Oppskrifter
Med en slik suppe på middagsbordet blir du ikke lurt, trolig heller bønnhørt
Foto: (bhofack2)

Med en slik suppe på middagsbordet blir du ikke lurt, trolig heller bønnhørt

En mettende bønnesuppe fra Toscana er deilig enten du nyter den hjemme eller på hytta. Og den er like god om du velger vann, øl eller vin til. Kombinasjonen kan likevel bli vanskeligere enn du aner. Les videre og få et innblikk i hva som matcher best.
Aase E. Jacobsen
01 April 2019 - 10:00

Bønner er velegnet føde uansett hvordan og hvor du vil spise den. Og da snakker vi selvsagt om tørkete bønner som er lett å transportere, billig og mettende. Ukens mettende suppe er inspirert av det eminente og genuint toscanske kjøkkenet på Castello Banfi i det sørlige Toscana.

Bønner er en viktig ingrediens suppene som serveres i den toscanske vinteren som selvsagt er langt mer human enn den hjemlige. Målet er uansett utetemperatur at de skal mette og varme. Og bønner er skikkelig effektivt vomfyll. Sunt og næringsrikt er det også.

Spe på med det du har 

Praktisk er slik spise siden den kan lages i store porsjoner og spises neste dag. Når den er nylaget, er den god som den er. Neste dag kan du servere gode smaksrike pølser, kokt svinekjøtt, stekt lettsaltet flesk til eller bare rett og slett en håndfull nyrevet parmesan drysset over.

Du kan også tilsette rester av kokt torsk eller klippfisk. I det hele tatt, variasjonsmulighetene er uendelige. Dessuten er dette mat som i stor grad lager seg selv. Suppen kan du bare la stå på komfyren og godgjøre seg. Bli den for tykk, er det bare å spe med litt vann.

På neste side finner du oppskriften

Slik suppe er takknemlig for alt som serveres ved siden av, også av drikke. Godt vann, øl eller vin.

Raushet og saftighet

Siden suppen stammer fra et av Toscanas mest fremgangsrike vinhus, er det naturlig å prøve viner derfra til. Banfi Rosso di Montalcino byr på kirsebæraromaene som er så typisk for viner av druen sangiovese - eller brunello som den heter i Montalcino. Vinen er saftig og behagelig, noe tanniner i slutten som kan skurre litt mot suppen hvis du har valgt en helvegetarisk vri, men så lenge du er raus med oljen eller serverer kjøtt ved siden av, er den helt topp.

Andre røde toscanere som gjør jobben godt er rimelige Terramia Rosso Toscano eller enda kulere, mer moderne (i betydningen naturligere) The Juice Asylum Il Terzo Grado

Saftighet er altså stikkordet til passende viner. Mens vi er i det rause hjørnet, er det fristende å prøve en rød burgunder. Her er druen pinot noir som gir viner med fint preg av røde bær, gode syrer og snille tanniner. Faiveleys vanlige Faiveley Bourgogne Pinot Noir er en god representant for de enklere men vellagete burgunderne. Den er saftig og frisk, lett vegetalsk og med fine tanniner mot slutten. En svært behagelig vin som oppfører seg ganske så korrekt til suppen.

Hvitvin eller øl

Den prøver imidlertid ikke å flørte. Det gjør derimot hvitvinen Fontaleoni Vernaccia di San Gimignano som er et veldig godt hvitt alternativ til en slik suppe. Men også det italienske ølet Borgo ReAle som finnes i liten og stor flaske er et flott følge til denne suppen når den fungerer som hovedrett.

Men også en kraftigere pilsnertype, som Håkon fra Macks Bryggeri eller Frydenlund. En artig kombinasjon byr dessuten dette ølet på, Aass Bock.

På neste side finner du oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse
Godbiter i pollisten

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse

Fra området som har mektige og alkoholsterke shiraz-er som varemerke, kommer det også spennende viner fra nytenkende produsenter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse
Godbiter i pollisten

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse

Fra området som har mektige og alkoholsterke shiraz-er som varemerke, kommer det også spennende viner fra nytenkende produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli
Dagens rett
Shakshuka

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli

Spiser du ikke egg, kan du erstatte med et vegansk alternativ etter behag. Alle andre kommer til å bli fascinert av kombinasjonen av de krydrete grønnsakene og de lettkokte eggene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her