Må prøves: Soupe au pistou og fougasse - herlig fransk tradisjonsmat

Må prøves: Soupe au pistou og fougasse - herlig fransk tradisjonsmat

Skulle helgen by på gråvær, kan sommerfølelsen hentes frem på kjøkkenet. Både store og små kan bidra med denne suppeoppskriften.
01 Mars 2023 - 09:00

En sørfransk grønnsaksuppe gir skikkelig sommervarme i kroppen. Soupe au pistou er en gammel Provence-tradisjon med aner tilbake til middelalderen. 

Den gangen var det nemlig vanlig å lage suppe av det som var for hånden, og det betydde ofte viltvoksende grønnsaker og urter. Urtene ga ekstra aroma og suppa ble god selv om den ikke inneholdt de den gang kostbare proteinkildene som fisk eller kjøtt.

Forførte med suppe
Soupe au pistou er altså fattigmannskost som i dag nytes av både kong Salomo og Jørgen Hattemaker.

Men den enkle herkomsten til tross, finnes det blant de mange mytene om dens opprinnelse også en hvor suppen skal ha oppstått da en grevinne på 1700-tallet forsøkte å forføre en markis med et lite måltid for to. 

Selv om suppen har klare likhetstrekk med italienernes minestrone, er det innslaget av pistou som gjør den spesiell. For etter at grønnsakene er kokte, løftes smaken med denne franske utgaven av pesto som består av basilikum, hvitløk, tomat, olivenolje og ost.

Fransk focaccia
Selv om pistou-suppe normalt serveres med godt landbrød, er vi fristet til å servere en annen provençalsk spesialitet til suppen, og det fougasse. Nært beslektet er den også med italienernes focaccia, for det er et flatt bakverk som ofte smakstilsettes med urter, oliven, løk, bacon, skinke eller ansjos. 

Men fougasse betegner en lang rekke flate bakverk, både naturell og søte fylt med tørkete frukter, en kombinasjon som har sin faste plass som en av de 13 klassiske juledessertene i Provence. Men vi vil ha den salte utgaven som gir en flott kontrast til suppen.

Velg rimelig med forsiktighet
Siden dette er svært rimelig mat, kan du lage en stor porsjon og kanskje invitere venner på en overraskende høstmiddag - midt i uka. Denne enkle, men gode suppen er heldigvis svært nøysom også i vinveien. Den trives best sammen med en ren, fruktig og frisk vin, gjerne en hvit eller rosé, men hvis den er rød må den også være bløt.

I og med at det finnes så mange prisgunstige viner fra Sør-Frankrike, er det ingen grunn til å dra noen andre steder. Men det er mange fallgruver her som ellers. Mange rimelige viner faller helt sammen i møtet med mat. Viner som rent smaksmessig er saftige og bløte og greie, men som blir rustikke og kantete og forsvinner helt sammen med mat.

Sjarmerende hvitt
Men enda bedre er det med en rosé. Laroche Rosé de la Chevalière er enkel, men fruktig til og møter de intense ansjosaromaene i brødet godt. Den overgås av en annen sørfransk rosé, Croix de Basson Côtes de Provence Rosé 

Eller den kraftigere Dom. La Suffrene som har alt du trenger for å oppfylle matens krav til en vin.

En sørfransk hvitvin er også et godt valg. Hvitvinene herfra er rundere og med mer tropisk frukt og fedme enn lenger nord, men gode utgaver har tilstrekkelig friskhet til å fungere sammen med mat. Som Gassier Viognier 

Den langt mer komplekse Matassa Cuvée Margeruite som tilhører den populære kategorien oransjevin, er et supert følge til denne type mat. 

Fransk grønnsakssuppe med pesto

Fransk grønnsakssuppe med pesto

Fremgangsmåte

  1. Legg de tørkede bønnene i vann i minst 12 timer.
  2. Kok opp 2½ liter vann. Ha i de utvannede bønnene. Kok opp og skum godt av underveis. La småkoke i 35 minutter.
  3. Tilsett de grønne bønnene som er delt opp i biter à 2 cm, squashen, gulrøttene, løken og potetene som alle er kuttet i terninger.
  4. Spe eventuelt på med mer vann og tilsett saltet. Kok opp og la koke videre i 20-25 minutter. Skum godt av underveis.
  5. Tilsett pastaen og la koke videre i 1-8 minutter avhengig av type. I mellomtiden lager du pistou.
  6. Pistou: Rens tomatene for både skinn og frø og del opp i terninger. Knus hvitløken i en morter med litt havsalt, tilsett basilikumbladene og mos videre. Deretter tomatene. Rør til du har fått en jevn masse. Tilsett deretter olje og ost i doser annenhver gang. Smak til med salt og pepper.
  7. Ha blandingen i den varme suppen og rør til alt er godt blandet. La trekke i noen minutter mens du holder suppen varm (skal ikke koke).
  8. Server med nystekt fougasse.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fougasse med soltørkede tomater og bacon eller ansjos

Fougasse med soltørkede tomater og bacon eller ansjos

Fremgangsmåte

  1. Pisk ut tørrgjæren i vannet. La stå i noen minutter. Tilsett oljen.
  2. Hell melet i en bakebolle sammen med saltet og rør inn væsken. Kna til du får en fast og seig men ikke klissete deig. Spe eventuelt med mer vann eller mel.
  3. La heve i minst halvannen time på et lunt sted.
  4. Kutt bacon i terninger og sprøstek. Legg på et tørkepapir for å dryppe av.
  5. Velger du ansjos, kuttes de i passe store biter. Kutt løken fint. Kutt tomatene i strimler.
  6. Ta deigen ut av bollen og arbeid den godt.
  7. Kjevle ut som til pizza med avlang form. Legg den på et bakepapir.
  8. Smør crème fraîche utover halvparten. Dryss bacon, løk og tomater utover. Brett sammen.
  9. Lag kutt i deigen med 3-4 cm mellomrom. Pisk egget og pensle deigen.
  10. Stek i 20-22 minutter ved 220 grader til den er gyllen.

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her