Kake
By på friske søte små sitronterter

By på friske søte små sitronterter

Selv om denne oppskriften tar litt tid å fullføre, belønnes du med de lekreste sitronterter som også er holdbare.
13 Mars 2014 - 13:10

Sitron er den råvaren jeg liker aller best å ha i kaker. Den syrlige smaken sammen med sødmen fra sukkeret gir en deilig kombinasjon.

Sitron gir den lekreste likør

Den sprø bunnen og den myke kremen i disse sitrontertene er en av mine favorittkombinasjoner.

Fantastisk aroma

Selvsagt kan sitron brukes i mange andre kaker.

Prøv en av disse fristende kakeoppskriftene

Når du kjøper sitronen i butikken og lukter på den, lukter den lite. Den kan være sprøytet med middel du absolutt ikke vil ha i maten din. Setter du tennene i sitronskallet, vil du kjenne at den er litt bitter i skallet.

Hvordan får du bort bitterheten? Kok opp en god mengde med vann. Legg dine sitroner i en bolle. Hell kokende vann over sitronene og hell vannet bort rett etterpå. Gjør dette to ganger. Kjenn den intense og rene duften av sitron spre seg på kjøkkenet.

Noen fakta om sitroner

- I dag dyrkes sitroner i stor grad i landene rundt Middelhavet og California.

- Sitrontreet blir 3-6 meter høyt.

- Treet blomstrer året rundt, og derfor kan vi kjøpe sitron også året rundt.

- Sitronen skal være blank og ikke ha tegn til brune eller bløte flekker. Den bør være ca 4,5 cm i diameter.

- Et godt kvalitetstegn er at fruktene er tunge i forhold til sin størrelse.

- Oppbevar frukten på kjøkkenbenken.

- Du får ca 60 ml saft ut av en sitron og ca 1 ts ( 6 gram) skall hvis du rasper den.

- Kjøp gjerne de som er minst. De har mest smak og er de saftigste.

- Det er ingenting som er så deilig som terter fylt med sitronkrem og toppet med fløyelsmyk marengs.

- Lag dem gjerne noen dager i forveien og frys dem ned. De tåler det veldig godt.

TIPS:  Lag dobbelt porsjon av sitronkremen og bruk dette som smaksetter i kremer eller i kaker. Se flere kokketips

 

Bak søte små sitronterter

Bak søte små sitronterter

Fremgangsmåte

  1. Tertedeig:
  2. Miks hvetemel, smør og melis i en mikser eller smuldre dette sammen for hånd.
  3. Når dette klumper seg, ha i egget og bland lett sammen. Legg deigen i plastfolie og la det hvile kjølig i minst 30 minutter.
  4. Kjevle ut deigen på et bakepapir. For å gjøre dette enda enklere kan du kjevle ut deigen mellom to bakepapir. Stikk ut sirkler som passer i porsjonsformer og la disse hvile kjølig i 30 minutter.
  5. Legg bakepapir oppå tertedeigen og ha erter eller ris oppå slik at terten stekes i en fin form. Terteskallene skal være gyllenbrune og stekes på 180 grader i i 15-20 minutter.
  6. Etter 10 minutter tar du ut tertene og tar av bakepapiret og ertene/ris, og steker terteskallene ferdige.
  7. Avkjøl på rist.
  8. Sitronkrem:
  9. Ha alle ingrediensene i en kjele og rør dette med en visp godt sammen.
  10. Bytt vispen med en slikkepott og sett platen på lav varme.
  11. Ha tålmodighet og rør godt hele tiden. Når kremen tykner, er den ferdig.
  12. Marengs:
  13. Pisk eggehvitene og sukkeret til stiv marengs.
  14. Sikt i melis og kjør dette sakte til glatt og skinnende konsistens.
Tips:
Lag dobbelt porsjon av sitronkremen og bruk dette som smaksetter i kremer eller i kaker.

Sendt inn av Anne Brith Davidsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken
Tester
Drikke til lutefisk

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken

Hvis du har lyst til å prøve noe nytt til lutefisken, eller ønsker deg flere alternativer så får du vite alt du trenger her

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her