Det beste julekuppet

Det beste julekuppet

Det finner du i taxfreebutikken. Du sparer hele 230 kroner per flaske.

Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2007 (57799) er satt ned i desember – fra en allerede gunstig pris. Med en tilbudspris på 175 kroner er den altså langt under halv pris sammenlignet med hva den koster på Vinmonopolet.

Mørk frukt

Har du muligheten til å kjøpe flere flasker, bør du absolutt gjøre det, for denne vinen smaker ikke bare veldig godt nå, den tåler fint mange år i kjelleren. 2007 er et svært vellykket år i Montalcino, og denne er intet unntak.

Frukten er rik og moden med mer preg av mørk frukt enn hva vi vanligvis forbinder med brunello. Men den har også det karakteristiske krydderpreget og innslaget av trevirke.

Les mer om Frescobaldi

Vinen kommer fra Frescobaldis eiendom i Montalcino, Castelgiocondo, et slott fra 1100-tallet som også var en av de aller første til å produsere og flasketappe brunello. Det var på slutten av 1800-tallet. Frescobaldi kjøpte imidlertid eiendommen først i 1989. I dag er Castelgiocondo aller størst innen dette DOCG-et med 152 hektar og 700.000 flasker årlig.

Ønsker endring

Den litt atypiske stilen til blant andre Castelgiocondo var det som utover 2000-tallet produserte rykter om at ikke alle produsenter holdt seg til den strenge «renhets»-loven for brunello, som altså kun kan inneholde sangiovese. Ryktene toppet seg i det som i ettertid er kalt Brunellogate, en skandale hvor flere produsenter ble navngitt som juksemakere, deriblant Frescobaldi.

Les mer om Montalcino

Flere produsenter måtte holde tilbake sin 2003-årgang, noen valgte å deklassifisere for å ha noe å selge. Frescobaldi og fem andre har valgt å møte i retten for å slåss for sin uskyld. I mellomtiden fortsetter diskusjonene om brunello-reglementet fortsatt skal forby andre druer. De store som Frescobaldi ønsker en endring både for brunello og rosso, mens de små ønsker status quo. Det er helt sikkert at siste ord ikke er sagt i denne saken ennå.

Foto: Roger Kolbu, Apéritif

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen