Det går likar no - med god cognac

Det måtte visstnok en søknad til før trønderbandet D.D.E. fikk lansere sin egen cognac. Nå er den her, men er dette en cognac kun for namsosinger og ihuga fans av gruppa, eller er det også skikkelig vare vi får servert?
Redaksjonen
12 November 2004 - 11:19

- Vi ble litt inspirert av filmen «Spinal Tap» som handler om et rockeband og alle klisjeene i bransjen. Gitaristen i dette bandet fikk laget en spesiell forsterker der volumknappen gikk til 11, «one louder», og vi ønsket også noe som var litt «likar». Derfor har D.D.E. Likar Cognac X.O. en alkoholstyrke på 41 volumprosent, én mer enn de andre, gliser vokalisten før bandet drar til med «Det går likar no».

Namsos - Jarnac tur retur
Norge er et land av cognac-drikkere, og når vi passerer Trondheim på vei nordover, stiger kurven bratt. Det er derfor ikke til å undres over at Namsos-bandet valgte nettopp cognac når de først skulle «utgi» sterke dråper under egen logo.

Det hele startet med at en annen trønder, journalisten Frode Thingstad i «Her og NÅ», hadde «snakket» cognac med bandet. Det er ingen hemmelighet at Norges live band nummer en liker en god cognac etter endt konsert, og det ene ordet tok det andre. Fjerde generasjon «norsk nordmann» i Cognac, Kim Birkedal Hartmann, ble kontaktet, D.D.E. dro til Jarnac for å lukte, smake og blande - og sist torsdag ble cognacen lansert.

Som en kuriositet kan det nevnes at også Frankrike har sitt DDE: Direction Departementale de l'Equipement eller Vegvesenet på godt norsk...

Kraftig sak
D.D.E. X.O. Likar Cognac (43034) er en kraftig cognac med toner av sitrus, appelsin og vanilje både i nese og mak. Dessuten har drikken en fin karakter og behagelig ettersmak. Mye av kraften kommer fra «toppdressingen», en 55 år gammel Grande Champagne som utgjør seks prosent av blandingen. Ellers finner vi 30 prosent Borderies, 19 prosent Fins Bois og 45 prosent Grande Champagne, alle med mellom 18 og 20 år bak seg på fat.

Førsteopplaget er på 2000, og importør Nicolas Mahé de Berdouaré i Vinhuset NoFra kunne fortelle at hele opplaget ble borte på tre timer, forhåndsbestilt av Vinmonopolbutikker over det ganske land. Det ryktes av butikken i Namsos har sikret seg 450 flasker - i trygg forvisning om at dette blir årets julegave på de kanter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her