Det er alltid hyggelig å lage mat sammen

Det er alltid hyggelig å lage mat sammen

Skulle høstferien by på gråvær, kan sommerfølelsen hentes frem på kjøkkenet. Både store og små kan bidra med denne suppeoppskriften.

En sørfransk grønnsaksuppe gir skikkelig sommervarme i kroppen. Soupe au pistou er en gammel Provence-tradisjon med aner tilbake til middelalderen.
 
Den gangen var det nemlig vanlig å lage suppe av det som var for hånden, og det betydde ofte viltvoksende grønnsaker og urter. Urtene ga ekstra aroma og suppa ble god selv om den ikke inneholdt de den gang kostbare proteinkildene som fisk eller kjøtt.

Forførte med suppe

Soupe au pistou er altså fattigmannskost som i dag nytes av både kong Salomo og Jørgen Hattemaker.

Men den enkle herkomsten til tross, finnes det blant de mange mytene om dens opprinnelse også en hvor suppen skal ha oppstått da en grevinne på 1700-tallet forsøkte å forføre en markis med et lite måltid for to.
 
Selv om suppen har klare likhetstrekk med italienernes minestrone, er det innslaget av pistou som gjør den spesiell. For etter at grønnsakene er kokte, løftes smaken med denne franske utgaven av pesto som består av basilikum, hvitløk, tomat, olivenolje og ost.

Fransk focaccia

Selv om pistou-suppe normalt serveres med godt landbrød, er vi fristet til å servere en annen provençalsk spesialitet til suppen, og det fougasse. Nært beslektet er den også med italienernes focaccia, for det er et flatt bakverk som ofte smakstilsettes med urter, oliven, løk, bacon, skinke eller ansjos.
 
Men fougasse betegner en lang rekke flate bakverk, både naturell og søte fylt med tørkete frukter, en kombinasjon som har sin faste plass som en av de 13 klassiske juledessertene i Provence. Men vi vil ha den salte utgaven som gir en flott kontrast til suppen.

Velg rimelig med forsiktighet

Siden dette er svært rimelig mat, kan du lage en stor porsjon og kanskje invitere venner på en overraskende høstmiddag - midt i uka. Denne enkle, men gode suppen er heldigvis svært nøysom også i vinveien. Den trives best sammen med en ren, fruktig og frisk vin, gjerne en hvit eller rosé, men hvis den er rød må den også være bløt.

I og med at det finnes så mange prisgunstige viner fra Sør-Frankrike, er det ingen grunn til å dra noen andre steder. Men det er mange fallgruver her som ellers. Mange rimelige viner faller helt sammen i møtet med mat. Viner som rent smaksmessig er saftige og bløte og greie, men som blir rustikke og kantete og forsvinner helt sammen med mat.
 
En av polets rimeligere viner, Chapelle du Bois 2011 (41099) , er i utgangspunktet en slik vin, men på grunn av den lette bærsødmen fungerer den ganske godt til suppen og brødet.

Sjarmerende hvitt

Men enda bedre er det med en rosé. Laroche Rosé de la Chevalière 2010 (48180) er frisk og fruktig til og møter de intense ansjosaromaene i brødet godt. Den overgås av en annen sørfransk rosé, men så koster den også vesentlig mer, nemlig Dom. La Suffrene 2013 (10102) som har alt du trenger for å oppfylle matens krav til en vin.

En sørfransk hvitvin er også et godt valg. Hvitvinene herfra er rundere og med mer tropisk frukt enn lenger nord, men gode utgaver har tilstrekkelig friskhet til å fungere sammen med mat. Som den prisgunstige C.F.N. Viognier 2012 (33893) eller den noe mer komplekse  Matassa Cuvee Margeruite 2011 (99421) .

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Soupe au pistou - Fransk grønnsakssuppe med pesto

Fremgangsmåte

Legg de tørkede bønnene i vann i minst 12 timer.

Kok opp 2½ liter vann. Ha i de utvannede bønnene. Kok opp og skum godt av underveis. La småkoke i 35 minutter. Tilsett de grønne bønnene som er delt opp i biter à 2 cm, squashen, gulrøttene, løken og potetene som alle er kuttet i terninger. Spe eventuelt på med mer vann og tilsett saltet. Kok opp og la koke videre i 20-25 minutter. Skum godt av underveis. Tilsett pastaen og la koke videre i 1-8 minutter avhengig av type. I mellomtiden lager du pistou:

Pistou:
Rens tomatene for både skinn og frø og del opp i terninger. Knus hvitløken i en morter med litt havsalt, tilsett basilikumbladene og mos videre. Deretter tomatene. Rør til du har fått en jevn masse. Tilsett deretter olje og ost i doser annenhver gang. Smak til med salt og pepper.
Ha blandingen i den varme suppen og rør til alt er godt blandet. La trekke i noen minutter mens du holder suppen varm (skal ikke koke). Server med nystekt fougasse.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fougasse med soltørkete tomater og bacon eller ansjos

Fremgangsmåte

Pisk ut tørrgjæren i vannet. La stå i noen minutter. Tilsett oljen. Hell melet i en bakebolle sammen med saltet og rør inn væsken. Kna til du får en fast og seig men ikke klissete deig. Spe eventuelt med mer vann eller mel.

La heve i minst halvannen time på et lunt sted.

Kutt bacon i terninger og sprøstek. Legg på et tørkepapir for å dryppe av. Velger du ansjos, kuttes de i passe store biter. Kutt løken fint. Kutt tomatene i strimler.

Ta deigen ut av bollen og arbeid den godt. Kjevle ut som til pizza med avlang form. Legg den på et bakepapir. Smør crème fraîche utover halvparten. Dryss bacon, løk og tomater utover. Brett sammen. Lag kutt i deigen med 3-4 cm mellomrom. Pisk egget og pensle deigen.

Stek i 20-22 minutter ved 220 grader til den er gyllen.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen