Bransje
Sterkøl og boblevin øker mest på byen

Sterkøl og boblevin øker mest på byen

Dette reflekteres også i hva folk drikker når de er hjemme.
Aase E. Jacobsen
08 April 2016 - 10:03

Serveringsbransjen står for 8,3 prosent av det registrerte forbruket av vin og brennevin i Norge og nesten en femdel av alt øl som drikkes. Det betyr at hvert sjuende glass drikkes på et utested.

Prosecco, cava og cremant

Og mengden vin og brennevin servert er i svak nedgang, ifølge Vin- og brennevinleverandørenes forenings (VBF) statistikk for 2015. 0,9 prosent for å være nøyaktig. Det er særlig vin som drar ned, med en nedgang på 1,2 prosent, mens brennevin øker med 0,6 prosent.

Men ikke all vin er i nedgang. Boblevin vokser stadig og primært prosecco og cava, mens champagne har nedgang ifølge VBF. På vinmonopolet har også cremant seilt opp som et rimelig alternativ til champagne. Innen brennevinskategorien er det tilsmakt rom og cognac som drar ned. Øvrige typer som vodka, tequila, calvados og whisky øker.

Sterkølvekst

Dette reflekteres også i ølmarkedet som for utelivet totalt sett hadde nullvekst i 2015. Men her er det store forskjeller mellom de ulike kategoriene. Mens kl D i utelivsegmentet gikk ned med 1 prosent, øker sterkøl i flaske kraftig.

I 2015 var veksten på hele 24 prosent når statistikk fra Vinmonopolet og Drikkeglede sammenholdes. Beregningsgrunnlaget fra sistnevnte inkluderer ikke alt av importert øl (ca 40 prosent), men gir likevel en pekepinn som sikkert enhver bransjeansatt kjenner seg igjen i: Øl med mer smak og gjerne alkoholstyrke etterspørres mer.

Fatøl som står for 16 prosent av totalt ølsalg i Norge, og altså bare gjelder for utelivet, hadde imidlertid en nedgang på 0,5 prosent. Men også bak dette tallet skjuler det seg forskjeller mellom kl D og sterkøl.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her