Drikke
Det beste julekuppet

Det beste julekuppet

Det finner du i taxfreebutikken. Du sparer hele 230 kroner per flaske.
Aase E. Jacobsen
17 Desember 2012 - 10:00

Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2007 (57799) er satt ned i desember – fra en allerede gunstig pris. Med en tilbudspris på 175 kroner er den altså langt under halv pris sammenlignet med hva den koster på Vinmonopolet.

Mørk frukt

Har du muligheten til å kjøpe flere flasker, bør du absolutt gjøre det, for denne vinen smaker ikke bare veldig godt nå, den tåler fint mange år i kjelleren. 2007 er et svært vellykket år i Montalcino, og denne er intet unntak.

Frukten er rik og moden med mer preg av mørk frukt enn hva vi vanligvis forbinder med brunello. Men den har også det karakteristiske krydderpreget og innslaget av trevirke.

Les mer om Frescobaldi

Vinen kommer fra Frescobaldis eiendom i Montalcino, Castelgiocondo, et slott fra 1100-tallet som også var en av de aller første til å produsere og flasketappe brunello. Det var på slutten av 1800-tallet. Frescobaldi kjøpte imidlertid eiendommen først i 1989. I dag er Castelgiocondo aller størst innen dette DOCG-et med 152 hektar og 700.000 flasker årlig.

Ønsker endring

Den litt atypiske stilen til blant andre Castelgiocondo var det som utover 2000-tallet produserte rykter om at ikke alle produsenter holdt seg til den strenge «renhets»-loven for brunello, som altså kun kan inneholde sangiovese. Ryktene toppet seg i det som i ettertid er kalt Brunellogate, en skandale hvor flere produsenter ble navngitt som juksemakere, deriblant Frescobaldi.

Les mer om Montalcino

Flere produsenter måtte holde tilbake sin 2003-årgang, noen valgte å deklassifisere for å ha noe å selge. Frescobaldi og fem andre har valgt å møte i retten for å slåss for sin uskyld. I mellomtiden fortsetter diskusjonene om brunello-reglementet fortsatt skal forby andre druer. De store som Frescobaldi ønsker en endring både for brunello og rosso, mens de små ønsker status quo. Det er helt sikkert at siste ord ikke er sagt i denne saken ennå.

Foto: Roger Kolbu, Apéritif

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her