Godbiter i pollisten
Det er nå du skal kjøpe vin til årets påskelam

Det er nå du skal kjøpe vin til årets påskelam

Col d’Orcia i siste årgang ut er knallgod, både i brunello- og rossoutgave. Begge er å finne i mange polutsalg.
Aase E. Jacobsen
19 Mars 2016 - 13:19

 

 

Forrige årgang av Col d’Orcia Brunello - 2010 – regnes som perfekt og en av de beste på lang tid. Det skal litt til for å måle seg med noe slikt.

Les mer om forrige utgave av denne vinen

Men 2011-utgaven av samme vin er sublim. Den har faktisk enda mer av alt det 2010 hadde, men hele tiden i perfekt balanse. Det betyr silkemyk, men også stor og konsentrert munnfølelse, lekker sødme, fine faste tanniner og godt krydderpreg. En vin som er skapt for gode retter med lam eller vilt. Og for påskens gode måltider.

Lover godt for toppvinene

Dette er altså ingen lettvekter, ei heller hva alkohol angår, men de 14,5 prosentene er svært godt pakket inn av frukten og friskheten.

Om du ikke nyter denne vinen i år, som for øvrig er å få i 59 polutsalg, holder den i mange påsker framover. Det blir spennende å smake Col d’Orcias toppviner fra 2011 når de lanseres noen år fram i tid, for dette er imponerende saker.

Lavt utbytte 

2011 var et veldig varmt år, med tidligere innhøstning enn normalt, men takket være kjølige netter, oppnådde druene tilstrekkelig med syre til å gi et så balansert resultat. Hos Col d'Orcia var utbyttet nesten like lavt som året før, rundt 42 hl/ha. 

Hvis du vil spare brunello-opplevelsen til senere, er produsentens «enkleste» vin, Col d’Orcia Rosso di Montalcino 2013 en virkelig lekkerbisken. Og et godt løft fra forrige årgang. 2013 var en svært vellykket årgang i Montalcino med tilnærmet perfekte forhold.

Det gir seg uttrykk i denne vinen som er tvers gjennom lekker med klassisk Montalcino-parfyme og nydelig frukt. Det er ingen grunn til å spare på denne vinen – selv om den nok holder i mange år – for den er helt uimotståelig god. Dessuten er den i hyllene til sju polutsalg nå i dagene før påske.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her