Godbiter i pollisten
Denne produsenten overbeviser stort innen tørr, ikke helt tørr og søt riesling - men ikke bare det

Denne produsenten overbeviser stort innen tørr, ikke helt tørr og søt riesling - men ikke bare det

Nik Weis er en mester med riesling i alle dens fasetter, men jammen fikser han ikke også pinot noir i både rødt og rosa.
13 Oktober 2021 - 12:45

Inked9927001-1_LI.jpg [853.89 KB]Det aller beste kjøpet er imidlertid riesling, og som i tidligere årganger, Nik Weis St. Urbans-Hof Wiltinger Alte Reben 2020. Det er en ikke helt tørr utgave, men en restsødme på 18 gram spises raskt opp av sensasjonelle 9.8 gram syre. Den framstår derfor som så å si helt tørr.

Portrett-Aase-HQcrop.jpg [196.54 KB]
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder.

Og den imponerende konsentrasjonen druer fra de gamle vinstokkene oppnår, dekker også over fruktsødmen. Den lever derfor opp til forventningene fra sist jeg ble bergtatt av denne kombinasjonen.

Her kan du lese om hvorfor denne vinen er så god

At Nik Weis kan trylle med riesling med restsødme, er ikke noe nytt. Men at også den helt tørre stilen i form av grosses gewächs - GG – er en øvelse som beherskes til fulle, er kanskje mindre kjent. Tørre viner i denne stilen, er en forholdsvis ny satsing fra Saar som historisk er kjent for sin usedvanlig lekre halvtørre og søte rieslinger.

Se hele den imponerende porteføljen av viner fra Nik Weis

Bockstein i landsbyen Ockfen er en av topp-cruene i Saar, ikke bare forbockstein-gg-2019-nik-weis.jpg [49.24 KB] de søte, men altså nå også for tørre GG-er-. Nik Weis St. Urbans-Hof Bockstein GG 2019 er svært elegant og aromatisk med flott fruktighet og syrlighet, i tillegg til at den har med seg et uttalt saltmineralpreg. Den smaker fantastisk i dag, men vil garantert utvikle seg videre i minst 12 år.

Se utvalget av Bockstein-riesling på polet

Bockstein er en stor vinmark på nærmere 60 hektar som strekker seg fra 180 til 300 høydemeter, den har mange eiere og dermed mange uttrykk. Nik Weis’ parseller som brukes til denne er i den originale østlige delen som er sør-sørvestvendt. Fram til 1971 (og flurbereinigung) ble det skilt mellom den østlige og vestlige delen av Bockstein. Den første er konveksformet, mens den andre er konkav, som et amfiteater. Fra gammelt av var det den østligste, kalt Zickelgarten («geitehagen») eller øvre Bockstein, som var kilde til de mest berømte vinene.

Mesteparten av Nik Weis’ i alt 10 hektar befinner seg i denne delen av den langstrakte åssiden. Den ligger i en sidedal til Saar (som igjen er en sidedal til Mosel) og har en liten elv i dalbunnen, Ockfener Bach.

Jordsmonnet er preget av gruslignende blåskifer. På grunn av at det er en skog på toppen av Bockstein, er vanntilførselen god. Derfor tåler plantene tørke godt, også det faktum at plantene er 40-60 år hjelper i varme årganger. Som 2019.

SAARFEILSER Schoden VDP.jpg [351.18 KB]
Saarfeilser er en langstrakt vinmark, Marienberg ligger lengst øst (øvre del av bildet).

Nik Weis St. Urbans-Hof Riesling Saarfeilser GG 2019er fra en annen vinmark, Feils i landsbyen Schoden, litt lenger nord langs Saar. Her har Nik Weis drøyt 3 hektar – nærmere bestemt parsellen som heter Saarfeilser Marienberg. Den ligger der hvor Saar-elven deler seg i to, er sørvendt og en av de varmeste vinmarkene i Saar. Jordsmonnet er grus og sand over skifer, hvilket gir en litt lettere og fruktigere GG-stil enn eksempelvis Bockstein.

Frukten er svakt eksotisk hvilket er et uttrykk for vekstforholdene, men den er samtidig både kompleks og transparent med et like godt lagringspotensial i denne årgangen.

LAURENTIUSLAY Leiwen VDP.jpg [400.25 KB]
Laurentiuslay ligger ved Mosel og er en høy og bratt skråning. Derfor er den øvrige delen vindutsatt.

Nik Weis fordeler sine krefter mellom Saar og Mosel, nærmere bestemt i Leiwen. Herfra kommer Nik Weis St. Urbans-Hof Laurentiuslay GG 2019.

Den ligger også rett på elven, men er en brattere og høyere skråning opp mot 80 prosent helning mot 73 maks for Saarfeils. Det sammen med det skrinne gråskiferjordsmonnet og de 80 år gamle vinplantene i Nik Weis’ parseller, samt det faktum at det blåser en del, derav klengenavnet Bläsberg, gjør at druene får en helt egen konsentrasjon med tykke skall.

Resultatet i en varm årgang som 2019 er en svært intens og krydret vin med stor kjøttfylde og dybde. Her må du fram med kjøtt, gjerne svin, men Nik Weis selv anbefaler and – og det er en riktig spennende kombinasjon.

Nik Weis.jpg [279.46 KB]
Nik Weis i kjelleren.

Nik Weis har også hevet seg på pinot-trenden. Men det er for å hente opp gamle tradisjoner, ikke for å følge moten. Han peker på at pinot noir ble plantet i Mosel allerede i middelalderen og at det var denne druesorten som dominerte i mange av de mest etterspurte vinparsellene mot slutten av 1800-tallet. Etter hvert kom det et forbud mot druen, som varte helt til 1986. Han beskriver at det dessuten var et forbud også i en periode på 1700-tallet. Det kan være grunn til å spekulere i hvordan Mosel hadde sett ut i dag om ikke disse forbudene var innført.

nik_weis_pinot_noir.jpg [106.17 KB]Nik Weis Pinot Noir 2018 er laget av druer fra en parsell som ble plantet samme året som forbudet ble opphevet, hvilket gjør at Nik Weis har noen av de eldste pinot noir-plantene i Mosel.

Denne pinot noiren er laget med Burgund som forbilde, hvilket betyr modning i 500 liters eikefat. Det har gitt en aromatisk pinot med kjøttfull frukt, pent eikepreg og gode jordsmonnstoner. En i sannhet vellykket Mosel-pinot.

Se utvalget av Mosel-pinot på polet

Inked12059701-1_LI.jpg [528.25 KB]Denne vinen er det ikke mange flasker igjen av, men det er flere av hans rose, Nik Weis St. Urbans-Hof Urban Pinot Noir Rosé 2020, laget av druer fra samme parseller. Den er en virkelig lekkerbisken i sin kategori – som fortsatt er svært begrenset i Norge.

Se utvalget av Mosel-rose på polet

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Feir eplets dag med disse tipsene
Guide
Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken
Dagens rett
Squash i skiver calabacitas

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken

Squashen er ekstra fin å bruke nå som hovedingrediens i en rett som denne. Da trenger du ikke så veldig mye mer enn godt brød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Feir eplets dag med disse tipsene
Guide
Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her