Godbiter i pollisten
Polet er åpent lørdag:Den ultimate påskevinen finnes i (nesten) alle polutsalg

Polet er åpent lørdag:Den ultimate påskevinen finnes i (nesten) alle polutsalg

Den byr på solid kraft og har et utmerket og veldokumentert lagringspotensial. Så det er nesten synd å drikke den nå, men det er også lett å forstå om du lar deg friste.
Aase E. Jacobsen
11 April 2020 - 00:40
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

For Clos des Brusquières Chateauneuf-du-Pape 2017 er både en ypperlig representant for denne sagnomsuste vinstilen og ikke minst årgangen. Her får du kraft, konsentrasjon og eleganse i rikt monn.

 

Og det er nettopp det Chateauneuf-du-Pape handler om. Ved siden av tydelig mineral/jordsmonnskarakter, yppig frukt forårsaket av hoveddruen grenache som blomstrer under slike forhold som i 2017. En for området utfordrende årgang rent klimatisk, primært på grunn av regn under blomstringen, men som skulle ende opp som usedvanlig vellykket med perfekt modning siden det ikke falt en dråpe regn før etter innhøstingen og det var nok sol gjennom modningsprosessen. Resultatet ble små druer og dermed lave utbytter. For noen produsenter er det snakk om en reduksjon på 50 prosent eller mer.

Men du verden for noen viner, og Clos des Brusquières er altså intet unntak, så her er det ingen grunn til å nøle. Denne kjenningen fra denne spalten finnes altså i alle polutsalg bortsett fra de 20 minste. Den er laget på veldig tradisjonelt vis med liten grad av inngripen, primært i sementtanker og store fat, men ingen ny eik, og druene er dyrket økologisk om enn ikke sertifisert.

Bakgrunnen for valg av denne stilen kan du lese om her

I dag er det sønnene i huset, David og Jérôme, som lager vinen i kjelleren som ligger rett utenfor den historiske bykjernen i Chateauneuf-du-Pape, mens pappa Claude Courtil jobber i vinmarkene. 2017 var deres første årgang på egen hånd, så de kan vel sies å ha fått en brakdebut.

Hvor holdbar denne vinen er, kan du få et inntrykk av her

 

Det kan også oppleves gjennom 2013-årgangen som nå finnes for salg i Norge til (omtrent) samme gunstige pris, men da som bestillingsvare. Vi snakker om en svært elegant 6 år gammel chateauneuf som tåler minst 10 år til. Den er litt slankere enn 2017, og har litt lavere alkohol, som er et resultat av årgangen. 2013 hadde de samme utfordringene under blomstringen som 2017, men ikke like mange soltimer som i 2017 på grunn av mer regn i juli, etter det jeg har kommet fram til. Dessuten kom høstregnet litt tidligere.

Jeg var i området den sommeren (og opplevde både regn og stekende sol) og skulle møte chateauneuf-legenden Henri Bonneau (onkel til Claude) for første gang, men møtet ble avlyst på grunn av alvorlig sykdom. I 2016 døde han dessverre, men vinstilen lever videre gjennom sønnen Marcel, og ikke minst raffineres den gjennom andre, som brødrene Courtil.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her