Dyrk din egen chili

Chili er en ganske varmekrevende vekst. Den er derfor vanskelig å dyrke på friland med mindre du holder til lengst sør i Skandinavia. Selv der kan det by på problemer med en del sorter. Aller best er mindre veksthus. Men for de som bare er ute etter vakre planter som dessuten bærer gode frukter, går det helt fint å dyrke også innendørs eller på balkongen.

Mye frukt

Frøene såes i februar-mars. Når plantene er 5 cm høye, plantes de om i små krukker. Plantene trenger flere pottebytter underveis, og den siste bør romme 10 liter. Etter St. Hans er det på tide å sette ut plantene.

De aller fleste chilisorter gir mye frukt utover høsten. Gode arter for hjemmedyrking er Hot Wax-sorter, Golden Cayenne, Omnicolor, Aji Umba og Hot Lemon.

Tørking av chili

Styrken sitter i frøene og mellomveggene, men selv når du høster, er det viktig å være forsiktig og bruke en skarp kniv eller plasthansker for å unngå brannskader! Dropper du hansker, må du vaske hendene godt før toalettbesøk! Og for all del unngå å komme i nærheten av øyne og nese.

Vil du ikke videreforedle fruktene med en gang, kan du godt legge dem hele i fryseren. Tin dem halvveis før bruk. Det er selvsagt fullt mulig å tørke chilifruktene. De med tynne vegger som Paloma, Cayenne, Habanero med flere, kan tørkes på et finmasket nett. De med tykkere vegger som Rocoto, Jalapeno med flere, må tørkes i ovn, ved 50 grader i en del timer. Bruk aldri mikroovn.

Pass på frøene

Tørket chili kan brukes hele eller males til pulver. Vil du ha et sterkt chilipulver, tar du med frøene. Hvis ikke, må du fjerne dem.

Det finnes også utallige oppskrifter som å legge chiliene i olje, i honning, sylte dem, salte dem eller legge dem i brennevin. Ingenting er imidlertid som å bruke dem i fersk form.

Mer om frø og dyrking: www.ortagarden.com

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her