Drikke
Den nye store druen

Den nye store druen

Cabernet franc spås en stor framtid og utfordrer dermed storebror cabernet sauvignons posisjon.
Aase E. Jacobsen
28 Januar 2014 - 15:00

I dag er cabernet sauvignon verdens mest utbredte drue. I 2013 ble det laget 2,1 milliarder flasker rødvin av denne druen.

For ti år siden tilhørte førsteplassen hvidvinsdruen airén som dekket store deler av Spanias vinmarker. Den er nå på kraftig vikende front. Dette illustrerer at styrkeforholdet mellom de ulike druene er i endring. Både på grunn av klimaendringene og ikke minst forbrukernes smak, i følge vinavisen.dk.

Under en workshop i London hvedet den australske vinmakerkonsulenten Brian Croser og en av de ledende britiske vinskribenter og Master of Wines, Tim Atkin, at det neste store blant forbrukere og vinprodusenter blir cabernet franc.

Ukens vin er laget av nettopp cabernet franc

Croser er overbevist om at denne rødvinsdruen vil ha samme utvikling som pinot noir har vært gjennom.

Samme som for pinot noir

Arealet plantet med pinot noir på verdensbasis er økt markant de siste ti årene.

Les mer om pinot noir fra California

I følge Croser og Atkin er det etterspørselen etter elegante og raffinerte viner som har styrt utviklingen for pinot noir. Og cabernet franc oppfyller de samme ønskene, mener de to spesialistene.

Frankrike størst

Samtidig har forbrukerne beveget seg bort fra muskuløse og rustikke viner.

I øyeblikket ligger cabernet franc på en 17. plass over verdens mest plantete druer, men arealet vokser stadig. I 2013 ble det laget 396 millioner flasker vin av denne druen. To tredeler av dette kommer fra Frankrike, hovedsakelig Bordeaux (hvor den brukes i blandinger) og Loire (hvor den opererer alene).

Italia ligger på andreplass med 13 prosent av verdenstotalen.

Sør-Amerika kommer

Særlig ser Argentina en stor framtid med cabernet franc. Her tror man at den på sikt vil bli like viktig som malbec.

Les mer om nye trender i Argentina

Også i Chile er det økende produksjon av cabernet franc-viner.

Les mer om utviklingen i Chile

Her som i Argentina brukes druen alene. Croser forventer en eksplosjon i arealet i disse to landene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Med de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her