Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Den ekte smaken av Languedoc

Alt som lever kan føle seg hjemme hos meg, er Didier Barrals filosofi. Den store naturvennen lager ikke uventet virkelig flotte viner.
Aase E. Jacobsen
04 Juni 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Hos Didier Barral i Languedoc-appellasjonen Faugères får carignandruen virkelig blomstre. I Leon Barral Faugères Jadis 2011 (51427) har den imidlertid selskap av de to andre hoveddruene i området, grenache og syrah. Men carignan har teten rent aromamessig. Ikke så rart egentlig for Barral besitter vinplanter som er inntil hundre år gamle.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Her er mye animalske toner, lakris og jordsmonn, men uten at det går ut over elegansen. Stor fyldig myk og deilig munnfølelse som holdes oppe av god friskhet og fine tanniner. I sannhet en karakterfull vin som er deilig nå men som vil utvikle seg videre i minst seks-sju år til. Topp til rike kjøttretter, også vilt.

Dyr velkomne
Leon Barral Faugères 2006 (51428) er en blanding av carignan og grenache. En noe mer delikat stil med nydelige bær-, krydder- og jordsmonnstoner, god fylde, fine syrer og gode tanniner. En flott og allsidig matvin som holder fint i fem år til.

Barral er nesten mer opptatt av jorden sin enn av vinene. I hvert fall legger han enorm vekt på at den skal være i tipp topp form. Derfor ønsker han så vel egne som naboenes kyr velkommen til å gjøre fra seg i de 25 hektar med vinmarker. Men når plantene skyter, er det slutt på skitingen!

Biomangfold
Dyrene brukes også til å forbedre jordsmonnet for fremtidige vinmarker. De får hjelp av "ugress" som tistler og kløver som bidrar til å øke aktiviteten i jorden, gjøre den luftigere slik at vinstokkenes røtter får trenge enda lenger ned på jakt etter næring og fuktighet. En naken jord dør sakte men sikkert, er hans filosofi. Og han mener dessuten at det ikke finnes noe slikt som ugress. Alle vekster er velkomne. Biomangfold i ordets rette betydning, altså.

Denne nærheten til jorden er i stor grad gått tapt i Languedoc takket være forrige århundres evige jakt på høye avlinger og med intensivt bruk av alt innen insekts- og plantevernmidler samt selvsagt kunstgjødsel.

Holder på busken
Hos Barral er alt dette strengt forbudt, han er selvsagt biodynamiker. Men det er ingen ny greie. Han følger egentlig bare i samme spor som bestefaren. Dessuten er han svært kritisk til regionens hang til høy oppbinding av vinplantene. Han mener det er uheldig siden det gjør at arbeidet i vinmarken alltid blir gjort i samme retning. For å unngå erosjon og utarming av jorden, må det jobbes ovenfra og ned, fra høyre til venstre og diagonalt, i følge Barral. Buskbeskjæring som jo er tradisjonen i området, gjør også vinmarken mer tilgjengelig for hans gode hjelpere, kveget.

Kombinasjonen med skiferjordsmonnet med høyt innhold av jern og andre mineraler er dessuten perfekt. Jordsmonnet absorberer den sparsomme nedbøren samtidig som varmen magasineres utover kvelden. En karakter som gjenfinnes i vinen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-1129503705.jpg
Ukens drink

Denne varmer godt etter skituren

Det fine er at du kan bruke whiskyen du har i skapet. Drinken vil forandre karakter etter hvoedingrediensen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her