Brunello di Montalcino-kartet tegnes om

Brunello di Montalcino-kartet tegnes om

Det er et stadig sterkere ønske om å dele opp området for Brunello di Montalcino i underområder.

Det er en gruppe mindre produsenter som mener dagens Brunello-kart gir et for ensartet bilde av det regionen er, melder decanter.com.

Et tjuetalls underområder

De ser et behov for å vise de stilmessige forskjellene i vinene fra de ulike sonene i regionen. De mener det finnes et tjuetalls ulike mikroterroir-er innen de 1200 hektarene for DOCG Brunello di Montalcino.

Dette er en av dem som lager kvalitet

Den eneste muligheten som eksisterer i dag er for produsenten å merke etiketten med Vigna som antyder hvilken vinmark vinen kommer fra.

Bra for turistene

Talsmann for gruppen, Roberto Terzuoli, som tidligere jobbet for Biondi-Santi, men nå driver sin egen 4,5 hektar vingård SassodiSole, sier:
– Vi opplever at våre kunder synes at Montalcinos underområder er like spennende som Burgunds grand cru-er.

Også turister vil få større utbytte av besøk i området om inndelingen gjøres mer detaljert. Montalcino er et ypperlig sted å rote seg bort slik det er i dag. Myndighetene har fjernet all merking av vingårder langs veien i hele Siena-provinsen på grunn av alle bilulykkene de skaper når besøkende setter ned farten for å finne fram.

Dette er et populært reisemål for nordmenn

– Disse besøkene er veldig viktige for Montalcinos mindre produsenter og et detaljert kart over vingårdene er i alle fall en start, for selv beboerne roter seg bort innimellom, forteller Terzuoli.

Blander for å utligne forskjellene

Ezio Rivella som har 24 år bak seg som vinmaker hos Banfi er ikke like positiv:
– Selv innenfor et underområde vil høyden over havet gjøre at brunelloene smaker forskjellig. Lavereliggende vinmarker gir viner med dypere farge enn de høyere opp som også blir mer aromatisk.

Dette er grunnen til at mange produsenter, og spesielt de store, blander viner fra ulike beliggenheter for å jevne ut forskjellene.

Vinmarkene i Montalcino ligger mellom 149 og 500 m.o.h. Og i varme 2009 er det nettopp de høyereliggende og nordøstvendte delene som har gitt de beste vinene.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen