Dagens rett

Macaroni & cheese

Mac 'n cheese er en fryd både for deg og barna

Mac 'n cheese er en fryd både for deg og barna

Det er ikke bare ungene som digger mac 'n cheese. Den amerikanske klassikeren er skikkelig kosemat, og en favoritt blant både store og små.
18 Juli 2021 - 23:00

Dette er som amerikanerne kaller det, skikkelig "comfort food". Fyldig og salt pasta er druknet i deilig og kremet ostesaus, før den stekes gyllen med biter av sprø brødsmuler. Her er det bare å vente på gledesropene som sprer seg om i rommet når denne herligheten kommer ut av ovnen. Server den som den er eller med ekstra godbiter som bacon og blomkål, eller skinke og erter. Med riktig drikkefølge blir også de voksne godt fornøyde.  

Her finner du andre deilige gratinerte retter 

Macaroni & cheese

Macaroni & cheese

Fremgangsmåte

  1. Forvarm ovnen til 180 grader med varmluft.
  2. Kok makaroni i godt saltet vann, 1 minutt kortere enn instruksene på pakken tilsier, sil av og plasser makaronien i en ildfast form.
  3. Hell melken i en liten kjele.
  4. Tilsett persillestilker, laurbærblad, muskat, pepperkorn og løk, og varm opp på lav varme til den begynner å småkoke, i ca 5 minutter.
  5. Fjern kjelen fra ovnen, og sil melken i et desilitermål. Kast grønnsaker og krydder. Dette steget kan sløyfes, men tilsetter mer smak i retten. 
  6. Smelt smøret over middels-lav varme i den samme lille kjelen. Ikke la smøret brunes.
  7. Når smøret har smeltet, tilsetter du hvetemel og visper godt sammen med en tresleiv til blandingen ligner glansfylt lim.
  8. Tilsett den "infuserte" melken litt etter litt - omtrent 0,25 dl først og rør kraftig igjen.
  9. Deretter, når denne melken er blandet godt inn, tilsetter du neste melkemengde og fortsetter å inkorporere all væske før du tilsetter den neste.
  10. Når omtrent halvparten av melken er tilsatt kjelen, bytter du til en ballongvisp og begynner å tilsette større mengder melk, men visp alltid raskt. Belønningen din vil være en jevn, blank, kremet saus.
  11. Skru ned varmen, og la små putre i et par minutter. Tilsett så osten litt etter litt, mens du rører kraftig.
  12. Smak til med salt og pepper. 
  13. Hell ostesausen over makaronien i den ildfaste formen. Strø med brødrasp, og plasser midt i ovnen i ca 20 minutter til gratengen er gyllenbrun. Server som den er eller med frisk salat til.

Tips:
Vil du sprite opp din mac 'n cheese med bacon, blomkål eller et av de andre forslagene, har du disse ingrediensene i den ildfaste formen sammen med makaronien før du heller ostesausen over. 

Her finner du andre deilige gratinerte retter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om vin: rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om vin: rødvin

Lær det grunnleggende om rødvin og smak deg gjennom åtte ulike viner. Kurset passer for nybegynnere og krever ingen forkunnskaper. Dette er tredje og siste kurset i vår kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her