Brennevin
Delikat stil i snart 300 år

Delikat stil i snart 300 år

Martell feirer imponerende 300 år om to år, og er et av de eldste cognachusene. Alderen til tross har Martell i stor grad vært tro mot det opprinnelige konseptet som innebærer en ganske lett og delikat stil.
Redaksjonen
29 November 2013 - 10:50

Allerede ved starten i 1715 hadde cognactraderen Jean Martell et fokus på Borderies-destillat, en filosofi som gjelder også i dag. Det høye innholdet av Borderies-cognac i blandingene viser seg også gjennom Martells egne vinmarker. De teller hele 160 hektar i Borderies mot 45 i Grande Champagne og 38 Petite Champagne.

Helt klar most

Martell dekker selv rundt 70 prosent av behovet for destillater. Resten fordeles jevnt mellom vellagret cognac og nydestillert vare fra tredjepart. Uansett om Martell destillerer selv eller kjøper destillater for å modne dem i egne kjellere, stilles de samme kravene til måten destilleringen gjøres på.

Det finnes kjøreregler både for mosten og for ferdig vin. Etter pressingen får mosten hvile i ett døgn for at mest mulig av sedimentene faller til bunnen. Mosten filtreres deretter og den settes til gjæring. Noe som tar rundt en uke.

Deretter får vinen hvile på bunnfallet i tre uker. Hos Martell legges det stor vekt på at vinen skal være helt klar og med minst mulig partikler før destillering.

Flere artikler om cognac

Rent og nøytralt

Et forhold som ikke alle produsenter praktiserer. Enkelte insisterer på å ha med noe av bunnfallet. Det tilfører en litt animalsk smak til destillatet som mange cognacblandere liker. På den annen side bidrar destillasjon av helt klar vin til et veldig rent brennevin, og det er dette ønsket som er bakgrunnen for Martells filosofi. Et lettere, mer nøytralt destillat sørger for at mer av cognacens egenkarakter utvikler seg gjennom fatmodningen, hevdes det.

Mye av Martells egen destillasjon finner sted i deres Gallienne-destilleri som ble bygget i 1992 og som fortsatt er et av regionens mest avanserte rent teknisk. Gallienne er også kjent for å ha de største pannene for den første destillasjonen (première chauffe) med en kapasitet på 130 hektoliter som er bare 1000 liter mindre enn lovens tillatte maksimum.

Se hva du kan benytte cognacen til

I motsetning til mange andre destillatører bruker ikke Martell den energisparende metoden Chauffe-vins for å varme opp vinen på forhånd før destillering siden man mener det reduserer den aromatiske kvaliteten. Martell kutter også med vilje «hjertet» og «halen» tidligere enn vanlig for å sikre et renest og mest mulig nøytralt brennevin.

Mye på lager

Martell har også en litt annen praksis når det gjelder akkurat «hjertet» og «halen» ved at de tilsettes den neste runden med vinbase, og ikke neste runde med førstedestillat (brouillis) som vanlig er. Det medfører at noe av vinbasen blir destillert i alt fire ganger hvilket bidrar til ytterligere renere og lettere sprit.

Filosofien med en lett og ren spritbase kler dessuten det høye innslaget av Borderies-cognac som jo er mer floral og delikat enn eksempelvis Petite og Grande Champagne. Samtidig stiller stilen krav til fatbruken.

Hos Martell brukes kun Tronçais-eik som på grunn av mindre porer gir mindre tanninuttrekk, men dypere farge. Rent smaksmessig bidrar Tronçais-eik med en bløtere, lettere og mer aromatisk stil enn Limousin.

Tronçais-eik finnes med kvalitetsskårene 1 til 10, og Martell velger kun nivå 2 eller 3. Toastingen gjøres hos en liten familieeid bøkker som gir fatene en middels sterk toasting.

Totalt produserer Martell 13,5 millioner liter årlig og har til en hver tid mer enn 200.000 fat med cognac på lager.

 

Litt Martell-historie

Jean Martell kom som 21-åring til Cognac i 1715 for å etablere seg innen den blomstrende brennevinshandelen. I starten kjøpte han fat med cognac og vin fra Borderies-regionen som han fraktet tilbake til sitt hjemsted Jersey som den gang var et handelssentrum for så vel lovlig som ulovlig vare. Mye at godset gikk også til Tyskland, Nederland og Skandinavia.

Selv ordet martelle betyr hammer på fransk. Derfor har Martells våpenskjold og logo tre hammere. Den svalelignende fuglen heter martinet på fransk og var det nærmeste man kom Martell når det gjaldt å finne et annet symbol til logoen.

Britisk preferanse

Martells suksess som cognachandler henger mye sammen med ekteskapet med først Jeanne Brunet og da han var blitt enkemann, med hennes kusine Jean-Rachel Lallemand. Begge fra prominente cognacfamilier.

Allerede i 1721 eksporterte han 200.000 liter bare til England. Sju år senere kjøpte han eiendommen Gâtebourse som i dag er museum og danner et sentrum i Martells aktiviteter i dag.

Det var imidlertid hans svoger, Louis Gabriel, som da Martell døde i 1753, sørget for at cognachuset ble ledende i området.

I 1848 begynte man å eksportere cognacen i flasker i stedet for fat. Så tidlig som 1868 var Kina og Hong Kong store markeder. Det skyldtes Martells sterke posisjon i engelskdominerte markeder. Så sent som ved siste årtusenskifte var Martells markedsandel i England på 40 prosent.

Vellykket overtakelse

Ikke uvesentlig for dette forholdet var avtalen som Martell og Hennessy inngikk på 1920-tallet hvor de delte verdensmarkedet for cognac seg i mellom. Bakgrunnen var en kraftig avgiftsøkning britiske myndigheter innførte for importert brennevin. Sammen med forbudstiden i USA ble begge selskapenes inntekter kraftig berørt i disse årene. Avtalen varte faktisk helt til 1947.

I 1988 ble Martell overtatt av Seagram’s etter heftige budrunder mot Grand Met (nå Diageo). Men eierskiftet var ikke lykkelig. Seagram’s vanskjøttet Martell (og alle de andre varemerkene) og i 2002 overtok Pernod Ricard. Strategien ble endret til å satse på det øvre kvalitetssjiktet av cognac hvilket har vist seg å være en suksess for Martell som kan vise til vekst i et ellers vanskelig marked i annen halvdel av 2000-tallet.

Foto: Martell, Dan Malpass

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her