Polets beste kjøp

Polets beste kjøp

140 kroner for en rødvin som holder minst 10 år er sensasjonelt og latterlig billig.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Rødvin fra Loire er ikke hverdagskost og ikke det som står øverst på handlelisten for folk flest. Men har du sansen for viner med det lille ekstra, viner som utvikler seg fra gang til gang, viner som passer perfekt på matbordet og viner som er skapt for å lagres, ja, da må du prøve Couly-Dutheil La Baronnie Madeleine Chinon 2011 (10853) .

OBS! Denne vinen ble så populær at det betydelige lageret som var på plass i landet, ble blåst ut i løpet av noen dager. Men noen polutsalg har varer i butikken. Importøren melder imidlertid at nye forsyninger er på vei, men da i form av 2011-årgangen og til samme pris. Forventet ankomstdato er 10. februar. Oppdaterte smaksnotater kommer så snart den nye årgangen er smakt.

Konkurrerer med bordeaux

Her får du en mineralsk og kompleks rødvin med flott syre- og tanninstruktur og god konsentrasjon. En vin som tåler minst 10 år i kjelleren. Og som konkurrerer med god bordeaux, bare til en helt annen pris. Den utkonkurrerer alt under 150 kroner når det kommer til valuta for pengene og lagringskapasitet.

Les mer om cabernet fra Loire

Men jeg må komme med en advarsel: Chinon er så langt unna de mestselgende sukkerbombene i boks du kan komme, her er det klassiske vinkvaliteter som gjelder, helt uten sminke.

Les mer om vin uten sminke

En vin som er morsom å trene seg på, for den som er klar for å oppleve noe som er helt rent.

Slås ut av basis

Og investeringen er altså liten. Så liten at du blir mistenksom.

Her må det ha skjedd en feil, var nemlig det først jeg tenkte, men prissettingen er etter sigende bevisst. Den kostet faktisk bare 10 kroner mer da den var tilgjengelig i basis for to år siden, og jeg var med å rose den opp i skyene, men uten at det ga varig effekt.

Les mer om omtalen den gang

For overlevelsesevnen i basis er dårlig for ikke-kommersielle produkter. En superklassisk vin som denne blir vurdert på linje med langt mer masseprodusert vin siden pris er eneste kriterium for Vinmonopolets innkjøpsavdeling.

Enda mer raffinement

Denne vinen er laget av druer dyrket med økologisk tilnærming og av en produsent som tilhører toppsjiktet innen denne lille appellasjonen. For Couly-Dutheils toppvin, Couly-Dutheil Clos de l'Olive 2010 (99302) , inngår druer fra en økologisk dyrket vinmark med 100 år gamle vinstokker. Vinen er gjæret uten tilsetning av gjær, hvilket sammen med det unike druematerialet gir en litt annen karakter. Men også det faktum at den er modnet inntil to år i velbrukte fat bidrar i den retningen.

En nydelig vin, veldig elegant med eksotiske toner. Den finnes i en 24 år gammel utgave,  Couly-Dutheil Chinon Clos de l'Olive 1989 (99301) som er forbløffende ungdommelig og som dokumenterer både denne vinmarkens og cabernet franc fra Loire og Chinon sitt potensial.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Couly-Dutheil Baronnie Madeleine Chinon 2011

Produsent:
Couly-Dutheil
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Chinon
Pris:
129,90 kr
Varenummer:
1085301
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Couly-Dutheil Clos de l'Olive 2010

Produsent:
Couly-Dutheil
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
255,90 kr
Varenummer:
99302
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Couly-Dutheil Chinon Clos de l'Olive 1989

Produsent:
Couly-Dutheil
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
499,50 kr
Varenummer:
99301
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen