Drikke
Brunello di Montalcino-kartet tegnes om

Brunello di Montalcino-kartet tegnes om

Det er et stadig sterkere ønske om å dele opp området for Brunello di Montalcino i underområder.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2014 - 01:01

Det er en gruppe mindre produsenter som mener dagens Brunello-kart gir et for ensartet bilde av det regionen er, melder decanter.com.

Et tjuetalls underområder

De ser et behov for å vise de stilmessige forskjellene i vinene fra de ulike sonene i regionen. De mener det finnes et tjuetalls ulike mikroterroir-er innen de 1200 hektarene for DOCG Brunello di Montalcino.

Dette er en av dem som lager kvalitet

Den eneste muligheten som eksisterer i dag er for produsenten å merke etiketten med Vigna som antyder hvilken vinmark vinen kommer fra.

Bra for turistene

Talsmann for gruppen, Roberto Terzuoli, som tidligere jobbet for Biondi-Santi, men nå driver sin egen 4,5 hektar vingård SassodiSole, sier:
– Vi opplever at våre kunder synes at Montalcinos underområder er like spennende som Burgunds grand cru-er.

Også turister vil få større utbytte av besøk i området om inndelingen gjøres mer detaljert. Montalcino er et ypperlig sted å rote seg bort slik det er i dag. Myndighetene har fjernet all merking av vingårder langs veien i hele Siena-provinsen på grunn av alle bilulykkene de skaper når besøkende setter ned farten for å finne fram.

Dette er et populært reisemål for nordmenn

– Disse besøkene er veldig viktige for Montalcinos mindre produsenter og et detaljert kart over vingårdene er i alle fall en start, for selv beboerne roter seg bort innimellom, forteller Terzuoli.

Blander for å utligne forskjellene

Ezio Rivella som har 24 år bak seg som vinmaker hos Banfi er ikke like positiv:
– Selv innenfor et underområde vil høyden over havet gjøre at brunelloene smaker forskjellig. Lavereliggende vinmarker gir viner med dypere farge enn de høyere opp som også blir mer aromatisk.

Dette er grunnen til at mange produsenter, og spesielt de store, blander viner fra ulike beliggenheter for å jevne ut forskjellene.

Vinmarkene i Montalcino ligger mellom 149 og 500 m.o.h. Og i varme 2009 er det nettopp de høyereliggende og nordøstvendte delene som har gitt de beste vinene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en gresk vri på omeletten
Dagens rett
Gresk omelett med artisjokk, paprika og fetaost

Så lett lager du en gresk vri på omeletten

Omelett er noe av det raskeste du kan lage. Denne knallgode oppskriften med fetaost er inspirert av Hellas som vekker gode minner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her