Dagens rett
Slik får du en helt uforglemmelig blåskjellopplevelse

Slik får du en helt uforglemmelig blåskjellopplevelse

Gjør som kjøkkensjefen på Ekebergrestauranten, Tore Aspås, som her byr på en av mange lekre oppskrifter i kokeboken Rå vare.
Aase E. Jacobsen
12 November 2016 - 11:04

Kokebokjuryen har talt.  Rå vare, signert restaurantkonge Bjørn Tore Furset og kollega Marianne Nygård-Hansen er en av de fem beste kokebøkene i 2016. 

Kokeboken viser fram det beste fra de til sammen 10 restaurantenhetene i gruppen. Inkludert Norges fremste spydspiss, Maaemo, og det siste tilskuddet, Grand Cafe.

En smakebit fra denne utsøkte kokeboken får du her, med en ekstra smaksintensiv blåskjellrett, signert kjøkkensjefen på Ekebergrestauranten, Tore Aspås.

Om den blir årets aller beste kokebok, er fortsatt en hemmelighet. 

 

Juryens begrunnelse for at Rå vare er en av finalistene:

«Når kokkene ved Oslo-restauranter som Maaemo, Ekebergrestauranten, Grand Café og andre spisesteder i Fursetgruppen skal lage mat, da spiller råvarene hovedrollen. Kuskjell, piggvar, baby-blekksprut og grønn asparges skal inn på kjøkkenet i riktig sesong. Der lager kjøkkensjefene mat du sjelden ser maken til, men som du nå kan prøve deg på hjemme. Gode tekniske forklaringer og oppskrifter som spenner fra «enkel» pizza til noen av Espen Holmboe Bangs berømte signaturretter fra Maaemo. Rettene løftes fram av et nøkternt design med flotte fotografier.»

Årets kokebokjury:

  • Kjartan Skjelde, kokk, dommer i MasterChef og fjorårsfinalist
  • Stein Øvre, designer i Creuna
  • Per A. Borglund, matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling
  • Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
  • Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
  • Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
  • Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent

Det er niende gang denne kåringen finner sted. I år som før er den i regi av Apéritif i samarbeid med Norli. 

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Blåskjell med sitrongress, ingefær, kokos, lime og chili

Blåskjell med sitrongress, ingefær, kokos, lime og chili

Fremgangsmåte

Skrubb skjellene med en stålskrubb og skyll i kaldt vann i cirka 30 minutter.

Fres grønnsaker (unntatt vårløken) og krydder lett i litt olje i en stor kjele. Tilsett hvitvin og smør og kok inn/reduser væsken til cirka 20–30 prosent av opprinnelig mengde.

Tilsett blåskjellene, kokosmelk og vårløk (spar noe av vårløken til dryss til slutt). Dekk til kjelen og damp på moderat varme til skjellene åpner seg. Rist forsiktig på kjelen med jevne mellomrom. Dryss over koriander og vårløk på slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper og noen dråper limesaft.

Serveres gjerne med Perfekte hjemmelagde pommes frites, aioli og limebåter ved siden av.

Se flere blåskjell oppskrifter her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Tore Aspås, kjøkkensjef, Ekebergrestauranten

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her