Bønnhørt

En mettende bønnesuppe fra Toscana er deilig enten du nyter den hjemme eller på hytta. Og den er like god om du velger vann, øl eller vin til. Kombinasjonen kan likevel bli vanskeligere enn du aner. Les videre og få et innblikk i hva som matcher best.

Bønner er velegnet føde uansett hvordan og hvor du vil spise den. Og da snakker vi selvsagt om tørkete bønner som er lett å transportere, billig og mettende. Ukens mettende suppe er inspirert av det eminente og genuint toscanske kjøkkenet på Castello Banfi i det sørlige Toscana.

Bønner er en viktig ingrediens suppene som serveres i den toscanske vinteren som selvsagt er langt mer human enn den hjemlige. Målet er uansett utetemperatur at de skal mette og varme. Og bønner er skikkelig effektivt vomfyll. Sunt og næringsrikt er det også.

Kraftig pilsner
Praktisk er slik spise siden den kan lages i store porsjoner og spises neste dag. Når den er nylaget, er den god som den er. Neste dag kan du servere gode smaksrike pølser, kokt svinekjøtt, stekt lettsaltet flesk til eller bare rett og slett en håndfull nyrevet parmesan drysset over.

Du kan også tilsette rester av kokt torsk eller klippfisk. I det hele tatt, variasjonsmulighetene er uendelige. Dessuten er dette mat som i stor grad lager seg selv. Suppen kan du bare la stå på komfyren og godgjøre seg. Bli den for tykk, er det bare å spe med litt vann.

Slik suppe er takknemlig for alt som serveres ved siden av, også av drikke. Godt vann, øl eller vin. Av øl vil det passe med en kraftig pilsnertype, som Håkon fra Macks Bryggeri eller pilsnerene fra Hansa, Fredrikstad eller Aass.

Liten kræsj
Siden suppen stammer fra et av Toscanas mest fremgangsrike vinhus, er det naturlig å prøve viner derfra til. Den enkleste Col di Sasso Sangiovese & Cabernet Sauvignon 2010 (11579) er en innsmigrende vin på alle måter, men cabernetinnslaget i vinen gjør at det blir en aldri så liten kræsj. Kanskje en bagatell, men vinen gjør en bedre jobb på en annen arena sammen med en kjøttgryte eller stekt kjøtt.

Et godt hakk opp på kompleksitetsskalaen er Banfis Banfi Rosso di Montalcino 2012 (13785) . Her får kirsebæraromaene som er så typisk for viner av druen sangiovese, utfolde seg fritt men likevel pent rammet inn av fat. Den er saftig og behagelig, noe tanniner i slutten som kan skurre litt mot suppen hvis du har valgt en helvegetarisk vri, men så lenge du er raus med oljen eller serverer kjøtt ved siden av, er den helt topp.

Saftighet er stikkordet til passende viner. Mens vi er i det rause hjørnet, er det fristende å prøve en rød burgunder. Her er druen pinot noir som gir viner med fint preg av røde bær, gode syrer og snille tanniner. Faiveleys vanlige Faiveley Bourgogne 2010 (3559) er en god representant for de enklere men vellagete burgunderne. Den er saftig og frisk, lett vegetalsk og med fine tanniner mot slutten. En svært behagelig vin som oppfører seg ganske så korrekt til suppen.

Besnærende
Den prøver imidlertid ikke å flørte. Det gjør derimot den sjarmerende spanske vinen Solmayor Tempranillo 1999 (11931) fra La Mancha som er navnet på det enorme flate slettelandskapet på mer enn 700 000 hektar vinmarker rett sør for Madrid. Her dyrkes det stort sett bare den hvite og totalt uinteressante druen airen, men det skjer samtidig store omveltninger i retning røde kvalitetsviner av druen tempranillo som her kalles cencibel. Solmayor er et godt eksempel på den nye trenden. For her er det ung og spenstig fruktighet som er temaet. En egenskap som er besnærende til maten. Og et alternativ som er lett å få gehør for av mange.

Vi tar med et boksalternativ også siden mange liker denne emballasjen når påsken står for døren. Reserve Galetis 1996/1998 (13107) (for 3 liter) er en sørfransk vin med ganske bredt bruksområde og det er jo praktisk hvis du skal på hyttetur. Den har nok i seg til å parere kjøttretter men er ikke så tørr at den streiker når det er suppe på menyen. Faktisk så vokser vinen med maten, den blir altså bedre sammen med mat enn alene. Til peiskosen bør du kanskje heller velge en annen vin.

Toscansk bønnesuppe

Fremgangsmåte

Bløtlegg bønnene i rikelig med vann over natten. Neste dag kokes bønnene i vann som dekker, sammen med salviebladene og hvitløken i 1 til 11/2 time til de er møre men ikke i hjelkokt. Pass også på at kjelen ikke koker tørr, da må du tilsette mer vann.

Skjær løk, selleri og gulrøtter i terninger/skiver, fres i olivenolje i 10 - 15 minutter til grønnsakene er myke og blanke. Tilsett squashen som er skåret i terninger samt kraften og bring opp til kokepunktet. Tilsett så spinaten som er vasket og tørket, tomatene og juicen og la det småkoke i ca. 30 minutter. Når bønnene er kokt, tilsettes de i suppen sammen med det kokevannet, smak til med salt og pepper. Så skal suppen trekke på kokepunktet i nærmere en time, rør innimellom slik at den ikke fester seg i bunnen av gryten.

Server suppen i dype tallerkener. Hell din beste olivenolje over. Spises med daggammelt brød som du har ristet eller grillet lett på forhånd. Sett frem olivenoljeflasken på bordet slik at hver og en kan dryppe olje på brødet. Det er nemlig dette som gir den ekte toscanske smaken.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Foto: Kim Holthe - Norsk Mat

Forsiden akkurat nå

Til toppen