Den første grilldagen

Noen griller pølser over bålet hele året, andre starter grillsesongen allerede i påsken, mens andre igjen venter til Sankthansaften. Når griller man egentlig første gang? Les videre for gode grilltips og vintilbehør.

Heretter vil den offisielle starten på grillsesongen gå av stabelen andre lørdagen i mai. Det blir en fin anledning til å sette i stand hage og terrasse og gjøre alt klart til å flytte kjøkkenet ut i det fri.

Grilling er den sosiale måten å lage mat på. Enten man er to eller ti vil grilling være noe som alle gleder seg til og som skaper forventning. Et grillselskap kan legges opp til et spleiselag hvor gjestene bidrar med mat og er aktive i tilberedningen. Eller man kan gjøre alt klart på forhånd slik at man får masse tid til å hygge seg og prate med hverandre. Uansett, et grillselskap vil alltid gi en god stemning som fører til at de fleste blir i godt humør og situasjonen gjerne mer løssluppen enn den kan være når vi inviterer på middag innendørs.

For mange er antall grillmiddager en målestokk på hvor bra sommeren var. "I fjor var det fint, da grillet vi sikkert 15 ganger", er uttrykk som stadig dukker opp. Men, det er jo ikke noe i veien for å grille selv om været ikke er på topp. Det er bare et spørsmål om å gripe dagen. Være litt impulsive og si: I dag griller vi! Ta en titt i butikkene og la deg friste. Marinert kjøtt, ferdig kuttet salat, kokte poteter eller hva ellers vi måtte begjære har tatt plass i hyllene igjen. Så kan du la de store utfordringene på grillen vente til helgen, eller til en dag du har tid til å lage i stand noe mer tidkrevende.

Ta fatt i sommeren og start grillsesongen sammen med oss, lørdag 12. mai - for her følger noen oppskrifter som kanskje frister deg til å finne fram grillen!

Grillspyd med svinekjøtt og eksotisk frukt
600 g benfritt svinekjøtt fra flatbiff, koteletter eller filet
div. eksotisk frukt som du har tilgang på

Marinade
1 løk, finhakket
1 båt hvitløk, finhakket
2 ss finhakket mynte
2 ts sitronsaft
1½ dl god olivenolje
Har du flatbiff eller filet kan du skjære kjøttet i lange skiver, ca. 2 cm brede. Tre kjøttet på grillspydene sammen med biter av eksotisk frukt. Pensle med olje og dryss over litt salt og pepper. Grilles 2-3 minutter på hver side. Server gjerne en eksotisk grillsaus til. Det finnes flere varianter av grillsauser med mango eller andre eksotiske frukter i.

Drikkeforslag: Herencia Remondo Tempranillo 2000, B. Palacios Remondo, Rioja, Spania, kr 106,50 (varenr 32830 - Basisutvalg - test). Dyp rød fargerød, ung bærpreget duft med innslag av eik. Saftig og leskende stil med god balanse.

Grillet lammekjøtt
1 kg koteletter eller lammelår/bog i skiver
olje til pensling
1 ts salt
½ ts pepper
1 ts tørket rosmarin
Pensle kotelettene med olje og dryss over salt, pepper og rosmarin. Grill kotelettene/lammeskivene 3-4 minutter på hver side. Server med godt brød, tzatsiki og tomatsalat med løk, fetaost og oliven.

Tzatsiki
1 beger (2 dl) yoghurt naturell
½ slangeagurk
1 båt hvitløk
ca. ½ dl frisk hakket mynte
1-2 ts sukker
salt og pepper
Ha yoghurt i et kaffefilter og la den renne av seg i ca. 20 minutter. Riv slangeagurken på et rivjern og dryss over salt. La den stå i ca. 15 minutter. Press ut vannet. Finhakk mynte og rør inn i yoghurten sammen med agurk og presset hvitløk. Smak til med salt, pepper og sukker. La tzatsikien stå og trekke en stund før servering.

Drikkeforslag: Private Bin Cabernet Sauvignon/Merlot 1999, Villa Maria Estate, Hawkes Bay, New Zealand, kr 160,10 (varenr 13776 - Basisutvalg - parti). Mørk rød farge med preg av bær og urter og en anelse eik på duft. Saftig og rik smak, som gjør dette til en lettdrikkelig vin.

Fylte rullader
600 g mørbrad eller ytrefilet av storfe
4 skiver bacon
150 g hvit ost i skiver evt. revet
2-3 ss finhakkede urter som persille, basilikum, timian eller andre
½ ts salt
½ ts grovmalt pepper
grillolje til pensling
trepinner eller grillspyd
Skjær et tynt lag av fileten øverst uten å skjære igjennom. Snu fileten og gjør det samme, men på motsatt side, slik at fileten kan trekkes ut i et sammenhengende stykke. Legg baconskiver på tvers av fileten, legg over ost og urter. Rull sammen til en pølse. Skjær rullen i 2 cm tykke skiver. Stikk inn trepinner for å holde rulladene sammen. Pensle med grillolje og grill skivene i ca. 5 minutter. Server med salat, bakte poteter og en skikkelig god chillisaus.

Drikkeforslag: Nikita Merlot Syrah 1998, Sacha Lichine, Languedoc, Frankrike, kr 109,50 (varenr 14184 - Basisutvalg - test). Vinen har dyp rød farge, med duft av røde bær, krydder. God fruktighet og balanse. En enkel men vellaget vin.

Helgrillet indrefilet av svin
(4 porsjoner)
ca. 800 g indrefilet av svin
olje til pensling
½ ts salt
¼ ts pepper
Pensle fileten med olje og gni den inn med salt og pepper. Har du mulighet til å regulere varmen på grillen er det det beste. Grill fileten først på sterk varme slik at porene i kjøttet lukkes og du får en pen bruning. Skru ned varmen, evt. flytt fileten over på svakere varme. Steketiden er avhengig av hvor godt du vil ha fileten stekt. Etter 10-15 minutter er den rosa, etter 15 - 20 minutter er den gjennomstekt. Ikke la fileten ligge for lenge, da blir den tørr. Indrefilet av svin kan godt serveres med svak rosa kjerne.

Grillsaus til fileten

Kryddermiks
1½ ts sort pepper
1 ts løkpulver
½ ts hvit pepper

200 g bacon i terninger
2 ½ dl kjøttkraft eller buljong
1 ss honning
saften av en halv appelsin
1 båt hvitløk, presset
noen dråper tabasco eller annen peppersaus
1 ss smør
Ha kryddermiksen i en kasserolle. Skru opp varmen og tilsett bacon. La det surre til baconet har fått en fin og gyllen brunfarge. Tilsett de andre ingrediensene og kok opp. La det småkoke til sausen har tyknet noe og alle smakene har kommet fram.

Drikkeforslag: Marques de Arienzo Crianza 1997, Bodegas Domecq, Rioja, Spania, kr 98,00 (varenr 14148 - Basisutvalg - test). En vin med dyp rød farge, og duft av røde bær, jordbær, vanilje, fat og skogbunn. God fruktighet på smak, med positivt fat preg i avslutningen.

Biff med rødvinsmør
4 skiver, ca. 3 cm tykke, benfritt storfekjøtt fra mørbrad, entrecôte eller filet
salt og pepper
olje til pensling
Pensle biffene med olje og dryss over salt og pepper. Legg biffene på grillen og grill dem raskt på begge sider på høy varme. Skru ned varmen eller flytt biffene til en del av grillen hvor varmen ikke er så sterk. La biffeneettersteke i ca. 5-8 minutter, avhengig av hvor godt stekt du ønsker biffen. Server biffene med rødvinsmør, bakt potet og en grønn salat.

Rødvinsmør
100 g smør
2-3 ss rødvin
1 revet sjalottløk
½ ts paprikapulver
pepper
La smøret bli romtemperert og bland det med rødvin, sjalottløk, paprikapulver og litt nykvernet pepper. Legg over på litt matpapir og rull sammen til en pølse. Oppbevares i kjøleskap. Skjær skiver av smøret og legg over biffene.

Drikkeforslag: Vendange Zinfandel 1999, Vendange Wine Cellars, California, USA, kr 89,80 (varenr 13841 - Basisutvalget). Dyp rød farge med duft av mørke skogsbær. Saftig smak med middels fruktfylde, en vin det er lett å like.

Spareribs med bbq-saus
1 kg spareribs evt. ribbe skåret i skiver

Grillsaus
2 ts brunt sukker
½ ts salt
½ ts paprika
½ ts kanel
1 dl eplemos evt. eplejuice
1 ss sitronsaft
½ ts pepper
½ ts hvitløkspulver

Ha alle ingrediensene i en kjele og la det koke opp under omrøring. La sausen småkoke i ca. 5 minutter.Legg spareribsen på aluminiumsfolien og pensle med sausen på begge sider. Grill (i aluminiumsfolien) til de får en fin og gyllen overflate. Serveres med bakt potet.

Drikkeforslag: Anapamu Syrah 1998, Anapamu Cellars, Central Coast, USA, kr 151,50 (varenr 13781 - Basisutvalg - parti). Vinen har dyp rød farge, med duft av frukt, krydder, og eik. Saftig smak som følger duften godt opp. Bra fylde, lang ettersmak.

Mixed Grill
400 g kjøtt, gjerne blanding av svinekjøtt, lammekjøtt og storfekjøtt
200 g pølser, gjerne flere slag
8 skiver bacon
150 g hvit ost i terninger
1 rød paprika i terninger
1 gul paprika i terninger
½ squash i halve ringer
1 rødløk i båter
Skjær kjøttet i terninger. Tre på grillspydene vekselvis med grønnsakene og ost som pakkes inn i baconskiver. Dryss over salt og pepper og grill i 8-10 minutter. Snu ofte. Server med potetsalat og en frisk grønn salat.

Drikkeforslag: Cranswick Cabernet Merlot 1999, Cranswick Estate, Riverina, Australia, kr 88,90 (varenr 13790 - Basisutvalget). Mørk rød farge, med duft av mørke og røde bær. En middels fyldig vin med god fruktighet på smak, og et lett eike preg i avslutningen.

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt
Foto: Astrid Hals

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen