Bransje
Her er det forbudt å kaste mat
Foto: (Kadarjan_Roman)

Her er det forbudt å kaste mat

Frankrike har vedtatt et forbud mot å kaste mat på utløpsdato. Nå følger trolig EU – og kanskje resten av verden etter.
Aase E. Jacobsen
13 Februar 2016 - 01:01

Det er kommunepolitikeren Arash Derambarsh fra Courbevoie, nordvest for Paris, som startet kampanjen som sørget for at forslaget ble fremmet i mai i fjor og vedtatt i senatet nå i vinter. Den innebærer at supermarkeder og matbutikker forplikter seg å inngå en avtale med en veldedighetsorganisasjon som kan ta vare på overskuddsmaten. Fristen for gjennomføring er innen året.

Derambarsh’ engasjement startet med en aksjon hvor han samlet inn utgått på dato-mat fra lokale supermarkeder. Maten ble delt ut til trengende, mange av dem pensjonister, familier som sliter med å få endene til å møtes samt hjemløse.

Derambarsh jobber nå for å få et lignende forbud også innen EU – og resten av verden. Han planlegger ifølge The Guardian å fremme saken via ONE, U2-Bonos kampanje, under FNs møte i september hvor milleniummålene skal diskuteres. Han satser også på G20-toppmøtet i november og COP21-miljøkonferansen i desember.

Den ambisiøse 35 åringen er blitt beskyldt for å slå politisk mynt på saken, spesielt siden han har skapt så mye medieoppmerksomhet rundt seg selv. På sin side argumenterer republikaneren med at venstresiden ikke har monopol på denne type meninger, og at den eneste måten å få gjort noe med denne skandaløse kastingen av mat, er å bruke mediene for alt de er verdt.

I Frankrike kastes det 7,1 millioner tonn mat årlig. 15 prosent av restauranter og 11 prosent av matbutikker. Verstingen er fortsatt forbrukeren som står for 67 prosent av dette. På EU-nivå snakker vi om 98 millioner tonn og for verden er tallet 1,43 milliarder tonn, ifølge The Guardian.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tørt rugbrød kan bli til den lekreste kake
Ukens kake
Ostekake med blåbær og bunn av rugbrød

Tørt rugbrød kan bli til den lekreste kake

Har du også selvplukkete blåbær i fryseren, vet du hva du skal bake i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tørt rugbrød kan bli til den lekreste kake
Ukens kake
Ostekake med blåbær og bunn av rugbrød

Tørt rugbrød kan bli til den lekreste kake

Har du også selvplukkete blåbær i fryseren, vet du hva du skal bake i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett
Dagens rett

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett

Det er ikke store innsatsen som kreves, men du blir rikelig belønnet. Med øl i gryta, må du kanskje ha øl i glasset. Men det er ikke nødvendig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her