Bølgen til topps

Toralf Bølgen, medeier i Bølgen & Moi, vant det første offisielle norgesmesterskapet for vinkelnere. Som norgesmester skal han representere landet i nordisk mesterskap som går på Island i april, og ikke minst i VM som går i Canada i oktober. Bølgen som va
Redaksjonen
21 Januar 2000 - 20:45

Bølgen hadde ingen lett match, for det skilte lite til de to andre finalistene. Andre- og tredjeplassen ble kapret av to som også har lang konkurranseerfaring: Jens Beisland, vinkelner på Le Canard samt Dan Lystad, vinkelner på L''Opéra, begge i Oslo. I semifinalen deltok også Jan Terje Fossland, soussjef og vinkelner ved Rainbow Hotel Holmen i Mo i Rana. Jan Terje innehar tittelen nordnorsk mester i fransk vin og brennevin. Videre Andreas Petassis, hovmester ved Voksenåsen Kurs- og Konferansesenter, Oslo og Knut Espen Misje, sommelier ved Gastronomisk Institutt hvor han også tok vinkelner''n sammen med Petassis forrige sesong.

Seks deltakere
-At konkurransen bare hadde seks deltakere noe som kan synes lite, og det er det også, men det er et krevende arbeid å overbevise kandidater om å stille opp, sier konkurransens primus motor, Torleif Høyvik som fikk hjelp av Torleiv Middelthon og Jan Helge Didriksen til å hale i land et vellykket arrangement. - Mange er redde for å tape ansikt, at de ikke kan nok og at de ikke har tid til å lese. Men som i alle andre vinkelnerkonkurranser er det bare en som vinner og to som får en konkret plassering. De øvrige kommer på delt fjerdeplass, påpeker Høyvik.

Det er særlig teorispørsmålene som skaper størst angst, for de er vanskelige. Men så er det nærmest umulig å svare riktig på alt. For de 50 spørsmålene hadde høy vanskelighetsgrad, men slik må det være hvis den norske finalen skal holde internasjonal standard. Semifinalen inkluderte også en skriftlig blindsmaking som i følge kandidatene ikke var direkte enkel, samt en praktisk del med åpning av champagne. Finalen inneholdt de klassiske elementene som presentasjon av meny og anbefaling av viner i en restaurantsituasjon. Korrigering av vinkart som inneholdt i alt 15 feil. Dekantering. Og blindsmaking av tre viner og sju typer brennevin. Hele konkurransen foregår dessuten på engelsk.

Sterke dommere
Til å bedømme innsatsen hadde mesterskapskomitéen trommet sammen følgende mannssterke team: Remi Madsen, kjellermester Hotel Continental, Lasse Solum-Jønsson, faglærer ved Stockholm Restauranthøgskola, Jan Ekornes, nå deleier Jans Mat- og vinhus, Frithjof Nicolaysen, kvalitetssjef Arcus Produkter, Christopher Moestue, vinimportør, Arne Ronold, redaktør Vinforum, Karl Marius Lillevik, innkjøpsdirektør Nor-Aqua, Tore Bruland, frilans Rogaland Avis og Craig Whitson, innehaver Craig''s Kjøkken. Mesterskapet fant sted under Buffet 2000 - messen til Fagforum for mat og drikke og Kokkenes Mesterlaug Rogaland som dannet rammen rundt kokke- og servitørlærlingenes store mønstring - Norges Cup

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her