Drikke
Bringebærcollins er den perfekte sommerdrink

Bringebærcollins er den perfekte sommerdrink

En Tom Collins uten Tom, men med bringebær er sommerlig og friskt. Her er oppskriften.
08 August 2014 - 12:00

Få Ukens drink som nyhetsbrev

Collins er en meget enkel og forfriskende drink, og er basert på en type brennevin, som regel gin, sitron, sukker og sodavann. Dette gjør at den har vært utrolig populær opp gjennom tidene.

Dette er en av mine favoritter for denne drinken

Også fordi man kan bytte ut ginen i den opprinnelige utgaven etter egen smak. Selv er jeg veldig glad i Ron Collins – en versjon med rom som serveres på Cuba.

Bringebær gir sommersmak

Ettersom drinken er lett og forfriskende med få ingredienser, er det enkelt å tilsette frukt og krydder for på den måten å endre smaksopplevelsen.

I ukens drink har jeg valgt bringebær for å få en lett fruktig versjon av drinken. Gode og saftige bringebær er dessuten veldig lett å få tak i akkurat nå.

Vi har mange andre drinkoppskrifter med bringebær

Tom Collins er en av de gode gamle, velkjente klassikerne som først ble skrevet om så tidlig som i 1876, i boken til Jerry Thomas – A Bartenders Guide.

Fra John til Tom

Opprinnelsen til drinken er diskutabel, men det finnes likhetstrekk med drinker helt tilbake til 1850-tallets New York. Utgangspunktet var gjerne Gin Punch som ble servert i Londons fasjonable klubber som The Garrick allerede rundt 1810.

I de tidlige versjonene av Gin Punch benyttet man seg av genever – forgjengeren til nåtidens gin.

Fram til 1869 ble drinken kalt John Collins, men da man begynte å bruke Old Tom Gin i drinken – ble det naturlig å kalle den Tom Collins i stedet.

Her får du vite hva Old Tom Gin er

Visste du at når du shaker en Collins, heter den egentlig Fizz? Jeg behøver kanskje ikke fortelle at du aldri skal shake med soda. Gjør du det, får du deg en overraskelse.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Raspberry Collins drinkoppskrift

Raspberry Collins drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Tilsett alle ingredienser utenom Club Soda i et highballglass (høyt glass).

Knus bringebærene for å trekke ut smaken. Rør om. Tilsett isbiter.

Topp opp med Club Soda og rør om igjen.

Tips 1:
Dersom du skal servere drinken ved en litt «finere» anledning, kan du velge et coupe-glass. Da tilsetter du alle ingredienser (men ikke soda) i en shaker med is, shaker godt og siler over i coupe-glasset. Topp deretter opp med Club Soda.

Denne versjonen gir drinken er veldig fin farge og fyldig smak.

Tips 2:
Prøv med ulike bær for å finne din egen favoritt – det samme gjelder ulike brennevinssorter.

Foto: Julie H. Amundsen

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her