Godbiter i pollisten
Champagne til knallpris

Champagne til knallpris

Det er sjelden å få så vellagret champagnesmak til litt over 300 kroner.
Aase E. Jacobsen
17 September 2015 - 16:28

Christian Bourmault Lettre à Terre Extra Brut er kompleks og fyldig med flott lagringspreg, såkalt autolyse. Den har også veldig tydelig jordsmonns/mineralkarakter og flott syre. Ettersmaken er lang og tørr. Et nydelig følge til gode skalldyrretter, med hummer, krabbe eller sjøkreps. Dessuten til sjømatretter med soppfølge, gjerne kantareller.

Kalk + chardonnay = sant

Kompleksiteten i denne champagnen kommer dels fra vekststedet, det kalkholdige jordsmonnet i Avize er en perfekt match med chardonnay. Dels fra det faktum at vinen er fatmodnet i ni måneder før andregangsgjæringen i flasken. Og dels fra modningen på bunnfallet som varte i 2,5 år. Minstekravet for champagne uten årgang er 15 måneder.

Dessuten er den ikke tilsatt sukker i forbindelse med omkorkingen og er såkalt extra brut.

Derfor er de helt tørr champagnene ekstra interessante

Druematerialet er i hovedsak fra 2011, men vin fra 2010 utgjør 30 prosent av blandingen. Begge år var problematiske i Champagne. Mens 2011 ble en av tidenes tidligste innhøstninger på grunn av en veldig varm vår med påfølgende kjølig sommer, var 2010 motsatt med kald vår og null regn i sommermånedene. Slike årganger krever spesielle tiltak og streng sortering.

Så også hos Christian Bourmault, en av mange små og relativt anonyme produsenter i Champagne.

Bourmault-familiens hunder Kiki og Noisette trives også i Avize.

 

Selv om chardonnay klarte seg bedre enn de to andre champagnedruene, valgte Christian å utsette innhøstningen til 23. september for å forsøke å rette opp «skadene» i form av utvanning og aksellererende syrenivå som alt augustregnet hadde skapt. Dermed høstet han druer med en modningsgrad  rett under 2011.

Dyrker økologisk

Dette året på sin side var et spesielt lykkelig år for denne produsenten til tross for at innhøstningen skjedde allerede 4. september. Christian Bourmault holder altså til i Avize, midt i hjertet av «chardonnaykysten» - Côte des Blancs.

Les mer om forholdene i Avize

Her dyrker den familieeide bedriften sine seks hektar med chardonnay. Christian er sjette generasjon i familiebedriften og med ham er økologisk dyrking kommet inn. Det er fortsatt en lite utbredt praksis i Champagnes vinmarker.

Christian Bourmault bruker hest i vinmarkene.

 

I 2013 var drøyt 1 prosent av de 33.000 hektarene økologisk dyrket. Det betyr at rundt regnet 400 hektar er dyrkes etter økologiske eller biodynamiske prinsipper. Dette arealet fordeler seg stort sett på små produsenter som Christian Bourmault, med unntak av Louis Roederer som har konvertert en drøy firedel av egne vinmarker.

Det kan du lese mer om her

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her