Godbiter i pollisten
Slik smaker riesling med burgunderpreg

Slik smaker riesling med burgunderpreg

Dr. Wehrheim i Pzalf lager vidunderlig riesling som skiller seg fra mengden og som tåler et langt liv i kjelleren. Rimelig er den også.
Aase E. Jacobsen
20 September 2017 - 14:45

Dr. Wehrheim Kastanienbusch Köppel Riesling trocken GG 2016 er lekker, elegant og kompleks med usedvanlig god frukt og dybde. Den smaker fantastisk allerede men de heftige syrene kan godt få lov å jobbe i mange år framover. Den kommer bare til å bli bedre og bedre. Etter å ha smakt meg gjennom det som er tysk vins toppnivå, drøyt 100 rieslinger i kategorien grosses gewächs fra 2016 og en god håndfull fra 2015, er jeg ikke i tvil om hvor jeg vil satse pengene mine. Siste årgang ut er imponerende hva frukt og stålsyre angår. Vinene har dermed det som trengs for å tåle et langt liv.

Og Dr. Wehrheim ligger ikke tilbake. Doktorens topputgave koster 379,50 kroner og det må sies å være en svært god pris for en vin på dette kvalitetsnivået. Du må i alle fall godt opp i pris for å få noe tilsvarende fra Burgund. Og ja, jeg vet at det ikke er samme drue og alt det der, men Dr. Wehrheim har noe klart burgundaktig over seg, mer Chablis enn Sentral-Burgund.

Så er da også Pfalz et område hvor også burgunddruene trives, både på grunn av klimaet men kanskje aller mest forbi jordsmonnet er kalkholdig.

Les mer om Pfalz her

Jeg smakte produsentens pinot blanc grosses gewächs 2016 fra Mandelberg som ikke ligger mye tilbake for sin rieslingsøster. Det rene kalkjordsmonnet, såkalt muschelkalk, i Mandelberg gir en stil som er nærmere Burgund enn det i Kastanienbusch. Denne vinmarken som er ekstra bratt, har innslag av rød sandstein og rødskifer i tillegg til kalkstein, noe som gir vinen en veldig parfymert karakter.

Dette er utvalget av Kastanienbusch-vin i Norge akkurat nå

Forskjellen til Burgund er imidlertid at begge vinene framstilles i ståltank, altså ingen eik, og ligger på bunnfallet et halvt år før tapping.

Kastanienbusch er den eneste grosses gewächs fra denne produsenten i Norge, men det finnes tre andre rieslinger i en rimeligere prisklasse som også byr på svært mye vin for pengene.

Se alle vinene fra Dr. Wehrheim

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai
+
Ukens vin

Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai

For når både vanlig flaskestørrelse og magnum av denne cavaen i den supre 2019-årgangen nå er på fast plass i polhyllene, er festen sikret.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene
Guide
Spekemat tips oppskrifter

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene

Enten du skal feire sommeren, bursdag eller bare be noen venner på et hyggelig lag, er spekemat - lettvint og godt som det er, bedre egnet enn det meste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vellykket 17. mai
Guide
Oppskrifter 17. mai

Slik lager du en vellykket 17. mai

Vi gir deg de gode tipsene og et knippe oppskrifter på alt fra forretter til kaker og godt drikke for den store dagen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende
Dagens rett

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende

Helstekt kylling fylt med løkstuffing som her og piffet opp med rosmarin, blir både saftig og velsmakende og metter mange.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai
+
Ukens vin

Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai

For når både vanlig flaskestørrelse og magnum av denne cavaen i den supre 2019-årgangen nå er på fast plass i polhyllene, er festen sikret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene
Guide
Spekemat tips oppskrifter

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene

Enten du skal feire sommeren, bursdag eller bare be noen venner på et hyggelig lag, er spekemat - lettvint og godt som det er, bedre egnet enn det meste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai
Guide
Oppskrifter på festkaker

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Hvem har sagt at de festkaker må være kompliserte? Her er en rekke enkle oppskrifter fra Kvæfjordkake og Pavlova til kransekake og kringle, som kommer til å gjøre den store festen enda større.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Stekt eller grillet fisk blir ekstra sommerlig med tilbehør av fruktig salsa og couscous
Dagens rett

Stekt eller grillet fisk blir ekstra sommerlig med tilbehør av fruktig salsa og couscous

Grillet fisk er perfekt som vårlig middagsmat, spesielt i disse dager hvor vi kan forvente oss å få besøk av den skinnende varme sola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vellykket 17. mai
Guide
Oppskrifter 17. mai

Slik lager du en vellykket 17. mai

Vi gir deg de gode tipsene og et knippe oppskrifter på alt fra forretter til kaker og godt drikke for den store dagen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her