Godbiter i pollisten
Sjeldent gode og til gode priser

Sjeldent gode og til gode priser

Den hvite châteauneuf-du-pape er sjelden, men også svært lagringsdyktig. Det gjelder selvsagt også den røde.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2017 - 16:23

Domaine Chante Cigale er en ny produsent på det norske markedet. Og vinene er svært overbevisende. Den hvite Dom. Chante Cigale Châteauneuf-du-Pape 2015 er en lekkerbisken med stor fyldig munnfølelse og veldig god moden frukt, fin syre holder rikdommen sammen. Dette er en vin du serverer til rike retter med fisk, grillet eller pannestekt piggvar eller kveite er sublimt til. Den er også god til retter med kylling eller svin, samt ikke å forglemme and eller lam. Denne hvitvinen har en vekt som gjør at den kan gjøre jobben til mange rødviner.

Blanding gjør susen

En vellagret hvit châteauneuf-du-pape er en stor smaksopplevelse. Har du muligheten, bør du lure inn noen flasker i kjelleren. Og la dem ligge. 2015 er et svært godt år i Rhône med høy modning og konsentrasjon. I motsetning til mange andre hvitviner er det ikke syren som er ryggraden i disse vinene, så ikke la deg lure av at den ikke er utpreget syrlig.

Den er nemlig en miks av fire druer, roussanne, grenache blanc, bourboulenc og clairette, som alle har ulike oppgaver i vinen. Den første som for øvrig blir stadig mer populær, bidrar med eleganse, aroma og mineralkarakter, den andre gir alkohol og fedme, den tredje holder alkoholnivået nede i varme årganger og den fjerde tilfører friskhet og mineralpreg.

Se hvilke andre hvite storheter  herfra som finnes i salg i Norge

Den røde fra samme produsent, Dom. Chante Cigale Chateauneuf-du-Pape 2013, er laget over samme lest. En ekte blandingsvin av de viktigste innen sin kulør; grenache, syrah, mourvedre og cinsault. Druematerialet til Chante Cigales viner kommer fra intet mindre enn 45 ulike parseller som for øvrig inneholder alle de 13 lovlige druesortene i appellasjonen. Men de fire hvite og de fire røde som er nevnt allerede, er de viktigste i dag.

Les mer om hvorfor vinene herfra er så grandiose

Det gir i den røde utgavens tilfelle en vin med virkelig flott konsentrasjon, svært stofflig karakter og med faste gode tanniner. En vin som smaker fantastisk i dag, til rike kjøttretter, selvsagt vilt, men som også vil utvikle seg veldig lenge i en god kjeller. 2013 er også en god årgang, selv om det var flere utfordringer i denne delen av dalen enn ellers. Blant annet lave avlinger for grenache som er viktigste røde drue. Det forklarer muligens den ekstra konsentrasjonen i denne vinen.

Les alt om vi har skrevet om Châteauneuf-du-Pape

Alexander Favier som driver Chante Cigale i dag, lager også en chateauneuf-du-pape av sine eldste vinstokker, både i rød og hvit utgave, begge heter Extrait. De er ikke i salg i Norge, men hans blodferske blanding av grenache og carignan, Cicada 2016, kommer på polet i mai. Det er en såkalt IGP Méditérranée siden denne druemiksen ikke er tillatt innen Chateauneuf-du-Pape eller Côtes du Rhône, men smaken av Rhône er her fullt ut. En herlig blanding av skogsbærfrukt og friskhet i sober innpakning.

Gamle vinstokker og godt jordsmonn

Mens Alexandre er en ung vinmaker, er eiendommen gammel, med godt over 100 år gamle vinstokker i noen parseller. Noen av de til sammen 50 hektarene ligger i Châteauneuf-du-Papes aller beste jordsmonn, nær legendariske Ch. Rayas. Dette sandjordsmonnet gir den aller mest elegante vinstilen, mens rullesteinjordsmonnet som vi aller mest forbinder med appellasjonen, gir mest kraft. Kalkjorden på sin side bidrar med friskhet og leiren med fruktfylde til den endelige blandingen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om vin: rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om vin: rødvin

Lær det grunnleggende om rødvin og smak deg gjennom åtte ulike viner. Kurset passer for nybegynnere og krever ingen forkunnskaper. Dette er tredje og siste kurset i vår kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her