Godbiter i pollisten
Denne vinstilen går ofte under radaren, noe som er underlig, for den byr på knallgod valuta for pengene

Denne vinstilen går ofte under radaren, noe som er underlig, for den byr på knallgod valuta for pengene

Lagrein står ikke øverst på lista over druesorter folk har et nært forhold til, men det kan du fort endre på.
12 Januar 2022 - 13:45

San Michele Appiano Lagrein 2020.jpg [43.03 KB]San Michele Appiano Lagrein 2020 er nemlig den perfekte hyttevin, forutsatt at vi snakker om en hytte omgitt av norsk natur (og ikke et badebasseng i «syden»). Den har aromaer som gjør at du får umiddelbare assosiasjoner til barskog, mose, krekling og blåbær, ja alt det gode som hytteturer gir oss.

Den kommer fra Alto Adige/ Südtirol i det nordøstlige Italia hvor

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

det italienske møter det tyske. Men lagrein er en lokal drue hvis opprinnelse ennå ikke er helt avklart. Det som er sikkert er at den først nevnes en gang på 1500-tallet, samt at den er i slekt med en annen viktig rødvinsdrue i det nordøstlige Italia, nemlig teroldego fra naboområdet Trentino.

Her kan du lese mer om denne druetypen og vinene den gir

Nærheten til fjellene bidrar til å regulere temperaturen i dalbunnen, og det kommer godt med for området har 2000 soltimer i året. Foto:

Lagrein er varmekjær og har mye fargestoffer i skallene, men er likevel ikke særlig tanninrik. Den har et godt lagringspotensial, når alt annet er riktig. Det innebærer også korrekt dyrkingsmåte. Ved å holde utbyttet nede, unngås at vinen utvikler en rustikk karakter. Ukens utvalgte som dyrkes i sandholdig morenejord har aldri hatt dette problemet, det kan jeg si for jeg har smakt den gjennom mange årganger. Årsaken er hvor den stammer fra.

Se hva vi har smakt av lagrein

Bak denne vinen står det som også er kjent som Italias beste hvitvinskooperativ. Så sent som i fjor ble San Michele Appiano kåret til Italias beste kooperativ uansett druesort av Gambero Rosso.

Les mer om kooperativet her

Appiano er like berømt for sin naturskjønnhet som for sine viner. Foto:

San Michele Appiano/St. Michael-Eppan holder til i Appiano i nærheten av Bolzano, i en forholdsvis trang dal, tett på den østerriksk-sveitsiske grensa. Dette området er berømt for sitt naturlandskap rammet inn av de dramatiske Dolomittene. Vinmarkene ligger ved foten av fjellene. Mens lagrein-vinmarkene ligger i dalbunnen ved 250-280 meter, dyrkes hvitvinsdruer opp mot 900 meters høyde. Til sammen 330 vinbønder dyrker druer på 385 hektar spredt over noen kilometer i alle retninger fra selve vinkjelleren i Appiano. De mange forskjellige druesortene som dyrkes i kombinasjon med den store variasjonen i jordsmonn, gir råvarer til en bredspektret rekke viner.

Se kooperativets portefølje på polet her

Alto Adige har til sammen 5700 hektar og er et lite vinområde i italiensk sammenheng. Selv om området har 5000 vinbønder og 270 vinprodusenter, står kooperativene for 70 prosent av volum produsert. Sannsynligheten for at det er en koop-vin som skjenkes turistene på en av de mange lokale restaurantene, er derfor stor. Men som vi har sett med San Michele Appianos viner, er det like gjerne et kvalitetsstempel, og området har en felles satsing på bærekraft i sin vinproduksjon for å beskytte naturen de omgis av.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Lagrein fra San Michele Appiano tåler fint lagring i inntil 8-10 år. Foto:

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her