Drikke
De sjeldne druene i Piemonte

De sjeldne druene i Piemonte

Italia har et mangfold av vindruer – flere enn 2000 forskjellige er et vanlig anslag. Og Piemonte har kanskje det aller største utvalget av lokale druetyper.
04 November 2014 - 14:50

I vinområdet Piemonte nordvest i Italia, har alltid de viktigste og mest anerkjente druer vært de klassiske og lokale druene nebbiolo, barbera, dolcetto, moscato og cortese.

Internasjonale druer som chardonnay og cabernet sauvignon ble introdusert av den kjente vinprodusenten Angelo Gaja. Den nye trenden blant de mest entusiastiske vinprodusentene i området er imidlertid et økende fokus på noen av Piemontes mest særegne druer som caricalasino, nascetta, albarossa, uceline, freisa og pelaverga piccolo.

Styrke for området

Disse karakteristiske druene dyrkes i svært begrenset omfang, av noen få ivrige produsenter. Noen av disse druene var tidligere vanskelige å produsere, men nye forbedrete produksjonsteknikker og ikke minst jevnere temperatur gjennom vekstsesongen har gitt de historiske minoritetsdruene et stort potensial.

De evner å produsere kvalitet, men vel så viktig er at de skaper et fortrinn med sin sjarm og unike karakter, i tillegg til å være en berikelse for vinkulturen i Piemonte.

Piemontes vektlegging av de lokale særegne druene er derfor en stor styrke for området ved at det skapes mange annerledes og karakteristiske viner. Noe som gjør regionen svært så spennende for så vel vineksperter som ivrige vinentusiaster. Du blir faktisk aldri ferdig utlært når det gjelder Piemonte og vin. Neste gang du besøker området er sannsynligheten stor for at du oppdager enda en ny unik drue å fordype deg i. Dette er mine «hete» tips.

Forfriskende og urteaktig

Caricalasino kalles gjerne «hvit barbera», eller «den glemte drue». Den var egentlig i ferd med å forsvinne fram til Patricia Marenco i 1990 oppdaget noen gamle vinplanter i Bagnario-dalen i Strevi som ligger sørøst i Piemonte.

Patricia startet eksperimentering med druen og resultatet ble en delikat aromatisk hvitvin med god struktur og frisk syre. Hun reproduserte 3000 vinplanter med caricalasino og lager nå 4000 flasker i året av Carialoso som hun kaller vinen. Den produseres i ståltank og lagres fire måneder i tank og to måneder i flaske før den selges. Senere har enda tre vinprodusenter startet produksjon med denne druen.

Carialoso Marenco 2013 er strågul med intens aroma i retning grapefrukt, eple og honningmelon og har en svak urteaktig karakter. Den er strukturert med forfriskende syre, og fin balanse med 12 prosent alkohol. En tiltalende vin som vil passe bra med rike fiskeretter og hvitt kjøtt.

Som en hvit burgunder

Nascetta var en populær hvitvinsdrue midt på 1800-tallet på grunn av sin høye kvalitet, men den var vanskelig å dyrke og ga lav avling. Den ble derfor ikke prioritert under nydyrkingen etter phylloxeras herjinger i vinmarkene.

Nascetta har sin opprinnelse i Langhe, nærmere bestemt kommunen Novello. Det er en semiaromatisk drue som gir en livlig syre, den tar lett opp mineralkarakter fra jordsmonnet og kan gi ganske komplekse viner om den behandles og lagres riktig.  Det er ni produsenter som lager viner av nascettadruen, en av dem er Rivetta i Sinio i Langhe.

Nascetta Langhe Rivetto 2013 er lys stråfarget med eple, gule plommer og en blomsteraktig karakter. En fyldig og rik vin med frisk syre og en tiltrekkende kremaktig mineralitet. Strukturert og med fin balanse og en ettersmak som varer lenge. Den minner faktisk en del om en hvit burgunder. Vinen er ung nå, men har godt potensial til å utvikle seg over de fem neste årene.

Kirsebær og bringebær

Albarossa en annen interessant drue som ble skapt av professor Giovanni Dalmasso i 1938 gjennom en krysning av nebbiolo di dronero og barbera. Men det ble dessverre aldri startet noen produksjon med den. Dalmasso trodde opprinnelig at de skapte en krysning av nebbiolo og barbera, men en DNA-profil fra 2009 bekrefter at så ikke var tilfelle. Nebbiolo di dronero var egentlig en gammel fransk drue fra Ardèche, vest for Rhône-dalen, kjent under navnet chatus.

