Bransje
Flere vil bli kokk
Foto: (andresr)

Flere vil bli kokk

Etter år med nedgang er det nå en økning i antall søkere til kokkelære som gir fagbrev.
Redaksjonen
27 Mars 2017 - 09:29

614 kokkeelever har søkt seg til læretid for senere å ta fagprøven. Det er en økning på 10 prosent fra i fjor.  

– Det er bra at flere søker seg til læretid i bedrift, vi trenger flere faglærte kokker og servitører. Til tross for at det er nedgang i søkertallene til restaurant- og matfag, er det flott å se at flere tar fagbrev, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

70-75 prosent av de som søker seg til læretid, tar fagbrev innen normert tid. Enda flere fullfører før det har gått fem år. Det viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Svikt i rekrutteringen til bransjen som helhet

Det er imidlertid ikke bare rosenrødt for tiden framover. Det er nemlig en nedgang i antall søkere til restaurant- og matfag. I 2017 søkte 1797 seg til restaurant og matfag, mot 1994 søkere i 2016.

– En nedgang på 10 prosent er uheldig, og må motvirkes med konkrete tiltak. På vegne av våre medlemsbedrifter jobber vi med å synliggjøre alle karrieremuligheter man får med et fagbrev, sier Krohn Devold.

Direktøren i NHO Reiseliv mener det er viktig å legge restaurant- og matfag-linjene til steder der det er et aktivt reiseliv med flere hoteller og restauranter.

– Det er på tide med en gjennomgang av de yrkesfaglige utdanningstilbudene, og dimensjonering av disse. Vi har vært med på å utrede et forslag til Utdanningsdirektoratet innenfor restaurant- og matfag og service og samferdsel, og vi forventer at forslaget gir utslag i søkertallene, sier Krohn Devold.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her