Dagens rett
Blomkålgrateng med skinke og ost
Alt som gratineres går i en egen mage, husk å lage stor porsjon
Det merkes at vinteren for alvor er på vikende front, og da er lettlagete, varmende og smakfulle oppskrifter midt i blinken. Prøv bare selv.
Redaksjonen
28 April 2021 - 00:00
Blomkålen er manges favorittgrønnsak, og det er nesten ubegrenset hvor mye godt du kan lage av den. Nå mens vi venter på den norske blomkålen, som er så god at den kan spises rå, bruker vi importblomkål til en favoritt som denne.
Blomkålgrateng med skinke og ost
Fremgangsmåte
Del blomkålhodet i store buketter. Stilk og blad kan hakkes. Grovhakk løken. Kok dette i vann tilsatt buljongterning til det såvidt er mørt. Sil av og ta vare på kokevannet.
Bland blomkål og løk med røkt skinke og ha dette i en ildfast form. Varm stekeovnen til 230-250 grader.
Saus:
Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Rør inn mel og la dette frese sammen i ett minutt, men uten å ta farge. Spe med varm melk under omrøring, justér så med kokekraften fra blomkålen til du får en jevn saus. La den småkoke i et par minutter. Trekk kjelen av varmen og rør inn osten litt ad gangen til denne er smeltet. Smak sausen til med salt, pepper og eventuelt muskat.
Hell sausen i formen og la den stå midt i ovnen til sausen bobler og begynner å få farge.
Tips:
Gratengen blir selskapsfin og ekstra pikant med følgende enkle knep: Erstatt løk med purre. Bruk fløte og hvitvin i stedet for melk. Sausen kan også smakes til med litt skarp sennep og evt. estragon. Ristet loff som tilbehør.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
Forsiden akkurat nå