Ny dronning i Montalcino

Donatella Cinelli Colombini og hennes kvinneteam leverer store brunelloer til fantasipriser.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Mens de beste brunelloene ligger på 350 og oppover , er Donatella Cinelli Colombinis to bidrag behagelig priset til tre hundre kroner. Og sammenlignet med de fleste rimelige brunelloer , som det er flust av, er disse brunelloene av en annen klasse.

Bare kvinner bak
Mens mange tradisjonelt lagete brunelloer er myke og varme i bærkarakteren men med en sterk ryggsøyle av syrer og tanniner, er Donatellas nytolkning mer konsentrert og stofflig med tydelig innslag av fat. Ikke veldig feminine i ordets nedlatende betydning.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Og det til tross for at det bare står kvinner bak (bortsett fra konsulenten som er mann). Noe som er helt unikt i det patriarkalske Italia.

Totalrenovering
Donatella er sjefen slik hun er vant med fra tidligere generasjoner. Det er nemlig det som har vært tradisjonen i denne familien som har holdt det gående i 400 år i Montalcino. Men det var først i 1998 at familiens ære som vinmakere ble dokumentert. Donatella tok farvel med familien og ville bygge opp et virkelig kvalitetsrenommé.

Hun renoverte to forfalne vingårder, en i nord, Fattoria del Colle, og Il Casato i selveste Montalcino. Begge hadde vært i slekta gjennom generasjoner men var relativt forfalne.

Deilig og innsmigrende
Hun plantet deler av de til sammen 19 hektar vinmarkene i Montalcino på ny. Hvilket innebær økning av tettheten fra den tradisjonelle på 2200 til 5500 og 6500 planter. De nye vinmarkene har imidlertid ikke manifestert seg i form av ferdige brunelloer ennå. Fremtiden vil derfor bringe enda høyere kvalitet for Donatellas brunelloer.

Det er imidlertid umulig å ikke bli imponert over hennes vanlige brunello i 2001-versjon . Den er hakket bedre enn både 2000-utgaven og 1998 i riservaversjon . Nær sagt selvsagt har hun full kontroll også over sin rosso også. Og fellesnevneren er klar: En usedvanlig deilig og innsmigrende kirsebærfrukt. Feminin i ordets rette forstand med andre ord.

Overdøver ikke
Enkelte vil nok kicke på bruken av barriques, som ble introdusert fra 2001-årgangen, og beskylde damen  for å flørte med internasjonale trender. Brunello har vært en av de siste bastioner for den tradisjonelle vinstilen.

Vinen ligger som kjent minimum to år i fat og to år (tre for riserva) i kjeller før den kan selges, og store velbrukte fat av slavonsk eik har alltid bidratt til den komplekse karakteren av lær og eksotisk trevirke. Men ved å bruke barriques av ulik alder, klarer ikke fatet å overdøve den konsentrerte frukten som er Donatellas viktigste bidrag til modernisering av denne klassiske vinen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinene trykker du bare på lenkene ovenfor og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Dersom du allerede er abonnent på Ukens vin (før 06.09.06) vil du automatisk også motta godbiter i pollisten . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen