Bobler med champagnekvalitet til halv pris

Bobler med champagnekvalitet til halv pris

Disse musserende vinene kommer fra et av Frankrikes desidert mest spennende hvitvinsområder.

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Jura og bobler er en genial kombinasjon. Her er det ofte chardonnay-druer som brukes – som for blanc de blancs champagne. Men også blandinger av hvite og røde druer, som jo er det mest vanlige i nettopp Champagne.

Mye for pengene

Det sterkt mineralholdige jordsmonnet og det kjølige klimaet i Jura gjør sitt til å skape en helt unik vinstil, ikke bare med bobler men også uten. Det er grunn til å minne om at dette er viner fra et begrenset område som ikke lages i millioner av flasker, hvilket kan gjøre at de kan bli utsolgt (men kanskje bare midlertidig) i en tid som denne. Men det lønner seg å prøve igjen etter noen dager.

Lær mer om hvorfor Jura er så spennende

Rolet Cremant du Jura Brut 2009 (6247) er den rimeligste boblevinen fra Jura på Vinmonopolet. Den gir imidlertid mye mer karakter for pengene enn alle andre franske musserende.

Vi snakker altså om en musserende vin med tydelig mineralaroma og fint lagringspreg etter 36 måneder på bunnfallet i flasken før omkorking. Det er for øvrig mer enn dobbelt så lenge som minstekravet for champange og hadde det stått nettopp det på etiketten, ville den kostet det dobbelte.

Smaker av sjøbunn

Ved å legge på noen tiere ekstra får du enda mer «champagnekvalitet» gjennom Tissot Nature Crémant du Jura (18838) . Den er laget av både hvite og røde druer, ikke bare pinot noir men også typiske Jura-druer som trousseau og poulsard. Den smaker umiskjennelig av Jura – eller skal vi si sjøbunn. For selv om Jura ligger ved foten av Alpene var dette opprinnelig sjøbunn – for 200 millioner år siden.

Denne crémanten er ellers veldig spesiell siden annengangsgjæringen i flasken ikke ville gå etter planen. Det skyldtes at det var brukt egne gjærsopper (faktisk fra gjæring av den ultrasøte vin de paille) og ikke den mer effektive champagnegjæren i denne fasen av framstillingen. Den har derfor alt av bunnfall intakt, og noe lavere trykk enn hva som er vanlig.

Dessuten har den litt restsødme, men er fortsatt «innafor» extra brut-grensen. Begrepet Nature er det produsenten som har «funnet på» - trolig for å minne om at dette er en helt egen vin.

Den finnes også i en «normalversjon», Tissot Crémant du Jura Extra Brut (49365) , som er identisk bortsett fra at det her er brukt champagnegjær for å få til selve boblene. I ny tapping er den en virkelig lekkerbisken, sjenerøs og rik og ikke minst bedre enn mange champagner.

Jura-viner uten bobler må også prøves

En helt spesiell utgave av denne vinen er  Tissot Indigène Crémant du Jura (18839) i magnumversjon som i sin helhet er gjæret med druenes egne gjærsopper. Hvilket sikrer en langt langsommere konvertering av druesukker til alkohol. En ytterst kul vin som dessverre er så å si utsolgt men som i skrivende stund var i salg på Fornebu, Røa og Skøyen.

Spesiell er også en fjerde musserende fra Tissot, nemlig  Crémant BBF Extra Brut (94610) som er delvis fatgjæret hvilket setter et umiskjennelig preg. Fatpreget underbygger det intense mineralpreget hvilket gjør at den smaker som en sentralburgunder med bobler - noe som slett ikke er noen sprø miks. Men en veldig god partner til rikere matretter, helst med stekeskorpe.

Jura-viner uten bobler er også verd å vurdere foran julesesongen. Mer karaktersterke viner skal du lete lenge etter, både når det gjelder drikke til ribbe, lutefisk, pinnekjøtt og kalkun. Både Rolet og Tissot lager hele spekteret. Fra chardonnay alene, i kombinasjon med savagnin, savagnin alene og til den ultimate Jura-vinen, nemlig vin jaune. En vintype du bare må smake.

Her er alle vinene signert Rolet

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Tissot Crémant du Jura Brut Nature

Produsent:
André et Mireille Tissot
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
259,90 kr
Varenummer:
1883801
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Tissot Crémant du Jura

Produsent:
Stéphane Tissot
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
4936501
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Rolet Crémant du Jura Brut 2014

Produsent:
Domaine Rolet
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
227,00 kr
Varenummer:
624701
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen