Godbiter i pollisten
Denne magnumen vil du gjerne ha i huset

Denne magnumen vil du gjerne ha i huset

Den er både knallgodt priset og en drøm å drikke. Den finnes også i normalflaske og ikke minst som en unik rosevin.
Aase E. Jacobsen
21 April 2021 - 11:45

2238405-1.jpg [51.64 KB]Eraldo Revelli Otto Filari Dogliani 2019 er til og med lavere priset enn to ganger normalflaske, men uavhengig av det er den er utrolig godt kjøp. Den er elegant og mineralsk med innslag av blomster. Selv om dolcetto ikke er kjent for sine tanniner, har den likevel et god bitt. Et supert følge til så vel pasta som lam og vegetar. Og det du skal servere når vi snart igjen kan være flere rundt bordet. 

Mens dolcetto ikke er en bestemt vinstil som tolkes vidt forskjellig avhengig av produsent, er Dogliani-dolcettoen det motsatte. Det er det nærmeste man kommer grad cru for denne druen som lever i skyggen av både barbera og nebbiolo. Noe som er dypt urettferdig. 

Se utvalget av Dogliani-dolcetto på polet

Det bør det bli en endring på og kanskje med denne som en start. Den finnes også i normalflaske, men da en tre år eldre årgang. Eraldo Revelli Otto Filari Dogliani 2016 er derfor et godt bevis på hvor seriøs slik dolcetto er. Den mørke fyldige fruktren som kjennetegner druesorten er fortsatt med og har fått følge av tydeligere jordsmonnspreg i retning røyk. Prøv den gjerne til grillmat – den sesongen starter jo snart – eller en viltgryte om det fortsatt er innevær.   

3980801-1.jpg [52.68 KB]Når den også kommer som rosevin, får du øynene opp for hvor fleksibel dolcetto er. Eraldo Revelli Rossèt Langhe Rosato 2019 er en litt annerledes og mer smaksintens men også syrefrisk rosevin som passer veldig godt på matbordet, sågar til lyst kjøtt og lam, og tipp-topp til grillet skalldyr.   

Bak disse vinene står familien Revelli som holder til i den nordvestlige delen av Dogliani-området som har vært DOCG siden 2005. Selv om antall kommuner som kan sette Dogliani DOCG på etiketten er et drøyt tjuetalls, er arealet bare 788 hektar. Mens Revellis vingård ligger ved 470 m.o.h., fordeler DOCG-et seg over alt fra drøyt 200 til 800 høydemetre. Dolcetto er en solslikkende drue og vinmarkene må ha god eksponering. De 7,5 hektarene til Revelli-familien er da også sørvendte. Jordsmonnet i Dogliani er kalkholdig leire som bidrar til både struktur og eleganse. 

Her kan du lese om Doglianis vei mot ny berømmelse

Vinmarken Otto Filari.jpg [251.96 KB]Det er de yngste plantene som gir Otto Filari-vinene fra vinmarken med samme navn, og den lages i sin helhet i ståltanker. Druene til roseen plukkes senere enn til den røde som forklarer dens fyldigere fruktkarakter sammenlignet med mange andre roseer. 

Dolcetto plukkes likevel mye tidligere enn både barbera og nebbiolo og derfor finnes det en tradisjon for å dyrke den i høytliggende vinmarker, hvor de andre druesortene sliter med å modnes skikkelig. Slik var det i hvert fall før klimaendringene gjorde seg gjeldende

Drue med saft.jpg [152.23 KB]Jeg har alltid blitt fortalt at navnet dolcetto er avledet av dolce og dermed betyr «liten og søt», men det er feil. På Piemonte-dialekt beskriver ordet «duzzet» de myke avrundede åslandskapet i området. Et ord som er beslektet med franske douce som betyr myk. Rossèt er dialekt for leppestift og peker på vinstilens upretensiøse, men også forførende karakter, ifølge produsenten. 

Jobb med oppbinding i vinmarkene.jpg [299.73 KB]De lager også enkeltvinmarksdolcetto-er men de er ikke i Norge. Ved siden av druer, er hasselnøtter en viktig aktivitet på gården. I dag er det Claudia Revelli som driver vingården og som siden hun kom inn i familiebedriften har satt i gang en fornyingsprosess som også innebærer overgang til økologiske metoder. 

Vakker hasselnøtt.jpg [54.06 KB]Fuglerede i vinbusk.jpg [184.59 KB]Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her
Dagens rett

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her

Bare prøv denne oppskriften på hjemmelagde seikarbonader med stuede grønnsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her