Godbiter i pollisten
Denne magnumen vil du gjerne ha i huset

Denne magnumen vil du gjerne ha i huset

Den er både knallgodt priset og en drøm å drikke. Den finnes også i normalflaske og ikke minst som en unik rosevin.
Aase E. Jacobsen
21 April 2021 - 11:45

2238405-1.jpg [51.64 KB]Eraldo Revelli Otto Filari Dogliani 2019 er til og med lavere priset enn to ganger normalflaske, men uavhengig av det er den er utrolig godt kjøp. Den er elegant og mineralsk med innslag av blomster. Selv om dolcetto ikke er kjent for sine tanniner, har den likevel et god bitt. Et supert følge til så vel pasta som lam og vegetar. Og det du skal servere når vi snart igjen kan være flere rundt bordet. 

Mens dolcetto ikke er en bestemt vinstil som tolkes vidt forskjellig avhengig av produsent, er Dogliani-dolcettoen det motsatte. Det er det nærmeste man kommer grad cru for denne druen som lever i skyggen av både barbera og nebbiolo. Noe som er dypt urettferdig. 

Se utvalget av Dogliani-dolcetto på polet

Det bør det bli en endring på og kanskje med denne som en start. Den finnes også i normalflaske, men da en tre år eldre årgang. Eraldo Revelli Otto Filari Dogliani 2016 er derfor et godt bevis på hvor seriøs slik dolcetto er. Den mørke fyldige fruktren som kjennetegner druesorten er fortsatt med og har fått følge av tydeligere jordsmonnspreg i retning røyk. Prøv den gjerne til grillmat – den sesongen starter jo snart – eller en viltgryte om det fortsatt er innevær.   

3980801-1.jpg [52.68 KB]Når den også kommer som rosevin, får du øynene opp for hvor fleksibel dolcetto er. Eraldo Revelli Rossèt Langhe Rosato 2019 er en litt annerledes og mer smaksintens men også syrefrisk rosevin som passer veldig godt på matbordet, sågar til lyst kjøtt og lam, og tipp-topp til grillet skalldyr.   

Bak disse vinene står familien Revelli som holder til i den nordvestlige delen av Dogliani-området som har vært DOCG siden 2005. Selv om antall kommuner som kan sette Dogliani DOCG på etiketten er et drøyt tjuetalls, er arealet bare 788 hektar. Mens Revellis vingård ligger ved 470 m.o.h., fordeler DOCG-et seg over alt fra drøyt 200 til 800 høydemetre. Dolcetto er en solslikkende drue og vinmarkene må ha god eksponering. De 7,5 hektarene til Revelli-familien er da også sørvendte. Jordsmonnet i Dogliani er kalkholdig leire som bidrar til både struktur og eleganse. 

Her kan du lese om Doglianis vei mot ny berømmelse

Vinmarken Otto Filari.jpg [251.96 KB]Det er de yngste plantene som gir Otto Filari-vinene fra vinmarken med samme navn, og den lages i sin helhet i ståltanker. Druene til roseen plukkes senere enn til den røde som forklarer dens fyldigere fruktkarakter sammenlignet med mange andre roseer. 

Dolcetto plukkes likevel mye tidligere enn både barbera og nebbiolo og derfor finnes det en tradisjon for å dyrke den i høytliggende vinmarker, hvor de andre druesortene sliter med å modnes skikkelig. Slik var det i hvert fall før klimaendringene gjorde seg gjeldende

Drue med saft.jpg [152.23 KB]Jeg har alltid blitt fortalt at navnet dolcetto er avledet av dolce og dermed betyr «liten og søt», men det er feil. På Piemonte-dialekt beskriver ordet «duzzet» de myke avrundede åslandskapet i området. Et ord som er beslektet med franske douce som betyr myk. Rossèt er dialekt for leppestift og peker på vinstilens upretensiøse, men også forførende karakter, ifølge produsenten. 

Jobb med oppbinding i vinmarkene.jpg [299.73 KB]De lager også enkeltvinmarksdolcetto-er men de er ikke i Norge. Ved siden av druer, er hasselnøtter en viktig aktivitet på gården. I dag er det Claudia Revelli som driver vingården og som siden hun kom inn i familiebedriften har satt i gang en fornyingsprosess som også innebærer overgang til økologiske metoder. 

Vakker hasselnøtt.jpg [54.06 KB]Fuglerede i vinbusk.jpg [184.59 KB]Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er den aller beste måten å servere lutefisken på
Dagens rett
Lutefisk med klassisk tilbehør

Dette er den aller beste måten å servere lutefisken på

Dropp sirupen og brunosten og gå for en renere smaksopplevelse. Det er slik ekte lutefiskelskere spiser denne delikatessen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Reinsdyrgryte er perfekt for søndagsmenyen  i november
Dagens rett
Reinsdyrgryte

Reinsdyrgryte er perfekt for søndagsmenyen i november

Det er helg, kaldt og derfor ekstra godt med en gryterett. Unn deg noe godt ved å kjøpe inn litt reinsdyrkjøtt. Pass på at du har alle kryddersortene som skal til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne drinken pigger deg opp - også uten alkohol
Ukens drink
Corpse Reviver - med og uten alkohol

Denne drinken pigger deg opp - også uten alkohol

Corpse Reviver er akkurat det den låter som. En skikkelig oppkvikker som altså kan lages i to utgaver.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne eplekaken må du prøve
Ukens kake
Eplekake med sesamfrø og pinjekjerner

Denne eplekaken må du prøve

Sesamfrø, pinjekjerner, marsipan og aprikos fyller ut smaksbildet til saftige syrlige norske epler.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette er den aller beste måten å servere lutefisken på
Dagens rett
Lutefisk med klassisk tilbehør

Dette er den aller beste måten å servere lutefisken på

Dropp sirupen og brunosten og gå for en renere smaksopplevelse. Det er slik ekte lutefiskelskere spiser denne delikatessen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Reinsdyrgryte er perfekt for søndagsmenyen  i november
Dagens rett
Reinsdyrgryte

Reinsdyrgryte er perfekt for søndagsmenyen i november

Det er helg, kaldt og derfor ekstra godt med en gryterett. Unn deg noe godt ved å kjøpe inn litt reinsdyrkjøtt. Pass på at du har alle kryddersortene som skal til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til rakfisk
Tester
Drikke til rakfisk

Dette drikker du til rakfisk

Om du foretrekker rakfisken mild eller svært moden, finnes det alltid passende drikkefølger. Her får du tipsene du trenger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kotelettene med ost og spekeskinke og de blir enda bedre
Dagens rett
Fylte koteletter med ost og spekeskinke

Fyll kotelettene med ost og spekeskinke og de blir enda bedre

Fylte koteletter en snaddermat og perfekt for fredagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne drinken pigger deg opp - også uten alkohol
Ukens drink
Corpse Reviver - med og uten alkohol

Denne drinken pigger deg opp - også uten alkohol

Corpse Reviver er akkurat det den låter som. En skikkelig oppkvikker som altså kan lages i to utgaver.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her