Godbiter i pollisten
Champagnetips til deg som har glemt at polet er stengt på nyttårsaften

Champagnetips til deg som har glemt at polet er stengt på nyttårsaften

Fortvil ikke, det er fullt mulig både å sikre seg virkelig gode bobler til årets siste store fest.
Aase E. Jacobsen
30 Desember 2015 - 11:00

Med André Clouet Silver Brut Nature er du garantert både en champagne av høy kvalitet og til en veldig gunstig pris.

Den er svært syrefrisk med fine små bobler og tydelig preg av råvaren pinot noir. Det betyr røde epler og blomster, god fasthet og lang ettersmak. En andel av vinen er gjæret i barriques fra sauternesprodusenten Doisy-Daëne, men det har verken gitt fatpreg eller sødme, bare ekstra karakter. Den derimot og som navnet antyder, knusktørr siden den ikke er tilsatt sukker ved omkorking.

Derfor er de tørreste champagnene best

En veldig god matvin når du trenger noe som renser godt opp – til foie gras, terrine, pate eller frityrstekt fingermat. Og en favoritt hos mange av landets beste restauranter. 

Lønner seg ikke å kjøpe i Strømstad

Denne champagnen er laget av et mindre familieeid champagnehus med tradisjoner tilbake til begynnelsen av 1800-tallet. Clouet-familien hadde før det vært skrivere for det franske kongehuset, og da de etablerte seg i Bouzy, i den beste delen av Montagne de Reims, skal Napoleon ha fått en forkjærlighet for vinen fra deres dype kalkkjellere. Likevel er den blant polets rimeligste champagner som heller ikke har økt særlig mye i pris. Den kostet 255 kroner i 2010.

Er du opptatt av å sammenligne priser med hva vin koster på andre siden av grensa, får du deg en liten overraskelse i dette tilfellet. Den er nemlig like billig som på «systemet» hvor du må ut med 319 SEK. I Sverige selges riktignok en annen og litt søtere André Clouet-cuvée til 279 SEK – den er svenskenes «favoritskumpa». Den har blå etikett, mens den knusktørre utgaven som altså er basisvare i Norge, har sølvgrå/svart etikett.

Alle Clouets champagner har altså forskjellige etikettfarger, og den med hvit etikett er i en klasse for seg. André Clouet Un jour de 1911 er en svært vellagret blanding av de til enhver tid tre beste årgangene fra Clouets kjeller. Druematerialet er alltid 100 prosent pinot noir og kilde er 10 av Clouets beste/eldste parseller i Bouzy som har grand cru-status for pinot noir. Denne unike champagnen er en hyllest til den lett gjenkjennelige Clouet-etiketten som kom til i 1911.  

Begrenset og nummerert

Med 1911-cuvéen prøver vinmaker Jean François Clouet å gjenskape stemningen fra Paris’ berømte vannhull fra før første verdenskrig – den gangen champagnen virkelig fløt.

Han lager derfor 1911 flasker årlig – jeg smakte nummer 441, omkorket for hånd den 21. november 2015 og tilsatt 1 prosent sukkerblanding. Alt ifølge dokumentet som følger hver flaske.

Denne «historiske» vinen finnes kun i tilleggsutvalget, så da er du avhengig av at ditt nærmeste polutsalg bestiller for deg. Den selges for øvrig til en forbløffende lav pris (kroner 495,90, varenr. 4170001) gitt vinens unike stil og svært begrensete mengde. I Sverige går den for 569 SEK, så heller ikke i dette tilfellet lønner harryturen seg.

Like forbløffende gunstig priset er også A.D. Coutelas Fut de Chene som fortsatt er polets aller beste champagnekjøp og tilgjengelig i de fleste polhyller.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her