En gjeng med entusiastiske vinprodusenter i Acqui Terme gjenoppdaget druen for ti år siden og startet eksperimentering sammen med Universitetet i Torino. De mente det var gode framtidsutsikter for albarossa, og det er siden dyrket 30 hektar med denne druen, det meste er sør i Asti og Alessandria. Vinprodusenten Michele Chiarlo var blant de første som kom i gang med produksjon av albarossa.

Albarossa Montald Michele Chiarlo 2011 har intens rød farge med kompleks lukt av kirsebær og bringebær og et preg av skogbunn. Fylden er middels, tanninene er fine, og vinen er balansert med sine 14 prosent alkohol. En attraktiv vin som drikker godt til kanin, kalv, lam og middels sterke oster.

 

Overmodne og tørkete druer

Uceline er en av de historiske druene i Piemonte, som det den senere tiden har vært mye forsket på, blant annet gjennom agronomiske undersøkelser. DNA-analyse viser at den ikke har relasjon til noen andre druer.

Cascina Castlet i Asti har 1,5 hektar av uceline og produserer årlig 4000 flasker. Vingården har eksistert gjennom flere generasjoner og drives i dag av Maria Borio. Produksjonsmetoden er håndplukking av druer i bunter som blir nøye selektert før de legges i små kasser og plasseres i godt ventilerte temperaturkontrollerte rom.

Her blir de rundt en måned, mens druene gjennomgår en overmodnings- og tørkeprosess. Deretter blir de presset og delvis avstilket. Gjæringen kontrolleres ved 22-25 grader Celsius og vinen lagres i 500 liters eiketønner i ett år.

Uceline Cascina Castlet 2009 Monferrato Rosso DOC har en granatrød farge, med moden rød frukt og søte kryddertoner. Den er kraftig med merkbare tanniner og 15 prosent alkohol. Den har en intens bouquet av tørket frukt og krydder. En vin med særpreg som vil passe spesielt godt til vilt og godt modnet ost.

Blomsterpreget

Freisa er en autentisk drue som dyrkes i Asti, Collina Torinese, Colli Tortonesi og Langhe. Druen er i slekt med nebbiolo, og DNA-analysen sier at den også er i slekt med viognier. Den ligner på nebbiolo og har høyt tannininnhold. Freisa produseres som perlende (tørr eller søt) og som tørr rødvin. Aldo Vajra produserer en tørr rød vin med stor personlighet av denne druen. Han foretrekker å fjerne stilkene siden de fra naturens side har et høyt tannininnhold. Vinen lar han modne 12-18 måneder i en blanding av slavonske eiketønner og små eikefat.

 

Kyè G.D.Vajra Langhe Freisa 2010 har dyp rubinrødfarge samt aromaer av røde bær, roser, og ville urter. Det er snakk om en fyldig og strukturert rødvin med høy konsentrasjon. En vellaget og karakterfull vin som tåler kraftige retter med rødt kjøtt.

Siden 1600-tallet

Pelaverga piccolo har vært dyrket i Verduno som ligger innen Barolo DOCG siden 1600-tallet, og den har ingen forbindelse med andre druer. Første gang pelaverga piccolo ble produsert som éndruevin var i 1970. Før den tid ble den alltid blandet med andre druer. Det er nå 11 produsenter som lager vin av pelaverga piccolo i Verduno DOC. En av dem er Castello di Verduno, som dyrket de første vinmarkene med bare denne druen. De velger å bruke ståltank under fremstilling av vinen for at druens smaksbilde skal komme best mulig fram. Ellers jobber de mest mulig naturlig med minst mulig påvirkning og filtrerer heller ikke vinene sine før tapping på flasker, alt ifølge ønologen Mario Andrion.

Basadone Castello di Verduno 2012 er laget av 100 prosent pelaverga piccolo. Den har en forholdsvis lys farge med en velduftende nese med ville jordbær, moreller og krydder som svart pepper og muskatnøtt, høy syre, middels fylde og en mineralsk krydret avslutning. Likevel en rund vin som vil gå bra sammen med retter av kalv, svin og kaldt oppskåret kjøtt som salami.

Foto: Produsentene, iStock

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne

Den kommer dessuten fra en produsent som først nå er tilgjengelig i Norge, og det er et vellykket møte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten
Guide

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten

Enten du skal kose deg på fjorden, i parken eller i hagen sankthansaften, Apéritif gir deg de beste tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her