Dagens rett

Okonomiyaki – japansk pannekake

Hekta på sushi og ramen? Da må du prøve denne japanske klassikeren
Foto: (boyident)

Hekta på sushi og ramen? Da må du prøve denne japanske klassikeren

Salt, eksotisk og velsmakende. Okonomiyaki gir oss de beste smakene fra det japanske kjøkkenet, og er et utmerket valg til fredagskosen.
26 April 2019 - 01:04

Okonomiyaki er en pannekakeliknende rett fra Japan der finsnittet kål blir blandet med pannekakerøre og valgfritt fyll, før det hele stekes på en teppan -  japans svar på en steketakke. Okonomiyaki kan løst oversettes til «det du liker/vil ha, grillet». Dette innebærer at retten kan tilpasses både preferanse og tilgjengelighet, og er grunnen til at retten ofte omtales som japansk pizza. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Leter du etter pizzaoppskrifter?

Det finnes likevel noen grunnregler å forholde seg til. Kålen og pannekakerøren er obligatorisk, og fundamentale for okonomiyakien. Man har ellers mye spillerom til å tilpasse retten etter sine egne lyster og ønsker. Reker og blekksprut er populære ingredienser. Det samme er salt sideflesk, men retten smaker vel så godt med biff, kylling, bacon eller blåskjell.

Her finner du flere pannekakeoppskrifter

Tradisjonelt sett blir retten toppet med okonomiyaki-saus og Kewpie-majones, som er en kraftig japansk majones. Disse ingrediensene kan være vanskelig å få tak i norske matvareforretninger, men de fleste har ingrediensene til vår forenklede okonomiyaki-saus og en litt fyldig majones i kjøleskapet. Ellers er både siracha-saus, hoisin-saus, kecap manis og HP-saus andre gode alternativer. 

Det japanske kjøkkenet er bygget på mattradisjoner som hyller sesongens råvarer, og det er sterkt fokus på å bevare råvarenes naturlige smak. Norge deler tilnærmingsvis et klima med Japan, og selv om våre kjøkken er meget forskjellig, deler vi mange av de samme gode råvarene. Deilig sjømat og saltet svinekjøtt er rikelig tilgjengelig her til lands og er en aldeles vinnende kombinasjon. Prøv det ut du også.

På denne restauranten får du en helt ny smak av ramen

Skaff deg dagens rett som e-post

Okonomiyaki - japansk pannekake

Okonomiyaki - japansk pannekake

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen mel, bakepulver og salt i en bakebolle. Hell i fiskekraften og visp til det ikke er flere klumper.
  2. Bland så i kålen, vårløken, reker og egg. Pass på at du ikke blander for mye, da blir pannekakene tunge.
  3. Varm en stekepanne til middels varme. Tilsett 1 ss olje, og ¼ av okonomiyaki-røren og fordel den jevn over pannen.
  4. Dekk med lokk og stek i 5 minutter.
  5. Plaser så 3 skiver sideflesk over røren, før du forsiktig snur okonomiyaken og steker med lokk i 5 minutter til, eller til den er gjennomstekt. Repeter til du har fire pannekaker. 
  6. Bland sammen ketchup, worcestershire saus, soya saus og honning I en liten skål, og fordel over pannekakene.
  7. Topp så med Kewpie (eller vanlig majones), finhakket vårløk, aonori- og bonitoflak. Server straks. 

Tips:
Aonoriflak er flak av sjøgress og bonitoflak flak av tørket og fermentert tunfisk. Disse kan være vanskelig å få tak i selv i velassosierte butikker, men bestilles enkelt over nett. Begge tilsetter retten ekstra umami-smak, men er ikke nødvendige for å kunne utføre oppskriften.

Her finner du flere pannekakeoppskrifter

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her