iStock-1138389697

Dagens rett Klassisk Cæsarsalat

iStock-1138389697 (Lisovskaya)

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Tross sin berømmelse er det mye som ikke allmennkunnskap om den anerkjente salaten. Mange tror salaten bærer sitt navn etter navnebroren Julius Cæsar, men det stemmer ikke. Salaten har sin opprinnelse langt borte fra det europeiske kontinent, nærmere bestemt i Tijuana, Mexico, der den ble oppfunnet av den italiensk-amerikanske restauranteieren og kokken Caesar Cardini i 1924.

Siden den gang er salaten blitt berømt verden over, med god hjelp av den anerkjente amerikanske kokken, forfatteren og tv-personligheten Julia Child. Retten har blitt modifisert og modernisert, slik alle klassiske matretter til slutt blir, og det ikke uvanlig å se salaten på restaurantmenyer med både kylling, bacon eller posjert egg den dag i dag. Det er ikke det at disse ingrediensene ikke hører en salat til, men de blir fort overflødige. Det er noe ekstra vakkert med beskjeden og simpel mat. 

Der du kan droppe kylling og bacon, er ansjosen obligatorisk. Det er den som gir dressingen og dermed salaten sin karakteristiske smak. Kombinert med eggeplommer, olje, sitron og en god neve revet parmesan, er dressingen salt, syrlig, fyldig, og himmelsk. Dandert over friske og sprø blader av romanosalat og med biter av nystekte krutonger, er dette det nærmeste du kommer salatperfeksjon.

Her finner du flere varianter av cæsarsalat
Få dagens rett som nyhetsbrev 

Klassisk cæsarsalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

Krutonger
0.5 stk
surdeigsbrød, revet i biter
Dressing
Salat

Fremgangsmåte

Varm ovnen til 190°C. Vend brødbitene i olivenolje i en liten bolle til hver eneste bit er dekket i olje. Smak til med salt og pepper. Stek brødbitene til de er gylne, ca 10-15 minutter. Vend brødbitene i blant slik at de stekes jevnt. 

Finhakk ansjosfillet og hvitløksfedd, og mos det sammen til en mos ved bruk av siden av kniven. Skrap mosen i en bolle sammen med eggeplommene, dijonsennep og sitronsaft. Visp massen sammen før du tilsetter olivenolje litt etter litt til dressingen er tykk og glinsende. Rør inn parmesan før du smaker med salt og pepper. 

Riv salaten i relativt store biter før du vender den i dressingen. Server straks med varme krutonger og høvlet parmesanflak. 

Her finner du flere oppskrifter på deilige salater

Her finner du flere varianter av Cæsarsalat

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Lisovskaya

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen