Her kan du lese chiliens historie
(Bilde: jmillard37)

Du kan dyrke chili selv

Dyrk din egen chili

Chili er en ganske varmekrevende vekst. Den er derfor vanskelig å dyrke på friland med mindre du holder til lengst sør i Skandinavia. Selv der kan det by på problemer med en del sorter. Aller best er mindre veksthus. Men for de som bare er ute etter vakre planter som dessuten bærer gode frukter, går det helt fint å dyrke også innendørs eller på balkongen.

Mye frukt

Frøene såes i februar-mars. Når plantene er 5 cm høye, plantes de om i små krukker. Plantene trenger flere pottebytter underveis, og den siste bør romme 10 liter. Etter St. Hans er det på tide å sette ut plantene.

De aller fleste chilisorter gir mye frukt utover høsten. Gode arter for hjemmedyrking er Hot Wax-sorter, Golden Cayenne, Omnicolor, Aji Umba og Hot Lemon.

Tørking av chili

Styrken sitter i frøene og mellomveggene, men selv når du høster, er det viktig å være forsiktig og bruke en skarp kniv eller plasthansker for å unngå brannskader! Dropper du hansker, må du vaske hendene godt før toalettbesøk! Og for all del unngå å komme i nærheten av øyne og nese.

Vil du ikke videreforedle fruktene med en gang, kan du godt legge dem hele i fryseren. Tin dem halvveis før bruk. Det er selvsagt fullt mulig å tørke chilifruktene. De med tynne vegger som Paloma, Cayenne, Habanero med flere, kan tørkes på et finmasket nett. De med tykkere vegger som Rocoto, Jalapeno med flere, må tørkes i ovn, ved 50 grader i en del timer. Bruk aldri mikroovn.

Pass på frøene

Tørket chili kan brukes hele eller males til pulver. Vil du ha et sterkt chilipulver, tar du med frøene. Hvis ikke, må du fjerne dem.

Det finnes også utallige oppskrifter som å legge chiliene i olje, i honning, sylte dem, salte dem eller legge dem i brennevin. Ingenting er imidlertid som å bruke dem i fersk form.

Mer om frø og dyrking: www.ortagarden.com

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen