Det går likar no - med god cognac

Det måtte visstnok en søknad til før trønderbandet D.D.E. fikk lansere sin egen cognac. Nå er den her, men er dette en cognac kun for namsosinger og ihuga fans av gruppa, eller er det også skikkelig vare vi får servert?
Redaksjonen
12 November 2004 - 12:19

- Vi ble litt inspirert av filmen «Spinal Tap» som handler om et rockeband og alle klisjeene i bransjen. Gitaristen i dette bandet fikk laget en spesiell forsterker der volumknappen gikk til 11, «one louder», og vi ønsket også noe som var litt «likar». Derfor har D.D.E. Likar Cognac X.O. en alkoholstyrke på 41 volumprosent, én mer enn de andre, gliser vokalisten før bandet drar til med «Det går likar no».

Namsos - Jarnac tur retur
Norge er et land av cognac-drikkere, og når vi passerer Trondheim på vei nordover, stiger kurven bratt. Det er derfor ikke til å undres over at Namsos-bandet valgte nettopp cognac når de først skulle «utgi» sterke dråper under egen logo.

Det hele startet med at en annen trønder, journalisten Frode Thingstad i «Her og NÅ», hadde «snakket» cognac med bandet. Det er ingen hemmelighet at Norges live band nummer en liker en god cognac etter endt konsert, og det ene ordet tok det andre. Fjerde generasjon «norsk nordmann» i Cognac, Kim Birkedal Hartmann, ble kontaktet, D.D.E. dro til Jarnac for å lukte, smake og blande - og sist torsdag ble cognacen lansert.

Som en kuriositet kan det nevnes at også Frankrike har sitt DDE: Direction Departementale de l'Equipement eller Vegvesenet på godt norsk...

Kraftig sak
D.D.E. X.O. Likar Cognac (43034) er en kraftig cognac med toner av sitrus, appelsin og vanilje både i nese og mak. Dessuten har drikken en fin karakter og behagelig ettersmak. Mye av kraften kommer fra «toppdressingen», en 55 år gammel Grande Champagne som utgjør seks prosent av blandingen. Ellers finner vi 30 prosent Borderies, 19 prosent Fins Bois og 45 prosent Grande Champagne, alle med mellom 18 og 20 år bak seg på fat.

Førsteopplaget er på 2000, og importør Nicolas Mahé de Berdouaré i Vinhuset NoFra kunne fortelle at hele opplaget ble borte på tre timer, forhåndsbestilt av Vinmonopolbutikker over det ganske land. Det ryktes av butikken i Namsos har sikret seg 450 flasker - i trygg forvisning om at dette blir årets julegave på de kanter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her