Oppskrifter
Med en slik suppe på middagsbordet blir du ikke lurt, trolig heller bønnhørt
Foto: (bhofack2)

Med en slik suppe på middagsbordet blir du ikke lurt, trolig heller bønnhørt

En mettende bønnesuppe fra Toscana er deilig enten du nyter den hjemme eller på hytta. Og den er like god om du velger vann, øl eller vin til. Kombinasjonen kan likevel bli vanskeligere enn du aner. Les videre og få et innblikk i hva som matcher best.
Aase E. Jacobsen
01 April 2019 - 09:00

Bønner er velegnet føde uansett hvordan og hvor du vil spise den. Og da snakker vi selvsagt om tørkete bønner som er lett å transportere, billig og mettende. Ukens mettende suppe er inspirert av det eminente og genuint toscanske kjøkkenet på Castello Banfi i det sørlige Toscana.

Bønner er en viktig ingrediens suppene som serveres i den toscanske vinteren som selvsagt er langt mer human enn den hjemlige. Målet er uansett utetemperatur at de skal mette og varme. Og bønner er skikkelig effektivt vomfyll. Sunt og næringsrikt er det også.

Spe på med det du har 

Praktisk er slik spise siden den kan lages i store porsjoner og spises neste dag. Når den er nylaget, er den god som den er. Neste dag kan du servere gode smaksrike pølser, kokt svinekjøtt, stekt lettsaltet flesk til eller bare rett og slett en håndfull nyrevet parmesan drysset over.

Du kan også tilsette rester av kokt torsk eller klippfisk. I det hele tatt, variasjonsmulighetene er uendelige. Dessuten er dette mat som i stor grad lager seg selv. Suppen kan du bare la stå på komfyren og godgjøre seg. Bli den for tykk, er det bare å spe med litt vann.

På neste side finner du oppskriften

Slik suppe er takknemlig for alt som serveres ved siden av, også av drikke. Godt vann, øl eller vin.

Raushet og saftighet

Siden suppen stammer fra et av Toscanas mest fremgangsrike vinhus, er det naturlig å prøve viner derfra til. Banfi Rosso di Montalcino byr på kirsebæraromaene som er så typisk for viner av druen sangiovese - eller brunello som den heter i Montalcino. Vinen er saftig og behagelig, noe tanniner i slutten som kan skurre litt mot suppen hvis du har valgt en helvegetarisk vri, men så lenge du er raus med oljen eller serverer kjøtt ved siden av, er den helt topp.

Andre røde toscanere som gjør jobben godt er rimelige Terramia Rosso Toscano eller enda kulere, mer moderne (i betydningen naturligere) The Juice Asylum Il Terzo Grado

Saftighet er altså stikkordet til passende viner. Mens vi er i det rause hjørnet, er det fristende å prøve en rød burgunder. Her er druen pinot noir som gir viner med fint preg av røde bær, gode syrer og snille tanniner. Faiveleys vanlige Faiveley Bourgogne Pinot Noir er en god representant for de enklere men vellagete burgunderne. Den er saftig og frisk, lett vegetalsk og med fine tanniner mot slutten. En svært behagelig vin som oppfører seg ganske så korrekt til suppen.

Hvitvin eller øl

Den prøver imidlertid ikke å flørte. Det gjør derimot hvitvinen Fontaleoni Vernaccia di San Gimignano som er et veldig godt hvitt alternativ til en slik suppe. Men også det italienske ølet Borgo ReAle som finnes i liten og stor flaske er et flott følge til denne suppen når den fungerer som hovedrett.

Men også en kraftigere pilsnertype, som Håkon fra Macks Bryggeri eller Frydenlund. En artig kombinasjon byr dessuten dette ølet på, Aass Bock.

På neste side finner du oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her