Bløt bitter

Bitter er i vekst skal vi tro salgstallene fra polet. Nå i juli er nok et nytt produkt på markedet. Tyskernes favoritt, Kuemmerling, skal konkurrere først og fremst med Jägermeister som er ledende i Norge innen søtlige bittere. Men selvsagt også de litt tørrere Gammel Dansk, Underberger og Fernet Branca.

Kuemmerling (varenr. 40016, bestilling) som koster kroner 229 for 50 cl er bestselgende bitter på det tyske marked. Som andre bittere er den smakssatt med urter men ikke med så bitter dominans som enkelte andre. Malurt er den bitreste urten som finnes. Derfor vil vi anta at spiller en mindre rolle i resepten til Kuemmerling som daterer seg fra 1938, og som selvsagt er veldig hemmelig.

Kuemmerling holder 35 prosent alkohol og tilhører derfor de sterkere bitterene som står for størsteparten av volum i dette segmentet. Som er i fremgang, om enn svak. Brennevinssalget generelt sett viser økning etter flere år med nedgang. Størst økning (36 prosent etter fem måneder i år) viser andre typer brennevin (inkl. likør og bitter) med lavere alkoholinnhold enn 22 prosent.

Årsaken er en til dels kraftig reduksjon i avgiftene som var et av tiltakene for å harmonisere norske priser med de svenske og på den måten stagge den økende grensehandelen. Om folk kjøper mindre Bailey’s og andre kremlikører samt hetviner som Campari i Sverige, vet vi ikke, men det er trolig årsaken.

Avgiftsreduksjonen har også resultert i en kraftig vekst for hetvin, særlig portvin. Som nå faktisk er gunstig priset i Norge. Cognacforbruket fortsetter å øke, til tross for høye avgifter, etter fem måneder la det på seg drøyt 19 prosent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen