Den grønne fe er tilbake

Interessen for den grønne likøren absint etter at den ble frigitt for fire år siden er fortsatt stor uten at noen behøver å bekymre seg for potensielle farer for folkehelsen av den grunn.
Redaksjonen
11 Februar 2003 - 12:35

For drøyt hundre år siden kalte den franske forfatter Emile Zola absint for et nasjonalt problem. Mange og især fattige franskmenn drakk seg til en tidlig død med hjelp av den grønne malurtlikør som hadde en alkoholprosent opp til 72.

Kunstneren som Van Gogh, Toulouse Lautrec og Degas drakk seg ofte fra sans og samling i absint for å hente inspirasjon. Degas berømte bilde av en ensom absintdrikker kan ses på Orsay-museet for moderne kunst i Paris. Franske diktere som Baudelaire og Verlaine var ofte sanseløst beruset i ukevis av absint.

Heldig husholderske
Det var noe diabolsk over denne alkoholsterke drikken, og det skyldtes ikke fargen. Folk som inntok for mye av den kunne bli ville og gale. Drikken fikk sågar skyld for at gjøre menn impotente. I 1890 kom den franske forfatter Marie Corell med et melodrama, hvor absint ble betegnet som ondskapens drikk. Et annet navn for drikken er "den grønne fe".

Drikkens hovedkomponent er uttrekk fra en plante, arthemisia absinthium eller malurt, som vokser i fjellskråninger. Absint ble oppfunnet av den franske kjemiker Pierre Ordinaire da han oppholdt seg i Sveits som politisk flyktning fra den franske revolusjonen. Han ga oppskriften videre til sin husholderske. Hun markedsførte den, og den ble solgt i liten målestokk i butikken lokalt.

 I 1797 solgte hun oppskriften til sin svigersønn, Henri-Louis Pernod. Han så muligheter for å selge drikken i større mengder og etablerte dermed en fabrikk. De første absintdrikkere var soldater i den franske kolonihær i Algerie. Drikken bredte seg videre til landets store flokk av fabrikkarbeidere. Prisen for en flaske absint i 1870 svarte til en fransk gjennomsnittsarbeiders dagslønn, nemlig tre (gamle) francs.

Nye versjoner
Den franske regjering forbød drikken i 1915, midt under første verdenskrig. Det skjedde etter at den franske øverstkommanderende marskalk Joffre advarende hadde uttalt: "Vi taper krigen hvis ikke vi slutter å drikke absint"!

Men nå er absint vendt tilbake. Både amerikanere og russere er begynt å drikke en form for absint kalt for "absenta", og drikken er også i ferd med å bre seg ut på det asiatiske marked. Flere franske destillerier prøver å utnytte myten omkring berømte kunstneres og dikteres absintforbruk for å lage versjoner av drikken. Les Distilleries et Domaine Provence har siden frigivningen i 1998 fremstilt en mindre sterk smaragdgrønn versjon av drikken med en alkoholprosent på 55 i stedet for 72. Den heter derfor Absente 55 og inneholder en stenk av thujon fra thuyatreet, men dosen er ikke så stor som i fortidens absint. Det var nettopp dette stoffet som ga folk delirium for drøyt hundre år siden.

I England serveres en litt sterkere versjon som minner mer om fortidens absint. Den kalles for "Feen". Drikken serveres blant annet på den mondene Cafe Royal i Regent Street i London. I Pontalier i det østlige Frankrike har tre destillerier besluttet å gjenskape absint for foreløpig å servere den ved lokale fester. "Den grønne Fe" produseres også i Taragona i Spania. I Sveits serveres den ofte til desserterer. Da Francois Mitterrand under sin presidenttid var på statsbesøk i Sveits ble han blek da han han spurte hvilken likør han hadde drukket til desserten, og fikk svaret: absint!

Museum for den sterke drikk
En pensjonert lærer, Marie-Claude Delahaye, har åpnet et absintmuseum i Auvers-sur-Oise 35 km nord for Paris, hvor Van Gogh tilbrakte sin siste tid før han begikk selvmord. Hennes absintmuseum er blitt til ved en tilfeldighet. Hun kjøpte en dag en spesiell skje på loppetorvet ved Porte de Clignancourt i Paris og undret seg over hva den kunne ha vært brukt til. 

Hun undersøkte forholdet og oppdaget at skjeen var blitt brukt ved fremstilling av absint i et hjemmebrenneri. I de påfølgende år samlet hun alle mulige ting i forbindelse med absint: skjeer, glass, flasker, etiketter, bøker, avisutklipp og plakater. Karafler, som Van Gogh, Degas, Cezanne og Picasso har skjenket absint fra har blant annet vært utlånt til Francis Ford Coppolas Dracula-film. Samlingen omfatter også skjeer til å blande drikken med designet av den berømte franske kunstneren Cesar: "Jeg har smakt den ekte originale absint. Og den er mye sterkere enn de anislikører som gir seg ut for å være etterfølgere til drikken", understreker hun.

Tekst: Niels Levinsen
Foto: Pixtal

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her