Denne supre sørafrikaneren finnes i alle polutsalg

Denne supre sørafrikaneren finnes i alle polutsalg

Den er laget av en av Sør-Afrikas beste produsenter og byr på solid valuta for pengene.

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Kloof Street Swartland Syrah 2013 (17706) er parfymert og innbydende med godt krydder- og lakrispreg samt en veldig tiltalende bjørnebærfrukt. Den er fyldig og frisk med fint tanninbitt og god lengde. Det er også en vin som blir bedre jo mer luft den får. Hell den derfor i en karaffel minst en time før måltidet, og bruk romslige glass, og du får enda mer utbytte av både vinen og maten.

Tåler mye smak i maten

Den trives sammen med et bredt utvalg av retter. Lam er nesten selvsagt, gitt aromaene, men den tåler også veldig godt krydder. Dog ikke de skarpeste chilirettene.

Produsenten er en av Sør-Afrikas aller beste, Mullineux, men tilhører deres rimeligere Kloof Street-serie. Like fullt er den laget etter «alle kunstens regler» med håndplukking av druene, gjæring med naturgjær og lang modning i (brukt) eik.

Den ville normalt ligget noe høyere i pris, slik dens «forgjenger», Mullineux Kloof Street Rouge 2012 (9198) , gjør. Men plasseringen i Vinmonopolets kategori 2 som betyr alle polutsalg så nær som to, skaper «stordriftsfordeler» og dermed lavere pris.

Jordsmonnet bidrar med karakter

Vinen som er laget av syrah alene, er dessuten komponert ene og alene for det norske markedet.

Likevel har den kompleksiteten som kjennetegner mange av vinene herfra. Denne delen av Sør-Afrika, Swartland, har nemlig et veldig sterkt og ikke minst sammensatt jordsmonn som gir karakter til de ulike druene.

Lær mer om Swartland og vinene derfra

Til denne vinen er det brukt druer fra både skifer- og granittjordsmonn. Dette er forhold som syrah er veldig glad i. Jordsmonn vi forbinder med denne druetypen i både Côte Rôtie og St. Joseph. Mens den første gir kraft, gir den andre mer eleganse. Begge jordsmonnene evner å gi viner med et godt lagringspotensial.

Driver framtidens jordbruk

Nå er ikke denne vinen ment å skulle lagres. Til det formålet lager Chris og Andrea Mullineux en annen syrah, Mullineux Syrah 2012 (3421) .

De lager også en hvit budsjettutgave, Mullineux Kloof Street Chenin Blanc 2013 (9197) , med mye særpreg. Druen er Sør-Afrikas egen, nemlig chenin blanc, og Mullineux bruker druer fra eldre vinstokker.

Selv om dette er deres rimeligste viner og til en viss grad laget av kjøpte druer, gjelder de samme prinsippene som har gjort vinene fra det unge Mullineux-paret berømt. Det betyr økologisk/biodynamisk (ikke sertifisert) druedyrking og praksis i vinkjelleren. Her er ingen tilsetninger av verken gjær, syre, enzymer, ei heller klaring eller filtrering.

Mullineux ble kåret til Winery of the Year i fjor av den meste kjente sørafrikanske vinguiden, Platter’s. Med seg på laget har de en gjeng med entusiaster som omfatter en tidligere forsker/dataingeniør, en kokk og en sommelier. I vinmarkene er det Chris sammen med Rosa Kruger som sørger for å følge en så naturlig tilnærming som mulig. De er ikke sertifisert som verken det ene eller andre, men sier at de driver jordbruk for framtiden og at det styrer måten både de og deres underleverandører jobber på.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Kloof Street Swartland Syrah 2017

Produsent:
Kloof Street / Chris & Andrea Mullineux
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Sør-Afrika
Område:
Swartland
Pris:
197,00 kr
Varenummer:
1770601
84 Poeng
Les smaksnotatene »

Mullineux Kloof Street Old Vine Chenin Blanc 2018

Produsent:
Mullineux
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Sør-Afrika
Område:
Swartland
Pris:
195,00 kr
Varenummer:
919701
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen