Godbiter i pollisten
Slik smaker riesling med burgunderpreg

Slik smaker riesling med burgunderpreg

Dr. Wehrheim i Pzalf lager vidunderlig riesling som skiller seg fra mengden og som tåler et langt liv i kjelleren. Rimelig er den også.
Aase E. Jacobsen
20 September 2017 - 13:45

Dr. Wehrheim Kastanienbusch Köppel Riesling trocken GG 2016 er lekker, elegant og kompleks med usedvanlig god frukt og dybde. Den smaker fantastisk allerede men de heftige syrene kan godt få lov å jobbe i mange år framover. Den kommer bare til å bli bedre og bedre. Etter å ha smakt meg gjennom det som er tysk vins toppnivå, drøyt 100 rieslinger i kategorien grosses gewächs fra 2016 og en god håndfull fra 2015, er jeg ikke i tvil om hvor jeg vil satse pengene mine. Siste årgang ut er imponerende hva frukt og stålsyre angår. Vinene har dermed det som trengs for å tåle et langt liv.

Og Dr. Wehrheim ligger ikke tilbake. Doktorens topputgave koster 379,50 kroner og det må sies å være en svært god pris for en vin på dette kvalitetsnivået. Du må i alle fall godt opp i pris for å få noe tilsvarende fra Burgund. Og ja, jeg vet at det ikke er samme drue og alt det der, men Dr. Wehrheim har noe klart burgundaktig over seg, mer Chablis enn Sentral-Burgund.

Så er da også Pfalz et område hvor også burgunddruene trives, både på grunn av klimaet men kanskje aller mest forbi jordsmonnet er kalkholdig.

Les mer om Pfalz her

Jeg smakte produsentens pinot blanc grosses gewächs 2016 fra Mandelberg som ikke ligger mye tilbake for sin rieslingsøster. Det rene kalkjordsmonnet, såkalt muschelkalk, i Mandelberg gir en stil som er nærmere Burgund enn det i Kastanienbusch. Denne vinmarken som er ekstra bratt, har innslag av rød sandstein og rødskifer i tillegg til kalkstein, noe som gir vinen en veldig parfymert karakter.

Dette er utvalget av Kastanienbusch-vin i Norge akkurat nå

Forskjellen til Burgund er imidlertid at begge vinene framstilles i ståltank, altså ingen eik, og ligger på bunnfallet et halvt år før tapping.

Kastanienbusch er den eneste grosses gewächs fra denne produsenten i Norge, men det finnes tre andre rieslinger i en rimeligere prisklasse som også byr på svært mye vin for pengene.

Se alle vinene fra Dr. Wehrheim

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her