Det er nå du skal bake julebrødene

Det er nå du skal bake julebrødene

Hjemmebakt julebrød smaker aller best. Baker du nå, kan du hente brød fra fryseren gjennom hele julen. Eller du kan gi bort i julegave.

I min barndom var julebrødskivene frokostens høydepunkt - noe søtt og ekstra godt allerede ved starten av dagen. Hva mer kan et barn ønske seg? Men det var også store diskusjoner om både sukatbitene og rosinene. Men de måtte være med, selv om de ofte ble plukket bort. 

Førkristen tradisjon

Sukat er på vei bort fra julebrødoppskrifter og erstattes med annen type tørket frukt. Julebrødene er altså i full forvandling. Her finner du oppskrifter på både moderne julebrødutgaver, de helt tradisjonelle og noen utenlandske.  

Om det heter julebrød eller julekake, avhenger av hvor i landet du bor. Men at begge navnene har lange tradisjoner er det liten tvil om. Ifølge Store norske leksikon er julebrødet en tradisjon som stammer fra førkristen tid og er knyttet til en fruktbarhetskult. Tørket frukt som rosiner, svisker, dadler og sukat (kandisert sitrusskall) er imidlertid av nyere dato og ble introdusert i Norge fra middelalderen. Ofte som bytte mot tørket og saltet fisk.  

På den neste sidene finner du gode oppskrifter på mange forskjellige typer julebrød - også fra andre land

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen