekstra pikant med følgende enkle knep: Erstatt løk med purre. Bruk fløte og hvitvin i stedet for melk. Sausen kan også smakes til med litt skarp sennep og evt. estragon. Ristet loff som tilbehør.
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Drikke som passer til denne oppskriften
Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .