Drikke
De unge vil ha bedre vin

De unge vil ha bedre vin

Det er vinforbrukerne født etter 1980 som presser opp etterspørselen etter bedre viner.
Redaksjonen
04 Februar 2015 - 09:44

Det er Radobank som rapporter om denne overraskende og ikke minst gledelige utviklingen, melder wownews.se. Byrået har undersøkt hva som ligger bak den internasjonale økningen i etterspørsel etter såkalte premiumviner. Det betyr viner som koster mer enn 120 kroner. (Det er ikke snakk om pris på polet, men i land uten norske alkoholskatter. For sammenligningens skyld kan vi si at undersøkelsen gjelder viner til en polpris på mer enn 150-170 kroner.)

Vet mer enn de eldre

Bakgrunnen for veksten er økt kunnskapsnivå. De unge kan faktisk mer om vin enn foreldregenerasjonen.

Det er særlig land som USA, England, Tyskland og Skandinavia at man ser denne trenden, altså land som tradisjonelt har hatt et høyere forbruk av øl og sprit enn vin.

Men også nye vinkonsumerende land som China etterspør mer og mer bedre viner, spesielt røde.

Undersøkelsen har også avdekket at de yngre forbrukerne er mer bevisst helserisikoen forbundet ved alkoholinntak. Trenden viser også at det drikkes mindre, men av høyere kvalitet.

Prosecco heller enn champagne?

De yngre vinforbrukerne er dessuten mer åpne for nye områder og vinstiler. Dessuten søker de stadig nye opplevelser gjennom vinen, gjerne på tvers av tidligere generasjoners preferanser.

Et par eksempler er prosecco og sauvignon blanc fra Marlbourough som begge har hatt en kraftig etterspørselsøkning i disse gruppene.

Nettet viktig for innkjøp og informasjon

Rapporten peker også på at den tradisjonelle vinomsetningen er et hinder for utviklingen siden det her handler om lavest mulige priser og et fokus på etablerte kundegrupper. De yngre bruker nettet til å orientere seg og ikke minst handle.

– Nettet er bedre egnet for vin enn for annen alkoholholdig drikk. På nettet kan man på en kostnadseffektiv måte skaffe seg veldig mye informasjon om produktet. Vin ligger dessuten i et prisleie som gjør at fraktkostnadene ikke blir like følsomme som for øl, forteller Marc Sircco som står bak rapporten.

Han spår at de store varemerkene snart kommer til å dominere netthandelen på samme måte som de har tatt over salg av vin gjennom dagligvare og annen detaljhandel. På nettet blir det dessuten lettere for spesialistene å finne sine kunder og de nye vinforbrukerne søker mer enn gjerne opp informasjonen selv.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her