Godbiter i pollisten
Denne vinen holder evig – eller i hvert fall nesten

Denne vinen holder evig – eller i hvert fall nesten

Sagrantino fra Montefalco i Umbria er ikke hverdagskost, men du verden så godt den trives i vinkjelleren.
Aase E. Jacobsen
13 Mars 2019 - 14:45
 

Druesorten som er så nært knyttet til denne begrensete delen av Umbria i Sentral-Italia, og som tilhører landets vinelite, er i en klasse for seg når det kommer til lagringsevne. Selv etter tjue år viser vinen liten grad av utvikling. Fargen er som oftest like dyp og ugjennomtrengelig og tanninene og syrene er fortsatt intense og markante selv etter mange års lagring. Nå har jeg ikke smakt eldre utgaver av Cantine Briziarellis Sagrantino Montefalco 2014 - siden produsenten er ny på det norske markedet, men den fire år gamle vinen viser svært gode takter og bør helst forbli i kjelleren i mange år. Investeringen er dessuten ganske liten sammenlignet med hva du har i vente.

Se hva vi har skrevet om sagrantino

Den har veldig god saftig og konsentrert mørkere frukt-karakter. De typiske innslagene av urter og  barnål er her og tanninene er tydelige. Ungdommeligheten er konservert gjennom at vinen gjærer i ståltank med skallene i 25 dager og etter 12 måneder i fransk eik, oppbevares vinen i 21 måneder i ståltank.

Det som er så fint med Montefalco, er at det også lages super vin beregnet på tidligere konsum. Og Briziarelli er intet unntak, deres Briziarelli Montefalco Rosso 2016 er en herlig representant for denne stilen som alltid er en blandingsvin, i dette tilfellet av sangiovese, merlot og 10 prosent sagrantino.

Den hypermoderne Briziarelli-vinkjelleren er fra 2012 og ligger mellom Bevagna og Montefalco., og et steinkast fra DOCG-ets mest berømte vingård Arnaldo Caprai-

Selv med så lite av denne druen, har vinen god tanninfasthet og syre, og tåler fint å ligge i kjelleren 7-8 år. Også denne vil ha matfølge med litt å jobbe med som kjøtt og/eller fett. Selve framstillingen er ganske lik sagrantinoen, bortsett fra at den ikke har vært innom eik i det hele tatt.

GRECHETTO (2456 x 3680)

Heller ikke den hvite Briziarelli Umbria Grechetto 2017 har vært innom eik, og er et seriøst uttrykk for nok en Umbria-drue, nemlig grechetto. Topp følge til alt av vegetar, men også antipasti og sjømat.  

Jordsmonnet er kalkholdig leire med stort innslag av fossiler

Cantine Briziarelli er forholdsvis nyetablert i tradisjonsrike Montefalco. De første plantene kom i jorda i 2003, og den hypermoderne vinkjelleren ble oppført i 2012. Men familien bak har drevet landbruk i området siden 1906. Derfor omfatter dagens virksomhet også olivenoljeframstilling og dyreavl med fokus på storferasen chianina – for øvrig verdens eldste avlsokse – som gir kjøtt til delikatessen bistecca alla fiorentina.

Boutique-vinkjeller får en ny betydning med dette.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her