Guide
Julebrød oppskrifter
Klassiske julebrød
Aase E. Jacobsen
09 Desember 2023 - 10:01
Julekake - Julebrød
Fremgangsmåte
- Skjær smør i terninger og sett det på kjøkkenbenken så det får romtemperatur og blir mykt.
- Ha melet i en bakebolle, bland inn sukker, salt og kardemomme og smuldre i gjæren.
- Ha i melk og arbeid deigen til den er blank og smidig, og slipper bollen. Elt deretter inn det romtempererte smøret.
- Bland inn rosiner og sukat til slutt. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
- Ta deigen på bakebordet og del den i to. Rull sammen og elt dem til to store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. På denne måten sprekker ikke julekakene så lett og de får en pen fasong.
- Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 minutter.
- Pisk sammen egget og pensle kakene.
- Stek julekakene nederst i ovnen ved 200 °C i 35-40 minutter til de er gjennomstekte. Avkjøles på rist.
Tips:
Hvis du ønsker en annen form på julekakene kan du for eksempel steke dem i smurte brødformer.
Det er nå du skal bake julebrødene
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Drikke som passer til denne oppskriften
Norsk julebrød - julekake
Fremgangsmåte
- Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig og "slippe bollen".
- Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
- Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen.
- Elt julebrødene til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Eller ha dem i godt smurte brødformer a ca. 2 liter.
- Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 - 40 minutter.
- Pensle brødene med egg og stek dem nederst i ovnen i ca. 30 - 40 minutter ved 175 grader, eller til de er gjennomstekte, avkjøles på rist.
Julekake er fint å fryse ned. La de gjerne bli lett varmet opp i f.eks høy stekepanne med lokk før servering.
Julekaake er herlig kaffemat med godt smør og brunost på. Det er også godt følge på koldtbord og store frokoster.
Det er nå du skal bake julebrødene
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Drikke som passer til denne oppskriften
Forsiden akkurat nå